Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis Marlenka

Csokis Marlenka
Csokis Marlenka
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a csodás ízű süteményt a netről sütöttem Húsvétra.

hozzávalók / 8 adag

A lapokhoz:

A lapok lekenéséhez:

  • 50 ml konyak (vagy konyakaroma)

A krémhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép, aranybarnás színt kap, "kásás" legyen.
  2. A lapok készítése: A cukrot, vajat, mézet, szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
  3. A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk, és 5 cipóra osztjuk.
  4. Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24×39 cm) 4 perc alatt kisütjük.
  5. Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük.
  6. A tésztalapok széleit körbe vágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, várunk, míg beszívja.
  7. Krémmel a lapokat megtöltjük. A tészta morzsát rászórjuk.
  8. A tésztalapokat, amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tészta cipókat 1-2 fordításra betesszük a mikróba, és a tészta kicsit visszapuhul, és így könnyen nyújtható. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. (Nálam nem kellett.) Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük. Legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24×39 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 725
össznézettség: 224 228
elküldve: 37
receptkönyvben: 1 001
elkészítve: 60/60
Facebookon megjelent: 5

szakács

VnéEdit

Mióta szakács: 2013.04.03.
293 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

medovnik marlenka, mézes marlenka, csokis marlenka

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lujza1104
Lujza1104 Sat, 2017-12-23 21:38

Vagy a recept rossz, vagy hiányos a leírás és nem egyértelmű, hogy mit hogyan kell. A tésztánál pl a cukor az mindenhol kristálycukor, feltételeztem itt is. Ehhez képest, mikor összeforraltam a hozzávalókat, a cukor nagyon nem akart felolvadni és így került bele a tésztába. Eredmény: tele van cukor darabkákkal a kész tészta, amire annyira ráragadt a sütőpapír, hogy apró darabokban kellett leszedegetnem órákon át.... a krémről ne is beszéljünk. Nem ártott volna olyan alap dolgokat odaírni, hogy pl a hűtőben mennyit kell pihentetni magát a karamellt, vagy a vajjal együtt. Ugyanis elkezdtem "felhabosítani" alig langyos hőmérsékleten, de nagyon folyós lett, beraktam a hűtőbe, de 2 óra után sem tudott megszilárdulni. Ahogy raktam rá a lapokra, láttam, hogy a vajból a vízfázis kezd kiválni, pedig egy másik oldalon, de ugyanennél a receptnél olvastam, hogy mindegy, hogy Ramát vagy vmi mást használunk (én előbbit választottam). Egyébként kisebb lapjaim lettek, mint a recept leírásban, mégis marha kevés a krém... Összességében csalódtam, de ezért magamat hibáztatom, hiszen olvasva a kommenteket több embernek sem sikerült, ráadásul nem ez az első ilyen recept a nosaltyn, ahol hiába tartok be minden utasítást, mégsem jó a végeredmény. Azt hittem, hogy a kommentek ellenére jó recept, hiszen többször ki lett emelve. Én tévedtem.

Cica1967
Cica1967 Thu, 2017-05-25 20:49

Koszi, hogy feltoltotted a receptet! Eppen osszehasonlitast vegett kerestem es talaltam nalad is :)
Latom tobbeknek problemat okozott a krem. Mutatok egy tejkaramell rceptet, ami nekem bevalt, hatha jol jon masnak is.
https://dinavilaga.blogspot.co.uk/2013/02/tejkaramell-hazilag.html
ehhez adatam hozza, amikor kihult, 2,5 dl tejjel keszitett vanilia pudingot, alig langyosan. Majd 200 gramm habosra kavart vajat. Igy tokeletes lett a krem. Sok sikert minden probalkozonak, ehhez a nem hetkoznapi sutihez! :)

Epony
Epony Wed, 2016-10-26 13:53

Kedves Edit! Harmadszorra sütöm a recepted szerint ezt a sütit. Kétszer tökéletes lett, legutóbb viszont a tésztája nem sikerült (jóformánugyanolyan vékonyak maradtak a lapok, mint nyersen voltak), csak nem tudom, mit ronthattam el! :( A kimért hozzávalókat együtt tettem fel, elkezdett karamellizálódni és kicsit habosodni a massza, viszont a kr. cukor nem akart felolvadni. Van v.mi sorrend az összeforraláskor, amit be kell tartani v. egyéb "trükk"?

