Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csodakalács (Fahéjas kalács 2.)

Csodakalács (Fahéjas kalács 2.)
Csodakalács (Fahéjas kalács 2.)
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (78)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyobbik fiam unta, hogy szendvicset csomagolok neki tízóraira. Valami fahéjasra vágyott. Hát ez lett belőle. Nem kicsit laktató! Sajnos olyan gyorsan elfogyott, hogy csak egy tízóraira futotta.


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény aljától és oldalától.
  3. 6 egyforma cipót formálunk belőle és letakrva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a margarint a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük.
  5. A cipókat egyesével kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a krém arányos részével. Felcsavarjuk. 3 rúdból  kalácsot fonunk. Az így kapott két kalácsot kivajazott tepsire tesszük és kb. 20 percig pihentetjük. Időközben a sütőt (légkeveréses 165 fok, egyéb 180 fok) előmelegítjük.
  6. Felvert tojással megkenjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 105 900
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 420
elkészítve: 74/95
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fahéjas kalács, fahéjas ostoros kalács

Hozzászólások (78)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sim01zoli
sim01zoli Sat, 2017-06-10 15:19

Úgy gondolom itt az ideje, hogy megdícsérjem én is a receptet. Életem első kalácsa készült ez alapján és nagyon jól sikerült. Egy éve már, hogy két-három hetente elkészítem és vittem már a munkahelyemre is ahol főleg a nők akik kételkedtek abban, hogy én sütöttem. Elrontani sem lehet. Köszi, Zoli!

yavanna
yavanna Thu, 2014-10-09 07:27

Imádom!
Már többször sütöttem a család és a szomszédok nagy örömére. :)
Köszönöm!

ribizli555
ribizli555 Sat, 2014-08-09 15:49

A recept hasonló az ostoros kalácshoz, csak ott a krém kakaós-rumos. Ezt holnap kipróbálom:)

Egyetlen Rózsa
Egyetlen Rózsa Sun, 2014-06-15 15:56

Én is megcsináltam a kalácsot, csak annyit változtattam rajta, hogy a krémbe nem vajat tettem,hanem natúr joghurtot, szerintem így könnyebb lett a töltelék.De nagyon finom!!!

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2012-10-31 19:30

Szia Kiki!
Imádom a fahéjat is és a kalácsot is, úgyhogy a 2 együtt csak nyerő lehet! Csak annyi kérdésem lenne, hogy az egy csomag fahéj hány g-ot jelent? Nekem 1 kg-os kiszerelésben van, gondolom az kicsit sok lenne bele! :D:D
Üdv: Samiya

Makka
Makka / Makka Mon, 2012-10-29 14:05

Drága Kiki!

Engedd meg, hogy megosszak veled egy kis történetet és ezzel egyetemben azoknak is adjak egy kis lökést, akik még csak szemeznek ezzel a recepttel. :)

Nem is oly rég megismertem egy hím egyedet, aki igen csak a szívembe lopta magát és fordítva. Ahogy haladt előre a kapcsolatunk úgy jutottunk el arra pontra, hogy meg kellene ismerni egymás családját/szüleit. Így kerültem én bemutatásra, mint pösti lány egy Miskolchoz közel kis falucskában anyukáéknak. A találkozástól nem kicsit féltem és sokáig agyaltam, hogy milyen ajándékot vigyek magammal, mert üres kézzel semmiképp nem akartam menni. Csűrtem-csavartam a dolgot és eldöntöttem sütök valamit egyrészt kedvességből, másrészt azért, hogy bebizonyítsam: nem vagyok ám az a elkényeztetett nagyvárosi lány, aki nem tudja mely végén kell a fakanalat fogni. Ugyanakkor nem akartam nagy flancolni se egy túl díszített, "különleges" alapanyagokat felhasználva csinálni egy sütit, nehogy felvágásnak higgyék.
Nosalty-t böngészve a te recepted valahogy egyből adta magát. Megcsináltam úgy, hogy előtte nem teszteltem! Így lutri volt, hogy jót viszek e vagy sem. Kalács mellé járt apukának egy üveg bor, anyukának egy szép virág, de egyértelmű, hogy a te recepted vitte a pálmát, 4-en be is faltuk egy nap alatt, végül anyuka el is kérte a receptet :) Úgy érzem sikerült a haditerv és bebizonyítottam: jó dolga lesz a fiúknak mellettem. Köszönöm!

