Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokilevelek díszítéshez

Csokilevelek díszítéshez
Csokilevelek díszítéshez
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is tetszettek az ilyen kis díszítések süteményeken, tortákon, de nekem sosem sikerültek. Ma végre sikerült! És ezért köszönettel tartozom annak, aki ezt ilyen aprólékosan leírta és feltette az egyik szlovák oldalra. Gondoltam, felteszem én is erre az oldalra, mert sokan vagyunk, akik ezt nem tudják, és mégis szeretnék elkészíteni...

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Sütemény és torta díszítéséhez... És a többi édesség díszítéséhez is.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a rózsaleveleket: folyó vízben átmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk a vizet.
  2. A csokoládé elkészítése: forraljunk egy lábasban vizet. A minőségi csokoládét törjük össze kisebb darabokra, majd tegyük be egy hőálló edénybe, és a gőz fölött olvasszuk meg, de csak annyira, hogy kb. a fele csokoládé legyen megolvadva, majd a gőzről levéve tovább keverjük addig, míg nem olvad el az összes csoki. Fontos, hogy a csoki ne legyen forró, inkább langyos (kb. 35 fokos).
  3. Az előkészített levelek hátulját egy ecset segítségével vékonyan lekenjük a megolvadt csokival, majd szobahőmérsékleten(!) hagyjuk megszáradni a csokit. Ez tarthat akár fél napig is, de ne legyünk türelmetlenek. Hűtőbe vagy fagyasztóba ne tegyük be, mert akkor a csokoládé hőlabilis (termo-labilis) lesz, később megolvadhat a kezünkben, és nehezebb lesz dolgozni vele.
  4. Ha türelmesen kivártuk, hogy a csokoládé megszáradjon, olvasszuk meg a maradék csokoládét a már fenn említett módon, és ecsettel húzzunk rá a levelekre egy újabb, kb. 1 mm csokiréteget. Szobahőmérsékleten(!) hagyjuk megszáradni.
  5. Ha megszáradt, óvatosan lehúzzuk a kis szár segítségével a leveleket a csokiról, s már kész is a csokilevél!:))
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 736
elküldve: 0
receptkönyvben: 174
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

egyéb elnevezések

csokidísz, csokiszirom, házi készítésű tortadísz, csokoládélevél

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-05-29 22:00

Szia Szivi! Kb. 4-5 órája húztam le a leveleket a csokiról, akkor szép barna volt, mint a tied a fotón, mostanra a kakaóvaj egy része kivándorolt a felszínre, és világos foltos, helyenként sötét pöttyös lett. Nem mintha így nem lenne szuper, nekem így is nagyon tetszik. Csak kérdezem, hogy van-e ezzel kapcsolatban valami tapasztalatod. Mivel a jó csoki elég drága, 70%-osból a legolcsóbbat vettem, mert igazán nem bíztam magamban. Lehet, hogy a drágább fajta nem csinálja ezt? Egyébként úgy örülök, hogy sikerült, mint egy kisgyerek az uj játéknak, pedig már több, mint 50 éve főzök, sütök. Zsuzsa.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2014-05-30 07:52

Kedves Zsuzsa, az lehet a baj, hogy forróbb volt a csoki mint kellett volna.. "temperálni" kell a csokit (micsoda bűvös szó!! - bővebben itt olvastam róla http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html) .. de én se voltam a toppon mert nekem is előjött egy-két "rozsdafolt", de mi megettük így is.. én piskótatekercset takartam be velük... nagyon finom volt...
A második lehetőség pedig az, amit leírtál, sajnos már mindent hamisítanak és mindenből kilopnak amit lehet, így lehet a csoki nem is csoki volt, hanem csokira hasonlító valami.. Azért remélem így is elfogy a csokilevél... :)
Üdv. Szivi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2014-05-30 10:58

Kedves Szivi! Köszönöm a gyors választ, végignéztem a videót, de ugy gondolom, pár csokilevélért nem leszek cukrász. Legközelebb óvatosabban fogom melegíteni a csokit, és így is biztos díszíteni fogja a tortát. Valószínüleg tulmelegítettem. Kézzel nehéz megállapítani a hőfokot. Mégegyszer köszönöm. Zsuzsa.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2014-05-30 18:08

Kedves Zsuzsa :) igazad van, nem kell, hogy cukrász légy, így is tudsz finomat sütni!!! :)
Üdv. Szivi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2014-06-01 23:22

Kedves Szivi! Most mentek el a vendégek, mindenki azt hitte, hogy cukrászdából valók a csokilevelek, el kellett mesélni, hogy hogy készült,óriási siker volt. Gondoltam, megosztom veled az örömömet, mert részed volt a sikerben. Zsuzsa.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2014-06-02 09:58

Kedves Zsuzsa :), úgy örülök, hogy ilyen sikered volt!!! :) És köszi, hogy megírtad! :)
Baráti üdvözlettel Szivi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-05-29 17:30

Kedves Szivi! Ez a recept csodálatos!!!!!!!!!! Mult héten láttam meg, és mivel a hét végén nagy szülinapi parti lesz, több tortával, gondoltam, kipróbálom. Pontosan a leírtak szerint csináltam, és tökéletesen sikerült. Egy darab sem törött el. A legnehezebb része az volt, hogy kivárjam a száradást, de sikerült. Nagyon köszönöm. Szerintem nagy sikere lesz a bulin, ami most már kettőnk érdeme. Zsuzsa

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2014-05-29 19:42

Kedves Zsuzsa, nagy öröm ilyet olvasni!!!! ... köszönöm, hogy megírtad.. nagyon kedves tőled.. Remélem a szülinapi parti fergeteges lesz .. erőt, egészséget és persze sok boldogságot az ünnepeltnek!!
Üdv. Szivi

Taki1995
Taki1995 Mon, 2012-12-10 16:48

Szia! Nagyon jól néz ki! Nagyon ügyes vagy. Egy kérdésem lenne, hogy húztad le a levelet,hogy nem jött szét a csoki? Meg akarom csinálni de félek hogy szétjön.
Előre is köszi :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-12-10 19:19

Szia Taki :), ha rendesen megszárad a csoki, a rugalmas levél nagyon könnyen lejön, nem törik szét... És ne félj :), biztosan sikerül!!! Üdv. Szivi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-10-30 23:36

Részemről nagyon köszönöm, guszta, és tényleg csodás torta dísz, örülök, hogy felkerült ide.:-O
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2012-10-31 08:24

Köszönöm a visszajelzést, drága Éva-anyóca :).
Csendes, nyugodt, szeretetteljes ünnepeket kívánok!
Szivi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-31 16:07

Kedves rumiszivi!

Köszönöm: békés, beszélgetős, történeteket mesélős, szeretettel teli emlékezéses napok ezek, mert akire tudunk emlékezni, az nem távozott közülünk.:-o
Viszont kívánom Nektek is!
Éva-Anyóca

273
étcsokoládé 100 g
meggyfa levél 10 db