Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis csiga-labirintus

Csokis csiga-labirintus
Csokis csiga-labirintus
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lajos Mari és szerénységem kooprodukciója ez a csudafinom, szinte kalácsos, pillekönnyű csokis csiga-labirintus.

A tészta Lajos Marié, a csokis töltelék, és a tepsis kivitelezés a sajátom. A "Sütemény és torta" című könyvében szerepel ez a recept, mint "Rózsatorta", de dupla adaggal. Ő tortaformában készítette, és cukros vajjal töltötte.

A csokis töltelékbe ne féljünk citromot csepegtetni. Csodát tesz a csokival! :-) 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 mk cukorral, 50 ml meleg tejben felfuttatjuk. Majd 50 g lisztet keverünk hozzá, összedolgozzuk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, míg kissé megkel (kb 20 perc).
  2. A maradék lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom héját, a tej felét (30 ml), vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, az 1 egész, és a második tojássárgáját is. Géppel, vagy kézzel jól összegyúrjuk.
  3. Ha kissé megkelt az élesztős tésztánk, akkor azt hozzáadjuk a tojásoshoz, beleöntjük a maradék tejet, és nagyon alaposan kidolgozzuk. Géppel is kb. 5-8 percig. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk.
  4. Lisztezett deszkán 6-8 mm vastagságúra, téglalap alakúra (28x40) nyújtjuk.
  5. Elkészítjük a tölteléket. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a porcukrot, és a kakaót. Jól elkeverjük, majd néhány csepp citromlével tovább ízesítjük.
  6. A kinyújtott tésztára kenjük a csokikrémet, és a hosszanti oldala felől feltekerjük.
  7. A tésztarudat 15 db csigára felvágjuk. 
  8. Vajazott, vékonyan lisztezett tepsibe (20x25) fektetjük őket. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (pl. légkeveréses sütőben 30°C-on) 3/4 órát kelesztjük, míg szépen egymásba nőnek a csigák.
  9. 210°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd pár perc után visszavesszük 195°C-ra, és 30 perc alatt megsütjük.
  10. A tetejére szánt tejet megforrósítjuk a cukorral, kivesszük a tepsit, és az összes cukros tejet rákenegetjük a tetejére, közeire. Visszatesszük, és hagyjuk még 5 percet, mígnem gyönyörű, csillogó aranybarna színt kap.
  • sütési hőfok: 195°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x25 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 26 546
elküldve: 16
receptkönyvben: 260
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós csiga, csokis csiga, egybesült citromos-csokis csigák

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rockerlivi17
rockerlivi17 Tue, 2016-01-19 14:18

Elkeszitettem ma a csigadat, isteni finom! Mindenkinek ajanlom! Koszi a receptet! :) Szep napot! Livi

409
finomliszt 250 g
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
vaj 20 g
porcukor 25 g
vaníliás cukor 20 g
1 csipet
élesztő 18 g
cukor 0.5 teáskanál
tej 110 ml
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
vaj 60 g
porcukor 60 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
citromlé 3 csepp
tej 50 ml
vaníliás cukor 20 g