máriaanna11
máriaanna11 Fri, 2016-07-15 14:53

Kedves szakács ! Jól olvasom hogy 1 evőkanál szódabikarbóna kell a sütibe ? Köszi Zsóka

keke74
keke74 Wed, 2016-03-23 14:48

Én is elkészítettem én a krémet 2 vaníliás pudingot megfőztem 7dl tejbe és 6-8 evőkanál cukorral mikor kihűlt hozzákevertem 25 dkg vajat.Nem margarint hanem tea vajat.

timarkrisztina82
timarkrisztina82 Tue, 2016-03-15 08:00

Kedves Edit! Örülök a receptnek, ki fogom próbálni. A Lidl-ben vettem konzerves dobozos s.tejet. Azzal isbúgy kell eljárni, mint a másikkal? Vagy azt úgy ahogy van, tegyem a vízba? Előre is köszönöm!

edit56
VnéEdit / edit56 Tue, 2016-03-15 22:33

Jó neked,hogy kaptál.
Nem láttam a mi környezetünkben dobozosat.
Dobozostól kell a vízbe tenni.
Sok sikert hozzá!

máriaanna11
máriaanna11 Fri, 2016-07-15 14:50

Szép napot mindenkinek. Jól olvasom hogy 1 evőkanál szóda-bikarbóna kell a sütibe ?

flamingo102
flamingo102 Sat, 2016-03-12 22:24

A sűrített tej állaga több mint 3 óra főzés után sem lett elég sűrű,ezért 3 dl tejjel tiramisu pudingot készítettem és a krémhez kevertem,nagyon jó lett!

bornetti
bornetti Wed, 2015-12-23 22:06

Kedves Edit! Nagyon szépen köszönöm, ezt is elkészítettem! Finom :-)

zsuzsi76
zsuzsi76 Mon, 2015-12-21 18:31

Néhány videóban úgy láttam hogy vízgőz felett forralta össze a cukrot-mézet-vajat -tojást majd utána ment bele a sz.bikarbóna és a liszt. Te vízgőz felett csinálod?

riskóágnes
riskóágnes Mon, 2015-12-21 12:50

Kedves Edit! Marlenka imádó vagyok, régóta készülök, hogy megcsinálom. Valami isteni lett, köszönöm szépen!

riskóágnes
riskóágnes Mon, 2015-12-21 12:45

Kedves Edit! Marlenka imádó vagyok, régóta akarok sütni. Hát nincsenek szavak, valami isteni lett. Mondjuk megküzdöttem vele, mert csak 4 lapra tudtam osztani, így is szép vékony lett. Megéri a munkát, köszönöm szépen!

zsuzsi76
zsuzsi76 Sun, 2015-12-06 21:03

Lenne egy-két kérdésem. a cukor porcukor vagy kristálycukor? A cukrot , mézet, vajat vízgőz felett melegítjük össze vagy csak simán. a 24x39 az a tepsi mérete, ennél a tészta kicsit kisebb? vagy a tészta legyen ekkora és ebből vágjuk le a széleket? Köszönöm

edit56
VnéEdit / edit56 Sat, 2015-11-21 10:55

Nagyon szépen köszönöm.
Nagy örömömre szolgált.
Szép hétvégét kívánok.
Üdvözlettel:Edit.

oaniko70
oaniko70 Mon, 2015-09-07 15:06

Szia! készülök elkészíteni. Viszont kérdésem lenne még pedig a következő a karamellt hidegen keverjem össze a vajjal vagy milyen állapotú legyen. A tészta lapokból kb mennyit vágjak le vagyis te hogyan csináltad. Válaszodat meg köszönöm.

szuedit
szuedit Sun, 2015-08-23 12:36

Szia, egy olyan kérdésem lenne, a lapokhoz leírt recept hány lapra vonatkozik?

