Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis csoki-csoki fatörzs

Csokis csoki-csoki fatörzs
Csokis csoki-csoki fatörzs
180 perc / előkészület: 150 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a Karácsony általában nagy rohanás jegyében zajlik le. Ez fakad részben abból is, hogy az egész család egy emeleten lakik egy panel hatodik emeletén. No, de azért ennek meg van a szépsége is, hiszen már jól bevált módszer alapján elosztjuk egymás között a teendőket, így senkinek nem kell egy teljes komplett három napi menüsort végigfőzni-sütni. Mindenkinek megvan a maga "profilja" és azt készíti el. Viszont, ha csúszna a programjában, akkor még mindig akad valaki, aki segít a bajban.:) Ez a desszert is teljes összefogásban készült: Én kitaláltam...a díszítést elkészítettem, Mr Smith apukája lecsiszolta, lesmirglizte a spaklit, amivel a csokit kellett felszedni a lemezről, s mivel már nem maradt idő a többi részre, gyorsan szétnéztem az emeleten, ki ér még rá...anyukámat szegényt pont üresjáratban találtam, ezért kisírtam nála, hogy "dobja" már össze a tésztát és a krémet. A végén én meg csak elegánsan átmentem díszíteni...Igen lehet mondani, hogy disznóság, de az vesse rám az első követ, aki nem tenne így a helyemben...Mindebből végezetül csak azt szerettem volna kihozni, hogy igazán szerencsésnek mondhatom, mondhatjuk magunkat, hogy ilyen családom, családunk van, s így ezt a desszertet őnekik ajánlom, az ő érdemük! Próbáljátok ki, s ha van rá lehetőség, vonjátok be a családot, hiszen meg van ennek is a szépsége, s a Szent Este desszertje a család ünneplésévé válik minden értelemben.:))) Ezt a receptet amúgy a Süssünk című szakácskönyvből vettem részben, (a krém és a díszítés) a piskótatészta pedig édesanyám jól bevált piskótareceptje.


hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A francia vajkrémhez

A díszítéshez

ajánlat

Ünnepi alkalmakra csokoládéimádóknak.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a díszítést, akár már előző napokban: 20 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztunk, és amint kész, egy sütőlemezre ráöntjük, és addig döntögetjük a sütőlemezt, amíg a csokoládé szét nem terül rajta egyenletesen.
  2. Hűvös vagy hideg helyre rakjuk, hogy megdermedjen, de ne hagyjuk kőkeményre, mert akkor nehéz vele bánni, törni fog.
  3. Amikor lehűlt, egy spakli segítségével, hegyesszögben (a sütőlemezhez képest) megdöntve, forgácsokat kezdünk vele feltologatni sávonként. Kis gyakorlás után menni fog. Ami nem sikerül, azt újrahasznosíthatjuk!:) Majd ezeket a forgácsokat félretesszük felhasználásig egy tálcára helyezve, hogy ne ragadjanak össze.
  4. Elkészítjük a krémet: A tojásokat egy megfelelő méretű fémtálba felütjük, és egy robotgéppel két-három percig verjük.
  5. Lassan hozzáadagoljuk a cukrot, és folyamatosan verjük a robotgéppel.
  6. Ezután ezt a masszát forró vízfürdőre helyezzük, és verjük a robotgéppel még 5-7 percig, míg krémszerűvé nem válik. Amikor kész, levesszük a vízfürdőről, és tovább keverjük, míg le nem hűl.
  7. A szobahőmérsékletű vajat egy másik tálban géppel addig keverjük, míg egészen fehér, tejszínszerű pépet nem kapunk. ezt nem ússzuk meg kb. 15 perc alatt. amint megvan, bele kavarjuk a vanília kivonatot is.
  8. A szobahőmérsékletűre lehűtött tojáskrémet hozzákavarjuk a kikavart vajhoz.
  9. A krémhez való csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk, és amint lehűlt szobahőmérsékletűre, hozzákavarjuk a vajkrémhez.
  10. Elkészítjük a piskótát: a sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
  11. A piskótához való tojások sárgáját és fehérjéjét különválasztjuk óvatosan. 
  12. A lisztbe belekeverjük a sütőport.
  13. A tojássárgájába belerakjuk a porcukrot, és robotgéppel kikavarjuk. Amikor habos krémes az állaga, hozzáadagoljuk a kakaóport. 
  14. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá.
  15. Amint kész, lassan, fakanállal-kézzel kavarva, A cukros tojássárgájába hozzáadagoljuk a lisztet.
  16. Ezután az egész masszába óvatosan laza mozdulatokkal a tojásfehérjehabot beleforgatjuk. A kész masszát ráborítjuk a sütőpapírral ellátott sütőlemezre, és rögtön a sütőbe toljuk. 20 percig sütjük.
  17. Amikor kész, ráborítjuk egy deszkára. A sütőpapírt lehúzzuk róla. Ha nem akarunk sokat szenvedni, akkor szilikonos sütőpapírt veszünk, az simán lejön.
  18. A tésztát megkenjük a krém 2/3-ával, és feltekerjük /ha gondoljuk egy konyharuha segítségével/ és ráhelyezzük egy tálcára.
  19. A krém maradék részét egyenletesen rákenjük a tekercs külsejére.
  20. Az előzőleg elkészített csokoládéforgácsokat szépen elhelyezzük a tekercsen, a törmeléket, ami úgy is keletkezik könnyen meg közészórjuk. Használhatunk még plusz tortadarát is, amennyiben szeretnénk.
  21. Amint készen vagyunk, hideg helyre rakjuk (hűtő) és hagyjuk megdermedni.
     

