Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csodás mákos kifli

Csodás mákos kifli
Csodás mákos kifli
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem ezt a tésztát, szinte mindent lehet belőle sütni: buktát, kalácsot, pizzacsigát, kiflit. Lehet mákosan, diósan, túrosan tölteni, de lehet csak magában feltekerni és sóval, sajttal, szezámmaggal, köménymaggal megszórni.
Elárulom a titkomat: házi tejet szoktam venni és amikor felforralás után lehűtöm, a tetején lévő "fölt" nem dobom ki, hanem a kelt tésztába dagasztom. Anyukám szerint ettől olyan finom a tésztája.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a két tojást, a maradék cukrot, a zsírt, sózzuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük azt is, és a tejet folyamatosan adagolva közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha úgy gondoljuk, hogy elég lágy már a tésztánk, még 1 db olajat is beledagasztunk.
  3. Legalább egy órát hagyjuk kelni.
  4. Ha megkelt a tésztánk, négy cipót csinálunk belőle. Mindegyiket kerek lappá nyújtjuk, amiket 8 egyforma cikkre vágunk.
  5. A darált cukros mákot egy-két kanál őszibarack lekvárral kikeverjük, hogy ne legyen száraz, majd a körcikkeket egyenként megtöltjük egy-egy teáskanálnyi töltelékkel, feltekerjük és zsírozott tepsibe rakjuk.
  6. Felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben szép barnára sütjük őket.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 343
elküldve: 4
receptkönyvben: 230
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Horváth Mónika

Mióta szakács: 2010.04.26.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kiflik

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fannika0311
Fanka / fannika0311 Thu, 2011-04-07 22:49

szia Mónika!! :))
nagyon tetszik a recepted,de én még nem vagyok valami nagy szakács, ezért meg szeretném kérdezni hogy ehhez a lisztmennyiséghez körülbelül mennyi sót szoktál használni? :)
előre is köszönöm,Fanni.

Hmoncsi
Horváth Mónika / Hmoncsi Mon, 2011-04-11 07:53

Szia Fanni!
Mivel édes tölteléket használunk egy csapott kávéskanál só elég bele, csak annyi kell ilyenkor, hogy az édes ízt kiemelje és ne legyen ízetlen a tésztánk.
Mivel ezt az alaptésztát sós töltelékkel is szoktam csinálni, ilyenkor kevesebb cukrot teszek és még egy kávéskanállal több sót.
Sok sikert!
Mónika

1543
finomliszt 100 dkg
friss élesztő 5 dkg
tojás 2 db
tej 4 dl
mangalica zsír 1 ek
0 ízlés szerint
cukor 5 dkg
napraforgó olaj 1 dl
mák 15 dkg
őszibaracklekvár 2 ek
mangalica zsír 1 ek