soju11
soju11 Fri, 2012-10-19 12:01

Én még a nagymamámtól tanultam ezt a receptet, csak ő kakaóval csinálta. Mivel a kisfiam tejfehérje érzékeny tegnap életemben először Liga margarinnal és víz+rizstejporral sütöttem meg. És képzeljétek úgy is fantasztikusan finom!!! Ha valaki hasonló cipőben jár ne hátráljon meg, bátran ajánlom a tejmentes változatát is!!!! Tényleg csoda ez a kalács... :)

libaláb
libaláb Wed, 2012-08-29 14:15

Kedves Kiki! Tönkretetted a fogyókúrámat! =) 13 kilót adtam le eddig úgy, hogy egyszer sem inogtam meg, az általam készített finomságokba csak belekóstoltam, csak az íze miatt. Most is így indult, nemigen szeretem a fahéjat, de a párom kedvence, és hát annyian dicsérték, gondoltam megsütöm neki, én pedig szokás szerint csak belekóstolok picit. Hát nem sikerült... csak ettük és ettük, nagyon finom, igazi különlegesség. Sajnos könnyű elkészíteni is, ezért attól tartok, hogy sűrűn neki fogok állni... :)

katiee
katiee Thu, 2012-05-24 16:12

Ez volt életem legelső kalácsa,húsvét hétfőre készítettem el,egy kakaósat és egy fahéjasat. Kicsit szétfolyt a tepsiben,mivel nem volt itthon magasfalú,így gáztepsiben készült. Tepsistül vittem a barátokhoz még melegen,úgy voltam vele megkóstolom,ha finom az asztalra kerül ha nem a kukába. Nagy örömömre 10 perc alatt elfogyott,még úgy is,hogy tele voltunk már az ebéddel,mint a délibusz. Hozzáteszem 8-an voltunk rá és ebből heten olasz nemzetiségűek. Agyon dícsértek,de a legnagyobb elismerés az volt számomra,hogy csak hümmögtek miközben ették,és ilyen hamar elkapkodták.Én még ilyen finom kalácsot nem ettem,köszönöm a receptet!! :)

sweetmate4you
sweetmate4you Tue, 2012-03-20 18:00

Kedves Kiki! A kalacsot mar tobbszor sutottem, isteni finom, koszonom a receptet. Tovabbi sikeres fozocskezest es sutogetest kivanok. Udvozlettel Stuttgartbol Sonja!!

Szilvi617
Szilvi617 Tue, 2011-12-27 22:29

Kedves Kiki,

ma sütöttem meg másodjára, elsőre 24.-én. :))) Mindenkinek nagyon ízlett. A kisfiam csak úgy tömte magába. :)))
Nagyon jó recept. Köszönöm.

siccca
siccca Sat, 2011-12-24 23:16

Kedves Kiki!
Megcsináltam a kalácsot csak kakaósan, és meg kell mondjam isteni lett!
A család el volt ájulva! Köszönöm a receptet!

yavanna
yavanna Mon, 2011-11-28 10:46

Wáááá!!!Úgy izgultam,h hogyan fog sikerülni az első kelt tésztám...de nagyon jó lett és finom és csak egy fél kalács maradt ma reggelre.Az is úgy,h visszafogtuk magunkat. :)
Már fent van a karácsonyi kívánságlistán is!
Köszönjük!

babszko
babszko Sun, 2011-11-06 18:51

én ezt a tésztát ostorosrétes néven ismerem és kakaósan ,de a fahéjjal is nagyon finom legközelebb meg is próbálom.

csillaglány
csillaglány Thu, 2011-09-29 22:19

Régóta megakartam csinálni ezt a csodakalácsot, aztán ma végre sor került rá. Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon finom, és jól is sikerült. Holnap fogja tesztelni a 16 hónapos "nagylányom" :-) Néhány észrevétel: A tésztához kb.10dkg lisztet tettem még, így már nem volt lágy. A töltelék felébe kb 7ek darált diót tettem. Isteni lett.

takiedit
takiedit Sun, 2011-08-21 16:10

Kedves Kiki!

