Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis kosárka

Csokis kosárka
Csokis kosárka
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasz van, legalább is dátum szerint, de odakintre még mindig a nagykabát kell, már ha az ember egyáltalán ki akar menni. Hát én nem akartam. Inkább elővettem egy rég nem látott filmet, és megnéztem a kezemben egy bögre kakaóval. És ez volt a csoki iránti vágyakozás első lépcsőfoka. A második az volt, hogy véget ért a film, és kezdtem unatkozni. Tökéletes párosítás arra, hogy a konyhában meglessem, mi van itthon. Étcsokis puding. Kell ennél több, kérdem én?! És igen, még egy kis ropogós tészta az aljára és valami mandulás a tetejére. A kép gyorsan összeállt, nem úgy, mint a süti, ami be kell vallani egy igen időigényes valami, de unatkozós esős napokra a legtökéletesebb dolog, amit ember kívánhat.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

A tésztát hideg kézzel, hideg alapanyagokból, hidegen tartva, pár szóval a leghidegebb körülmények között tartva, érdemes elkészíteni és pihenni hagyni, ahogy azt a vajas tésztáknál megszokhattuk. Ezen kívül sok odafigyelést nem igényel ez a süti, legfeljebb egy nagy adag lelkesedést, és még jobb esetben pár apró kezet a konyhában, akik segítségünkre lehetnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, a zabpehelyből, a cukorból és a vajból gyorsan tésztát gyúrúnk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a tésztánk pihen egyet, addig megnézhetjük egy film egyharmadát, de praktikusabb esetben inkább lássunk hozzá a puding elkészítéséhez. A pudingport a cukorral elkeverjük, kevés tejet öntünk hozzá, majd csomómentesre keverjük.
  3. Ezután beleöntjük a maradék tejet, és addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik a krémünk. Félretesszük, és amikor kihűlt, belereszeljük egy narancs reszelt héját (bátrabbak egy kevés chilivel vagy egy pici nagyszemű sóval is próbálkozhatnak).
  4. A lehűlt tésztánkat 12 részre osztjuk, és a muffinformának a széleit, illetve az alját körbetapicskoljuk vele. Aprólékos munka, de a végeredményért mindenképp megéri. Ezután jöhet egy újabb fél óra pihenés a hűtőben. (Én türelmetlen voltam, és egyből a fagyasztóba tettem.)
  5. A hűlési idő felénél bekapcsoljuk a sütőt, hogy a tésztakosárkák az Antarktiszról egyenesen a Szaharában találják magukat. Mondanom sem kell, nem lennék a helyükben.
  6. Ha a sütő is előmelegedett, és a kosárkák is kellőképp lehűltek, készre sütjük őket. A nagy adag vaj miatt a tészta könnyen összezuhanhat, elolvadhat, illetve a közepén kis pukli keletkezhet. Utóbbi nem szokott zavarni, de ha valakit mégis, akkor itt egy remek megoldás: A sütés megkezdése előtt sütőpapírból 12 darab négyzetet vágunk ki, amiket a kosárkákra teszünk. Fogjuk a sütőgyöngyünket/ rizsünket/babunkat egyszóval mindent amit sütő betehetünk, és elég nehéz ahhoz, hogy lent tartsa a tésztánkat. Ezután az előbb leírt módon megsütjük őket.
  7. Várunk egy kicsit, amíg félig meddig kihűlnek a kosárkák, majd megtöltjük őket pudinggal.
  8. Végezetül a tetejüket megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával és reszelt narancshéjjal.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 152
elküldve: 1
receptkönyvben: 104
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zabszem

Mióta szakács: 2011.02.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis süti, csokipudingos ropogós vajas tészta mandulával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

numbika
numbika Wed, 2016-04-06 22:30

Nagyon tetszik a recept leírása és maga a recept is :D

804
rozsliszt 25 dkg
zabpehely 5 dkg
cukor 10 dkg
vaj 15 dkg
csokoládés pudingpor 1 tasak
cukor 3 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
tej 0.5 l
mandula 2 dkg
narancshéj 1 tk