Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-karamelles kocka

Csokis-karamelles kocka
Csokis-karamelles kocka
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőmtől kaptam egy gyönyörű, csak csokis desszerteket tartalmazó német szakácskönyvet névnapomra. Tudja, hogy oodavagyok az étcsokiért és a vajért, és a kettő kombinációjából készült dolgokért, így ez tényleg szuper ajándék volt :)
Ez az első süti, amit megcsináltam belőle, és nagy sikere volt itthon, férjecském nem győzte enni :).
Ha valaki szeretné beszerezni a könyvet:
Címe: Schokolade :)
Kiadó: Parragon Books Ltd. (Szóval biztos, hogy van angol verziója is a könyvnek.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A karamellhez

A csokimázhoz

ajánlat

Díszíthetjük olvasztott fehér csoki csíkokkal vagy a maradék karamellöntettel.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük. Egy kisebb, kb. 20 cm hosszúságú tepsit (ha van, akkor keskenyet) kibélelünk sütőpapírral.
  2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet. Sima tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát a tepsiben egyenletesen szétoszlatjuk, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
  4. A karamellkrémhez a hozzávalókat folyamatos keverés mellett lassú tűzön összemelegítjük, amíg lágy masszát nem kapunk. Felfőzzük, és még 3-4 percig melengetjük, amikor is kissé már besűrűsödik.
  5. A kész krémet pár perc pihentetés után (tehát még langyos-melegen, de nem forrón) a tespsiben lévő, kihűlt tésztára öntjük. Egy keveset meghagyhatunk a díszítéshez!
  6. Ha már csak kissé meleg, akkor kevésbé folyékony, és könnyebben megszilárdul. Így is legalább fél órára szükség van, hogy nagyjából megszilárduljon a karamellkrém, de inkább többre. Hűtéssel rá is segíthetünk.
  7. Közben előkészíthetjük az étcsokit, amivel beborítjuk a süteményünket. Vízgőz fölött megolvasztjuk a darabokra tört csokoládét, és a megszilárdult karamellrétegre öntjük, szépen eloszlatjuk rajta. A csokimáz keményedése után kockákra vágva szervírozzuk.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x10 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 522
elküldve: 4
receptkönyvben: 303
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Escudete

Mióta szakács: 2009.11.18.
16 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis süti karamellel, karamelles-csokis süti, csokis-karamelles süti

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krisszta
krisszta Thu, 2010-07-01 20:41

Szió!
A krémhez először a cukorból karamellt kell készíteni?

Escudete
Escudete / Escudete Fri, 2010-07-02 07:00

Szia Krisszta!

Nem kell karamellizálni a cukrot, a vajat, cukrot és sűrített tejet egyszerre tedd a lábasba, és együtt kezdd melegíteni. De próbáld kevesebb sűrített tejjel, nehogy úgy járj, mint az első kommentelő.

:)
Üdv,
Escudete

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-01 08:10

nagyon jól néz ki a képen, kipróbáltam.

a tepsi méretét én kicsinek találtam, egy 26 cm átmérőjű tortaformában készítettem.

A krémbe kevertem 2 evőkanál vanília pudingot, de még így is folyik mindenfelé a ragacsos, édes massza.
aki szereti a nagyon édeset, annak tepsiből, kanállal jó.

Escudete
Escudete / Escudete Thu, 2010-07-01 09:18

Szia!
Sajnálom, hogy neked nem nyerte el a tetszésedet.
A karamellkrém szemére szerintem nem vethető az, hogy édes, hiszen olyannak kell lennie :)
A hozzávalók minősége pedig mindig módosíthatja kicsit az arányokat. Próbáld meg kevesebb sűrített tejjel. Nekem jól sikerült így.
A kis tepsi pedig szerintem pont azért jó, mert ad egy formát, magasabb rétegben marad rajta a karamell, mintha szélesen szétterülne.

1442
vaj 200 g
nádcukor 100 g
finomliszt 25 dkg
zabpehely 80 g
vaj 4 ek
nádcukor 4 ek
sűrített tej 340 g
étcsokoládé 200 g