Isteni lett. Köszönet a receptért.Mire kihűlt, addigra a fele el is fogyott.
Próbaképpen plusz egy fél adagnyit elkészítettem teljes kiőrlésű lisztből is. Az is nagyon finom lett.

El is tettem az alapreceptjeim közé.
Üdv
takiedit

bobuka
bobuka Sun, 2011-07-03 20:35

Kedves Kiki,

ma megsütöttem a kalácsot, köszönetet szeretnék mondani a receptedért! Isteni lett, az egész család boldogan tömte a "fajéééjas" csodát, én meg megint csúúúnyán megszegtem a diétámat:)
Köszi mégegyszer!!!

buccca
buccca Sat, 2011-05-21 18:54

Szia Kiki!

Köszönöm ezt a nagyon szuper receptet! Könnyű volt elkészíteni, és az íze... Hatalmasra megkelt még a sütőben, anyukám ránézett, majd közölte, hogy kislányom egy hétig ezt fogjuk enni. Ez tegnap volt... Ma már a morzsájának is hűlt helye van! Imádták :))) Egyébként már készítettem hasonlót kakaóval is, úgy is remekül működik, de ennek a tésztája még annál is jobb volt! Még biztos sokszor elkészítem!

Disi
Disi Thu, 2011-05-12 07:37

Ja még csak annyit, hogy ezzel a fonással nagyobb lett, tehát a sütési időt is meg kellett toldanom.

Disi
Disi Thu, 2011-05-12 07:36

Köszönöm ezt a fantasztikus receptet. Ismét sikerült bezsebelnem egy nagy adag dícséretet. Nekem is lágy lett először a tészta, de én is ott rontottam el szerintem, hogy nem az előírt tej mennyiségből vettem ki az élesztőhöz a tejet, hanem pluszba raktam hozzá. Már mikor adagoltam a tejet, akkor is feltűnt, hogy lehet sok lesz, de én azért csak beleöntöttem ... Azért egy kis liszttel helyre lehetett hozni. Húsvétkor találtam egy linket, ahol bemutatták a 6-os fonást (mindenki azt hitte, hogy boltban vettem a kalácsot), gondoltam ennél is bevetem. Nekem is szétnyílt egyik oldalt, pedig nem mertem az összes tölteléket belekenni, de így is el volt ájulva mindenki. Mondjuk az egyik srác megkente szilvalekvárral is, de az sem rontotta el.

marcipann
marcipann / marcipann Sat, 2011-04-16 09:03

Én még nem régen találtam rá erre az internetes szakácskönyvre, és bár már nem vagyok sem tinédzser, sem kezdő háziasszony, sehol nem találkoztam ezzel a recepttel leírva. Én nagymamámtól tanultam, "Magyar béles" néven, mindössze annyi különbséggel, hogy fél cm-re nyujtjuk és a krémmel való megkenés után hajtogatni kell, úgy mint a leveles tésztát (föntről, alulról föl, jobbról balra és balról jobbra). A fönti adagból legalább négy kis cipó lesz. Nagyon szeretjük! Egyébként is "kelttésztás család" vagyunk.

Nyuszifüles
Nyuszifüles Tue, 2011-04-05 08:08

Úgy lesz! Majd beszámolok a második próbálkozásról is :)
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Neked is szép napot!
Üdv, Nyuszifüles

