Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis habcsók-torta

Csokis habcsók-torta
Csokis habcsók-torta
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na szóval. Habcsók ... lettem. Találjátok ki az oda illő szót :-).
Kezdeném is miket változtattam. A teavaj helyett 10 dkg vaj és a maradék margarin volt éppen. A Brandy kimaradt. Nincs itthon. A két bögre tejszín az fél liter volt.
A darált mogyoró nekem földi volt, bár nem is írta a recept, hogy milyen is kellene. Gyanítom, hogy az összes többi mogyi is jó vagy talán még jobb is. Vagy mandula? Csokoládé bevonat az nincs. A félédes tejcsokoládét, ahogy a recept írta, én valamiért fehér csokoládénak olvastam, így volt 17 dkg olvasztott fehércsokim :-D. Na szóval azt sem gőz fölöt olvasztgattam, csak ment a mikróba, és kész. Ezt csorgattam a tetejére.
Az elkészítés: Mint látható, én kerek tortalapokat készítettem. A recept 20 cm-es négyzeteket ír. Komolyan mondom, hogy
úgy akartam, de még az én nagyobb sütőm tepsijébe sem fért el egyszerre a három négyzet. Viszont a körök, amik kb.18 cm-eesek voltak (nem is kb., mert megmértem), elfértek. Meg szerintem sokkal szebb egy kerek torta. Nem szórakoztam a habzsákkal sem. Fogtam, mint mikor a Pavlova tortát készítem, csak simán a megrajzolt körökbe belepakoltam a habcsókot. A  40-50 perc sütési idő, az nekem 90 perc volt, és hagytam is teljesen kihűlni úgy, hogy nem nyitottam ki a sütő ajtaját, csak kb. 2 és fél óra után. A harmadik lapot sem vagdostam kockára, csak simán rátettem. Ezt csorgattam meg a fehércsokival, és eperrel díszítettem. A tejszínhab az teljesen kimaradt, mert elég édes volt így is. Azért az eper az nagyon ment hozzá.
A  csokis tejszínes töltelékkel volt valami gáz, mármint nem írta a recept, hogy esetleg verjük habbá a tejszínt, vagy esetleg gőz fölött sűríteni kellene, de olyan volt, mintha kicsapódott volna a víz. Lehet, hogy csak egy profi tudná megmondani, hogy lehetne  még jobb, de várom az ötleteket a krém tökéletesítésére. Uh.
Előkészületi idő: ha a mogyorót is te pucolod, és darálod, akkor az még plussz fél óra! :-)
Senki ne csodálkozzon, ha netán elkészíti, és amint kés éri a tortát, az egész összeesik. Addig lehet benne gyönyörködni, amíg nem ettünk belőle.

hozzávalók / 10 adag

A mogyorós habcsóktésztához

A csokis töltelékhez

A csokoládé bevonathoz

ajánlat

Brutálisan krémes. Brutálisan krémes sütemény kedvelőknek! :-D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A habcsókhoz keverjük össze a darált mogyorót, az étkezési keményítőt, valamint  3/4 bögre cukrot.
  2. Verjük fel a tojásfehérjét, ne túl keményre, majd apránként adjuk hozzá a maradék cukrot. Verjük, míg sűrű és kemény lesz. Keverjük a mogyorós keverékhez.
  3. Egy sütőpapíron jelöljünk be 3 db 20 cm-es oldalú négyzetet, majd tegyük a papírokat a tepsibe.
  4. A habcsókot  töltsük egy kis nyomócsővel ellátott habzsákba.
  5. Először a négyzetek keretét rajzoljuk meg a habbal, majd töltsük ki vele az egész területet.
  6. Süssük 45 percig, vagy míg ropogós és száraz lesz.
  7. A töltelékhez keverjük lágyra a vajat. Adjuk hozzá a csokoládét, a cukrot, valamint a tejszínt, és verjük, míg besűrűsödik.
  8. Adjuk hozzá a brandy-t és a mogyorót.
  9. A bevonathoz gőz fölött melegítsük a csokoládét és az olajat. Kavargassuk, míg a csokoládé elolvad, s a massza egynemű lesz. Vegyük le a gőzről, és hagyjuk kihűlni.
  10. Állítsuk össze a tortát. Tegyünk egy réteg habcsókot egy lapostányérra, majd kenjük meg a töltelék felével.
  11. Tegyünk rá egy másik habcsókot és a maradék tölteléket.
  12. Az utolsó habcsókot vágjuk kockákra, (jaj de unom már ezt írni, de az eredetiben ez van), s átlósan helyezzük őket a torta tetejére.
  13. Csepegtessük le a csokibevonattal, s tejszínhabbal díszítsük. (Ennyi. A recept szerint. Én egy kicsit egyszerűsítettem. :-) )

  • sütési hőfok: 110°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 580
elküldve: 0
receptkönyvben: 216
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

krémes csokoládés habcsók, krémes csokoládétorta habcsókból

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-05-21 17:34

Bocs, most olvasom, hogy a sztoriban írtad is a fehércsokit.... Akárhogy ragozzuk, istenien néz ki!

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-05-21 17:32

Kedves Mislenbaba!
Gyönyörű ez a torta!!! De ha jól látom a teteje fehér csokival van megcsorgatva, a leírásban viszont tejcsoki szerepel. Az biztos, hogy így fehéren nagyon jól néz ki!
Üdv.
Livi

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Fri, 2011-04-01 18:08

Ez már aztán igazán hab(csók) a tortán :-)) Gratulálok és úgy "összeejteném", most rögtön vágnék belőle egy szeletet. Köszi a receptet, ki fogom próbálni, hátha rájövünk a megoldásra a kicsapódással kapcsolatban. Üdv. Gubigabi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-04-01 16:14

Azta, ez nem semmi!:))) fanatic...:DDD Ügyes vagy, én egy habcsóktortába nemigen mernék belefogni! A legjobbakat: Mrs Smith

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-04-01 15:08

Szerintem akármit tettél bele és akármit nem, ez nagyon jól néz ki!
Elmentettem, mert nem csak gyönyörködni akarok benne!
Ügyes vagy! Szeretettel üdvözöllek és további ihletet a konyhában! Olaszné Anci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-04-01 14:40

Szerintem: mester. Azért,mert mesterien oldottad meg a feladatot. A leírásodban,pedig ráismertem magamra. :)

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Fri, 2011-04-01 15:11

Kedves ladybird! Na mester, az biztos nem!! :-D.
Inkább egy mester kellene, hogy megmondja, miért csapódott ki a víz...vagy mi a krémből.

Zúza
Zúza / Zúza Fri, 2011-04-01 14:15

A feladvány megfejtése: függő.
Mi a nyeremény?
Na jó, megelégszem egy szelettel, úgyis oly' édes... :)

781
földimogyoró 15 dkg
étkezési keményítő 2 evőkanál
cukor 1.25 bögre
tojásfehérje 6 db
vaj 23 dkg
tejcsokoládé 17 dkg
cukor 3 ek
habtejszín 5 dl
brandy 2 ek
földimogyoró 10 dkg
tejcsokoládé 15 dkg
napraforgó olaj 2 teáskanál