abaievi
abaievi Fri, 2015-05-08 10:41

Szia Edit!
A lányom kedvenc sütije a marlenka. Születésnapjára szerettem volna kedveskedni vele ezért nekiálltam a te receptednek. a Tészta nagyon klassz lett és finom viszont a sűrített tejet hiába forraltam az általad leírt módon 3 és fél órát, nem akart sűrű lenni. Az aldiban kapható sűrített tejet vettem amiben nincs cukor lehet hogy ez volt a gond? Viszont a recept ezt nem írja, hogy milyen típusú kell bele vagy ha nincs benne cukor tegyünk bele. Így szinte használhatatlan lett a krém és feleslegesen fáradoztam vele. Kérlek ha tudod írd meg szerinted mi okozhatta a problémát. Köszönöm! Évi.

edit56
VnéEdit / edit56 Fri, 2015-08-07 22:53

Kedves Évi!Sajnálom,hogy nem jártál sikerrel.
Nálam jól besűrűsödött a sűrített tej.
A Tescoban vettem.
Ez egy édes sütemény,persze hogy cukrozott sűrített tej kell hozzá.
Javítottam a receptben.
De szerintem a cukor nélkülinek is be kellett volna sűrűsödni.
A krémet nem kellett volna kidobni,egy pudinggal lehetett volna besűríteni és cukrot hozzá adni.
Én is a netről sütöttem,ott sem volt megjelölve,hogy milyen sűrített tej kell hozzá.
Természetes volt nálam,hogy édes krémhez valót vegyek.
Majd legközelebb sikerülni fog.
Üdvözöllek:Edit.

wadmacs
wadmacs / wadmacs Sat, 2015-04-25 15:48

Köszönöm a receptet :) .a férjem kedvence,egyik kedvence.már múlt héten elkészítettem de ma kísérleteztem egy kevésbé időigényes krémmel és teljesen olyan lett mint a Te recepted.3 kis üveg Maresi kávé tejet 9 kanál cukorral 12 perc alatt sikerült karamellkrémmé sűríteni.az állaga tökéletesen tart :) .kerámia bevonatos edényben főztem folyamatos keverés mellett és még csak le sem kapta . még egyszer köszi és remélem nem baj,hogy a kísérletről be is számoltam.

edit56
VnéEdit / edit56 Mon, 2015-04-27 18:35

Köszönöm szépen.
Biztos finom volt a másik változattal,de az eredeti Marlenka krémje az,ahogy beküldtem.
Majd egy másik sütinél élek a lehetőséggel.
Köszönöm szépen Wadmacs.
Üdv:Edit.

ribizli555
ribizli555 Sat, 2015-04-18 20:36

Kedves hjterka! Fogalmam sincs nekem sem, hogy mi a problémás ebben a sütiben.Nem nehéz és nagyon finom, emellett valóban a boltban drága.Próbáld meg, hátha megkedveled és menni is fog. Emellett egy kis empátia sem ártana, az is tanulható, hiszen nem éppen a legkedvesebb hangnemben szóltál be a recept továbbadójának.Üdv.

edit56
VnéEdit / edit56 Mon, 2015-04-27 18:32

Köszönöm szépen.
Igen,először meg kell gondolni,azután írunk.
Másik lehetőség,lapozz tovább!

Neoly
Neoly Tue, 2015-04-14 07:03

Én a hétvégén mindenképpen megsütöm. A párom egyik kedvence. Köszönöm a receptet. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2015-04-14 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

anyuka54
anyuka54 Mon, 2015-04-13 19:34

Köszönöm a receptet.A lányom kedvenc sütije és mivel a boltit aranyáron adják biztosan ki fogom próbálni.

edit56
VnéEdit / edit56 Mon, 2015-04-13 19:51

Nem érthető pontosan,hogy mit akarsz mondani,hogy "problémás" a süti.
Végül,nem kötelező megsütni,lehet venni is jó borsos áron.
Nálunk kedvenc lett,sőt egy másik változatot is megsütöttem már régebben.
Köszönöm a hozzászólást kedves hkterka.

994
finomliszt 55 dkg
vaj 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
méz 2 ek
tojás 2 db
cukor 25 dkg
szódabikarbóna 1 ek
ecet 1 teáskanál
konyak 50 ml
sűrített tej 68 dkg
vaj 25 dkg