Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-fahéjas szilvalekvár

Csokis-fahéjas szilvalekvár
Csokis-fahéjas szilvalekvár
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lekvárt szerettem volna főzni, és a férjemet kértem meg arra, hogy hozzon nekem ehhez szilvát. Amit hozott, azzal remekül lehetett volna csúzlizni, de sem étkezési célokra, sem egyébre nem volt igazán alkalmas. Kreatív hangulatomban találtam ki ezt az ízesítést, és nekem, illetve akiket megajándékoztam ezzel a lekvárral, nagyon bejött. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy én a kevésbé édes lekvárokat kedvelem. Vajas kenyérrel vagy kaláccsal a legfinomabb.

Kb. 4 db kisméretű (3, 75 g-os) üveg lesz tele ezzel a mennyiségű lekvárral.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A lekvárt vajas kenyéren vagy kalácson javasolom fogyasztani. A legtutibb pirítós kenyérrel. A fahéj és a keserű kakaópor kiegészítik egymást, az utóbbi kellemes csokis ízt ad a lekvárnak. Azoknak javaslom, akik a kevésbé édes lekvárokat szeretik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott és kimagozott szilvát robotgéppel vagy turmixgéppel összeaprítjuk. A cukrot, a dzsemfixet, a vaníliás cukrot és a fahéjat egy tálban összekeverjük. 
  2. Egy magas lábosban a szilvát és a cukros keveréket magas hőfokon, folyamatos keverés mellett (nehogy a lekvár leégjen!) 20 percig forraljuk. Ha letelt a 20 perc, hozzáadjuk a keserű kakaóport, a citrom kifacsart levét, és még 10 percig kevergetve főzzük.
  3. Az előre odakészített (kifőzött és lecsepegtetett) üvegekbe töltjük, majd lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva állni hagyjuk min. 10 percig. Az idő leteltével konyharuhába tekerve egy napig dunsztoljuk. Én egy lenyitható íróasztalt használok erre a célra.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 537
elküldve: 6
receptkönyvben: 64
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumli

Mióta szakács: 2013.08.04.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekvár kakaóval fahéjjal, fahéjas szilvalekvár kakaóval, házi szilvalekvár

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tjulia
tjulia / tjulia Mon, 2014-07-21 19:43

Nagyon finom lett! Én sima cukorral, s nem dzsemfixszel készítettem. "Fosóka" szilvából főztem. Az íze igazi, természetes, nem túl cukros :-)

129
szilva 150 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
dzsemfix 1 csomag
citromlé 1 citromból nyert
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek