Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis lingotto

Csokis lingotto
Csokis lingotto
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kizárólag csak jó minőségű csokival dolgozzunk!!! A receptre a neten akadtam. Ez egy nagyon nagyon finom CSOKIS BOMBA, szó szerint. Csokiimádóknak egy muszáj.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ezzel a receptemmel nagy sikert arattam, nem mondott senki sem nemet rá :-) A rum elhagyható, a szilikonos forma sajnos muszáj, de nagyon jó!! A csoki nagyon szép így simán is, ki szerettem volna még díszíteni olvasztott fehér csokival, de hamarabb felvágtuk, mint ahogy felolvadt volna a csoki, de senki sem kesergett, hogy nem elég dekoratív.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A keserű csokit darabokra tördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk, majd egy szilikonos formába (nekem szív alakú) öntjük, szép egyenletesre kenjük ecset segítségével, alaposan ügyelve a szélekre. A formát érdemes még a csoki beletöltése előtt egy kemény tálcára helyezni, hogy ne hajlongjon.
  2. A formát tálcástól 30 percre hűtőbe helyezzük.
  3. Az idő lejárta előtt vízgőz felett felolvasztjuk a darabokra tördelt fehér- és tejcsokit is, majd hozzákeverjük a nutellát (én 2 x 200 g pohárral használtam, előtte mindegyiket kb. 30 másodpercre a mikróban felmelegítettem), majd a rumot is.
  4. Jól elkeverjük az egészet (én mindezt még a vízgőz felett végeztem).
  5. Legvégül hozzáadjuk az egész mogyorót is, ezt is jól összekeverjük a csokis nutellával.
  6. Az egészet beleöntjük a már megszilárdult csokinkra, kanál segítségével szépen elegyengetjük simára a felületet.
  7. Most vagy egy éjszakára a hűtőbe helyezzük, vagy pár órára a fagyra.
  8. Tálalás előtt pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk, kiborítjuk egy, a célra megfelelő tányérra, óvatosan leszedjük róla a formát.
  9. Tálalásig hűtőben tartjuk, éles késsel szeleteljük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 325
elküldve: 1
receptkönyvben: 315
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gluténmentes csokidesszert, csokis-mogyorós olasz édesség

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fazekas_tunde
fazekas_tunde Fri, 2015-06-19 22:17

Megcsináltam, többször is az étcsokis bevonás nélkül, mert mindenki nagyon édes szájú :) ISTENI!!! Köszönjük a receptet!

Levender
Levender / Levender Thu, 2014-05-15 19:50

Kedves Cafika!
Elkészült a jénai tálas verzió! És tökéletes lett! ízre, kinézetre, szerelem első látásra/ harapásra! A tálból simán kijött egy erőteljesebb lendítés után. Igazán köszönöm a receptet, az ízek élményét. Még egyszer mondom, fantasztikus kreálmány! :) Üdvözöllek!

Levender
Levender / Levender Tue, 2014-05-13 13:39

Ha a kinézete ezúttal nem fontos, akkor lehet például egy jénai tálban is elkészíteni ezt a csodát? Nyilván nem tudom majd kiborítani, de a végeredményen gondolom nem változtat.

cafika
Cafika / cafika Tue, 2014-05-13 14:06

Szia Levender,
Nagyon kedves vagy :-) ez tényleg csokicsoda :-)
a szilikonos forma azért jó, mert a keserü csokit jól bele tudjuk kenni, és a végén ki lehet fordítani a csokit. Amikor elkészül a "csoki" ´, a keménysége is megegyezik a csokiéval.
Ha jénai tálban készíted, nem tudom hogy a végén ki e tudod borítani, én még nem próbáltam. Celofánnal nem gondolom hogy jó ötlet kibéletni, mert az összegyürödik amikor kenni kell a csokit, lehet hogy sütöpapír jobb ötlet lenne.
Ha bele mersz vágni, legyél olyan kedves szémolj be a végeredményröl.
Még lehet hogy a jénai tálat, az alját jó forró vízbe kéne picit állítani, és utána kiborítani.

A végeredményen semmikápp nem változtat, ha nem todod kiborítani, csak szerintem nehéz lesz szelni, pont a keménysége miatt. Pedig biztos van valami trükkje, mert hát szilikonos forma nem volt mindig, és szerintem a recept már elötte is létezett. Lehet kapcsos tortaforma, még ez jutott az eszembe, sütöpapírral kivélelve?
Remélem segítettem a válaszommal.
Kivánok további szép napot, szuper sütés-fözést,
üdv. Évi

wm21
wm21 Wed, 2012-01-04 15:22

Kedves Cafika!

Nagyon tetszik a recept, egy kérdésem lenne: körülbelül mekkora forma kell a recept elkészítéséhez? Pár hete szó szerint kifolyt a sajtkrém a tortaformából, mert rossz méretűt használtam.

Köszi: Ildi

cafika
Cafika / cafika Wed, 2012-01-04 20:21

szia Ildi,
a formám picivel több mint 1 liter ürtartalmú (kb. 1l + 2 dcl víz fért bele)
ha van kenyérforma, vagy özgerincforma alakú szilikonos forma, abba is nagyon jó.
nem kell félni, ez a csokimassza nem folyik ki, mert annyit töltesz bele, amennyi belefér, és nem nöl :-)
picit költséges ez a finomság, de a végeredmény hmmmmm, le sem lehet írni :-)
örülök, hogy tetszik a recept, bátran ajánlom !!
üdv. Évi

548
tejcsokoládé 200 g
fehér csokoládé 200 g
csokoládé 200 g
nutella 400 g
földimogyoró 200 g
rum 2 ek