Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-mandulás pite

Csokis-mandulás pite
Csokis-mandulás pite
80 perc / előkészület: 15 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre jó idő van. Ennek örömére fel is avattam a teraszomat ezzel a pitével, a receptet tegnap láttam egy női magazinban. Elég ritka, hogy recept alapján sütök/főzök, inkább csak ötletadóak a receptek. Most is így volt, bár most csak alig tértem el az eredeti recepttől, inkább az elkészítés módjában.
Amit viszont először próbáltam ki, az az omlós tészta robotgéppel készítése. Azt kell mondjam, mostantól csak így fogom készíteni, sokkal gyorsabban készen lett.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a porcukrot és a kockára vágott jéghideg vajat késes robotgépbe (esetleg turmixgépbe) tesszük, és addig keverjük, míg morzsás állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet, majd addig mixeljük, míg a tészta összeáll (nagyon gyorsan ment). A tésztát fóliába csomagolva, hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
  3. A krémhez a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a keményítőt és apránként a tejet, majd csomómentesre keverve, állandó keverés mellett krémmé főzzük. A tűzhelyről levesszük, majd beletördeljük a csokoládédét, és kevergetjük, míg felolvad.
  4. A mandulából kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a tetejéhez, a többi robotgéppel megdaráljuk, és azt is a csokoládés krémhez adjuk. Legalább langyosra hűtjük, majd egyesével alaposan eldolgozzuk benne a tojásokat.
  5. A tésztát belenyomkodjuk egy pitetálba (a peremére is), villával sűrűn megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt borítunk rá, erre valamilyen száraz hüvelyest szórunk, és ún. vakon elősütjük, előmelegített sütőben 15 percig. (Ezt az eredeti recept nem írta, de tapasztalatom szerint ennek a műveletnek az elhagyása esetén félő, hogy "szalonnás" lesz a tészta.)
  6. A sütőpapírt eltávolítjuk, majd a tésztára ráöntjük a krémet, a tetejét megszórjuk a félretett mandulával, és további 40 percig sütjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 907
elküldve: 3
receptkönyvben: 357
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokoládés pite mandulával, csokis-mandulás sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wyv
wyv Mon, 2018-09-10 18:34

Dióval csináltam, mert abból van sok itthon és eszméletlenül finom lett, nagyon szuper süti.

Záporvirág
Záporvirág Mon, 2013-10-14 18:38

Hát igen, kimaradt a receptből... Kijavítanád, hogy mások ne járjanak így, mint én?

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2011-04-04 04:10

Kedves Juci, van egy dilemmam az omlos tesztakkal. Ha osszegyuras utan beteszem a hutobe, a vaj miatt koszikla lesz belole, keptelenseg kinyujtani. Ha pedig megvarom, hogy nyujthatora felolvadjon, akkor mi ertelme volt lehuteni? Masik kerdesem a korabbi recepteddel kapcsolatban: a szenhidratcsokkentett szojalisztnek van mellekize? Es ugyanugy "viselkedik", mint a normal? Koszi a valaszokat elore is, bocs, ha egy kicsit sokat kerdezoskodok.

dincuska
dincuska Sat, 2013-05-04 14:08

Én úgy szoktam ezeknél a pitéknél, hogy amint kész a tészta, kinyújtom, belerakom a pitetálba, megszúrkálom, és így megy a fagyasztóba 10 percre. Nekem bevált, gond egy szál se. :)
Nagyon finom ez a mandulás pite egyébként, ajánlom mindenkinek! :)

513
finomliszt 150 g
porcukor 1 ek
vaj 40 g
tej 50 ml
tojássárgája 1 db
mandula 10 dkg
cukor 150 g
vaj 60 g
étkezési keményítő 60 g
tej 3 dl
étcsokoládé 100 g
tojás 4 db
tojásfehérje 1 db
mandula 5 dkg