Nyuszifüles
Nyuszifüles Tue, 2011-04-05 07:40

Szia Kiki!
Tegnap én is elkészítettem a kalácsot és tényleg nagyon finom lett, viszont a készítés során kisebb nehézségekbe ütköztem és a kinézete sem olyan lett, mint amilyennek (szerintem) lennie kellett volna.
A tészta nagyon lágy lett, így nem hogy 6 kis cipót nem tudtam formázni, de örültem, hogy a tésztát kis kupacokba "leplaccsantottam" a kezemről :)
Mielőtt kinyújottam át is gyúrtam egy kis liszttel, különben esélytelen lett volna, hogy kinyújtsam ill. megkenjem a töltelékkel. Az is fura volt, hogy látszatra nem igazán kelt meg a tészta, inkább oldalra terjeszkedett, mintha kicsit szétfolyna. Mondjuk én szárított élesztővel dolgoztam, mivel az volt éppen otthon, de direkt két csomaggal használtam, mert a leírás alapján az felel meg 1 kocka friss élesztőnek. Lehet hogy ez volt a baj?
A másik furcsaság az volt, hogy a sütés közben elkezdett kibugyogni a töltelék. Mire megsült a kalács, a töltelék fele már a tepsin volt, pedig ugyanolyan arányokkal készítettem el ahogy le volt írva.
Talán amiatt is, hogy sütés közben továbbra is oldalra terjeszkedett a tészta és a fonatok elkezdtek szétnyílni.
Mit gondolsz, mi okozhatta ezeket a problémákat?
Bizonyára én rontottam el valamit, így szeretném megtalálni az okát, hogy legközelebb már külsőre is tökéletes legyen.
A sütést illetően először légkeverésesen sütöttem 10 percig (160 fokon), a maradék 20 percben pedig alsó-felső sütésen magasabb hőfokon. Lehet, hogy a légkeverés sem tett jót neki? Akkor folyt ki a legtöbb töltelék...
Illetve még arra gondoltam, hogy esetleg túl vékonyra nyúlt a tészta, miközben megkentem a krémmel és talán ez sem volt rá jó hatással.
Elnézést a hosszú beszámolóért, csak gondoltam így könnyebben megtalálni a hiba forrását.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv, Nyuszifüles

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Tue, 2011-04-05 07:59

Szia Nyuszifüles!
A töltelékből nekem is elég sok kifolyt, de ez nem rontott rajta. Én nem igazán szeretem a szárított élesztőt, többször nem kelt meg a tésztám tőle, így én már nem kisérletezem vele. A tésztát addig kell dagasztani míg le nem válik az edény faláról illetve a kezedről. Ha ez nem történik meg akkor még lisztet kell hozzá adagolni. Ha jó az élesztő és elegendő a dagasztás akkor gyúrás közben halk kis puffogásokkal "hálálja" ezt meg a tészta. Szép kis bucit kell gyúrni belőle és duplájára keleszteni.
A kelesztés lelke pedig a langyos hely. Ha huzatos, hűvös helyen van akkor esélytelen a művelet.
Bevallom ( nem túl tudományos módon) , hogy én mindent légkeverésen sütök, nem szoktam sütőt állítgatni. Biztos, hogy nem ezért folyt szét a kalács. Legközelebb próbáld ki rendes élesztővel és a leírt dagasztási móddal. Szerintem nem lesz olyan macerás. :-))) Szép Napot! kiki

kiarapanka
Kiarapanka / kiarapanka Fri, 2011-03-04 08:38

Nagyon szépen köszönöm a receptet! Tökéletes és az eredmény mennyei! Ráadásul - vagy a kelesztés hatására vagy csak ennyinek kell lennie - de hatalmas adagot kaptunk. :) A kisfiam (8 éves), miután a harmadik szelettel tömte a szájába ennyit mondott: ANya, még nem mondtam, de jól tudsz főzni! Ennél nagyobb dícséret kell-e valakinek?

Hóki-Móki
Hóki-Móki Sat, 2011-02-12 14:16

Nagyon finom!!Már többször is elkészítettem és nagy sikere lett.Bár én a kelt tésztával hadilábon állok, de ez ...:) Köszönöm szépen!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-23 21:13

Nagyon finom lett a kalács,köszi a receptet!
Jó sok lett belőle, nem is gondoltam volna!

966
finomliszt 60 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 8 dkg
tej 4 dl
1 csipet
tojássárgája 3 db
napraforgó olaj 2 ek
fahéj 20 g
margarin 25 dkg
cukor 20 dkg
tojás 1 db