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 40 675
elküldve: 7
receptkönyvben: 757
elkészítve: 15/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokoládés fatörzs, csokoládés piskótatekercs

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Stassy
Stassy Wed, 2013-03-27 15:30

Nagy csokitorta rajongók vagyunk, régóta kísérletezek már a receptekkel, most megtaláltam végre! A Nővérem nagy kritikus, szóhoz sem jutott. Húsvétra három adagot kell csináljak! :) Köszönöm a receptet!

evicus91
csokibogyó / evicus91 Wed, 2011-12-21 17:45

érdeklődnék, hogy hány cm-es tepsiben sült a piskóta? :)
nagyon szép süti, tuti meg fogom csinálni:)

bokine
bokine / bokine Sat, 2011-02-12 19:55

Azt a mindenit, hol voltam, mikor ez a recept megjelent??? Hű de jól néz ki, a nutellára nem indultam be ennyire:) Gratulálok, nagyon jó a recept, a fotó meg annyira tökéletes, hogy kiskanállal lopok egy kicsit a krémből:) Üdv: Bokros Erika

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-12-21 22:05

:DDDD Kedves Erika! Igaz "kissé" késve válaszolok....de örülök, hogy tetszik! Lopkodj csak nyugodtan! Ez a krém nagyon finom, nem túl édes, és tortákra is alkalmas.
A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 23:58

Egy "kissé" későn vettem észre a hsz-edet...Bocsánat! De így utólag is nagyon köszönöm a dícséretet!:) Szerintem bátran próbáld ki, mert elég látványos, érdemes valami alkalomra elkészíteni, tuti siker!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Mucóka
Mucóka / Mucóka Sun, 2011-02-06 00:29

Nagyon kedves a story...és a kép...mondhatnám azt is, hogy..." zabálnivalóóóó"...
Gratulálok a sütihez is és a remek kis családotokhoz is!
Üdv.:Mucóka

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-06 00:24

:))) Kedves Petra! Nagyon örülök, hogy tetszik, de bevallom őszintén, gondoltam is Rád, mint csokimádóra...:)) Pusz: Mrs Smith

Samy
Samy / Samy Sun, 2011-02-06 21:02

Jaj de drága vagy! :) Annyira jól néz ki, hogy hamarosan meg kell csinálnom! :) Pussz

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 Sat, 2011-02-05 21:44

Szia!
Ez aztán az igazi csokis csábítás!!! Nem semmi , ha tehetném rögtön megkóstolnám :) , de sajnos csak a recept elmentése marad! :(((
Üdv. Pötyi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-06 00:22

Köszönjük kedves Pötyi! Sebaj, majd eljön az ideje, elkészíted. Igazán kiváló bármilyen ünnepi alkalomra is, és talán könnyebb megcsinálni, mint egy tortát. A legjobbakat: Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-02-05 20:42

Tényleg csudiszép lett, és nagyon jó volt olvasni a storyt is! Átmelegítette a kis lelkem! :-)
Puszi: Éva

921
tojás 7 db
porcukor 7 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
finomliszt 7 evőkanál
sütőpor 1 tk
étcsokoládé 10 dkg
vaj 50 dkg
cukor 20 dkg
tojás 4 db
1 csipet
vanília kivonat 2 teáskanál
étcsokoládé 20 dkg