Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis mézes szelet

Csokis mézes szelet
Csokis mézes szelet
105 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az 1998-as Fakanál recepttár második számában leltem rá Kiss Zoltánné receptjére Mikulás ünnepség után. Ez csak annyiból lényeges, hogy rengeteg csoki halmozódott fel a gyerekek révén, és egyből tudtam, így fogom azokat hasznosítani. De mivel többnyire tejcsokoládéról van szó, ezért a receptet úgy változtatom olyankor, hogy 30 dkg cukor helyett csak 20-at, a csokiból pedig 10 helyett 20 dkg-ot rakok bele.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és viszonylag lágy tésztát gyúrunk. (A cukrot kávédarálón szoktam ledarálni, ilyenkor belerakok 2-3 szem szegfűszeget is, és így megvan az őrölt szegfűszeg+porcukor)
  2. A tésztát 4 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk és a tepsi hátulján kisütjük a lapokat (10 perc/lap).
  3. Elkészítjük a krémet: 4 dl. tejet feltesszük főni a cukorral. Közben a lisztet csomómentesre kikeverjük az 1 dl tejjel, és belekeverjük a tojássárgákat is.
  4. A felforrt tejhez hozzáöntjük, és állandó keverés mellett besűrítjük, majd belekeverjük a csokoládét. Hagyjuk kihűlni, és néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Végül hozzáadjuk a habosra kevert vajat.
  5. Az első tésztalapra rákenjük a krém felét. Rátesszük a második lapot, azt megkenjük lekvárral. Befedjük a harmadik lappal, arra rákenjük a maradék krémet. Végül rátesszük a negyedik lapot.
  6. Csokimázat készítünk: vajat felolvasztjuk, belerakjuk a porcukrot, kakaóport és besűrítjük (nem szabad forralni!). Ha kiválna a zsiradék, egy kortynyi tejet elegyítsünk bele. Rákenjük a sütemény tetejére. Másnap szeletelhetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 798
elküldve: 3
receptkönyvben: 122
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes krémes, mézes sütemény, mézes négylapos

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

plysysy
plysysy / plysysy Mon, 2012-05-28 14:27

Az lenne a kérdésem, lehet ostoba kérdés, de nem értek hozzá még, mert nincs itthon zsírom, hogy 3 evőkanál zsír helyett mennyi evőkanálnyi margarint tegyek bele?

840
finomliszt 80 dkg
disznózsír 3 ek
tojás 3 db
méz 3 ek
tej 1 dl
porcukor 20 dkg
szódabikarbóna 3 kávéskanál
szalalkáli 1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 csipet
tej 5 dl
cukor 30 dkg
tojássárgája 3 db
rétesliszt 3 púpozott ek
étcsokoládé 10 dkg
vaj 20 dkg
sárgabaracklekvár 30 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 3 ek
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek