Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis narancshéj Zsuzsitól

Csokis narancshéj Zsuzsitól
Csokis narancshéj Zsuzsitól
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tél közeledtével nagyon sok narancsot eszünk, van úgy, hogy napi 3-4-et is. Sajnáltam kidobni a héját, ezért találtam ki a kandírozott narancshéj továbbfejlesztett változatát. Én úgy szoktam csinálni, hogy összegyűjtöm a narancshéjakat, és egyszerre nagyobb mennyiséget készítek el. Értelemszerűen a hozzávalókat  is növelem. Hűtőben, zacskóban tárolva, a narancshéjnak semmi baja nem lesz.

A narancsot úgy lehet szépen meghámozni, hogy a tetején és az alján, ahol a szár része van, körkörös bemetszést teszünk, óvatosan, hogy csak a héjat vágjuk. Ezután hosszában kettő vágást ejtünk, és a kezünkkel lefejtjük a narancshéjat. Így szépen egyben marad, és ujjnyi vastag szeleteket tudunk majd vágni belőle.

Celofánba csomagolva, gasztroajándékként nagy sikert arathatunk vele.

hozzávalók / 1 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancshéjakat a felhasználás előtt alaposan megsikáljuk, és egy napra/ éjszakára vízbe áztatjuk.
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és ujjnyi vastag, hosszúkás szeletekre vágjuk.
  3. A cukrot a vízzel felforraljuk, és beletesszük a narancshéjakat, időnként megkeverve, kis lángon kb. 1 óra alatt megfőzzük. Ezalatt az idő alatt a narancshéj megpuhul, és a szirupot is magába szívja.
  4. Leszűrjük, és tálcára terítjük, 1-2 napig a konyhában hagyjuk szikkadni.
  5. Ezután gőz fölött csokoládét olvasztunk, és bevonjuk vele a narancshéjakat.
  6. Rácsra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleg, hagyjuk megszilárdulni.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 488
elküldve: 13
receptkönyvben: 516
elkészítve: 29/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsi-ka

Mióta szakács: 2011.11.20.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
adag: 1 főre
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kandírozott narancshéj csokiba mártva, csokiba mártott citrushéj karácsonyra

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2014-11-28 19:16

Megcsináltam diabetikus változatban, eritrittel és diabos csokival. Nagyon finom lett, és ráadásul kalória és Ch szegény is. Zsuzsa

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Mon, 2014-01-13 12:25

Szia Zsuzsi!
A napokban elkészítettem ezt a csokis csodát. Nagyon finom lett. Nem volt itthon kristálycukor, úgyhogy a drága nádcukrot használtam hozzá, ettől nem lett olyan fehér, viszont legalább olyan finom. A felét bevonta csokival, a másik felét pedig úgy hagytam. Ma jön a következő adag.
Köszönöm a receptet.
További jó főzőcskézést.
Üdvözlettel: Vivike

hajem
hajem Fri, 2013-02-01 13:23

Karácsonyra ezt csináltam a családnak.. Apukámnak most lesz a születésnapja, és kijelentette, hogy ő semmi mást nem kér, csak ilyen csokis narancshéjat! Úgyhogy nyugodt szívvel mondhatom, hogy nagy sikere volt! :) Köszönöm a receptet!

banoandi
banoandi Tue, 2012-11-13 20:01

Tavaly karácsonykor nagy sikere volt, idén is neki fogok. Ajánlom mindenkinek, ajándéknak is nagyon jó.

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-02-13 16:13

Már ázik a második adag, mert az elsőt egyből befaltuk! Nagyon finom!!!!!!!
Köszönöm ezt a jó receptet!

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Sun, 2012-01-08 18:33

Szia !
Már 4 X elkészítettem ! Mindenkit megkínáltam a munkahelyemen és a családban is.
Nagy sikert arattam vele ! A csokiba tettem egy kanál rumot is..
Köszi a receptet !!!!!!
Csaba Magdi.

edna
edna Thu, 2011-12-22 23:31

Megcsináltam,és azt kell,hogy mondjam,hogy nagyon ötletes és nagyon FINOM kis édesség ez!!!!! :)

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Thu, 2011-12-22 07:47

Sziasztok!
Igen 1 dl. vízből és 15 dkg cukorból kell szirupot főzni, bele a narancshéj. 2 db nagy narancshéj kell ehhez a szirupmennyiséghez. Bocs a késői válaszért, de nagyon el voltam havazva.

Hektika
Hektika Wed, 2012-01-18 09:39

Nagyon köszi a választ, már kétszer csináltam és isteni finom! :)

Hektika
Hektika Wed, 2011-12-21 11:04

Szia Zsuzsi, én is azt szeretném csak megtudni, hogy valoban egy deci vizzel kell főzni? köszi előre is a választ.

frindli
Frindli / frindli Mon, 2011-12-12 16:05

Azt szeretném pontosítani, hogy 1dl vízbe és 15 dkg cukorban kell melegíteni egyszerre mind 3 narancs felszeletelt héjait? Ekkora mennyiség képes ellepni ennyi héjat? Vagy nem szükséges, hogy ellepje a cukros víz a héjakat?

kleróz
kleróz Thu, 2011-12-01 14:07

Kedves Zsuzsi,nagyon tetszik ez a recept. Én is saját készítésű édességeket fogok ajándékozni. Ezért szeretném időben elkezdeni a gyártást. Arra lennék kíváncsi,hogy mennyi ideig áll el úgy hogy még élvezhető legyen.

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Thu, 2011-12-01 15:20

Kedves kleróz!
Az a helyzet, hogy még nem volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam meddig áll el. Nálunk 1 napnál tovább nem! :) Szerintem, hűtőben, dobozban 3 hétig ki kell, hogy bírja.

fonicia
fonicia Thu, 2011-12-01 13:23

Szia Zsuszi-ka! NAGYON guszta, istenien néz ki! Ha lesz elég hozzá valóm kifogom próbálni! Mentettem!
Köszi a receptet! Kellemes Ünnepeket kívánok nektek!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Thu, 2011-12-01 12:17

Jajjjj, nagyon jókör jött ez a recept! Kitaláltam, hogy idén takarékos karácsony lesz, a lányok bonbont kapnak, a fiúkról meg még fogalmam sincs :) (Ötleteket szívesen várok! :D )

Na de az egyik lány rokon állandóan fogyózik és ápdét hülyeségeket eszik. Neki ugye a vajas vagy egyéb krémmel töltött bonbon szóba se jöhet. Mennyit agyaltam, hogy mi legyen neki. Vettem egy tábla ápdét csokit, hogy legalább a külseje megegyen. Hála neked, mostmár a belseje is megvan :)

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Thu, 2011-12-01 12:43

Szia candyqueen!
Mi lenne, ha a fiúknak piát csinálnál? Vagy pasis bonbont, pl. csilist. Hétvégén felteszek még egy-két dolgot, én is a konyhából adok ajándékot.

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Wed, 2011-11-30 20:39

Kedves Illesera!
Nem szabad lefejteni a belső fehér részt, nem lesz keserű a narancshéj tőle! Ha narancsot veszel a vastag héjú, "rücskös" narancsot válaszd. A cukortól és a főzéstől a fehér rész is finom lesz.
Üdv: Zsuzsi

illesera
illesera Wed, 2011-11-30 20:23

Kedves Zsuzsi !
Nagyon szeretem ezt a finomságot, meg is csinálom rögvest, köszi, hogy feltetted !
Kérdésem annyi lenne csupán, hogy nem baj ha a héjon rajta marad a belső fehér rész? Nem lesz tőle keserű ?
Vagy le kell fejteni a héjról ?
Köszi előre is a segítséged !
Üdvözlettel
Era

zsuzsi-ka
Zsuzsi-ka / zsuzsi-ka Wed, 2011-11-30 17:04

Szia Karcsababy!
Én a cukrász nagykerben veszem a csokit, ez 65 % -kos éttartalmú. A Katica talán hasonló/ nem tudom/. Szerintem kipróbálhatod bármelyikkel, az ízhatást nem rontja el. Amúgy már gondolkoztam, hogy fehér és tejcsokival is kifogom próbálni. Bármi kérdésed van, szólj nyugodtan.
Zsuzsi

karcsababy
karcsababy / karcsababy Wed, 2011-11-30 14:28

Szia Zsuzsi, megcsinálnám, nagyon guszta. Van itthon Katica ét tortabevonóm, és 99% kakaótartalmú étcsokim. Melyiket használjam? Köszi

1395
narancs 3 db
víz 1 dl
cukor 15 dkg
étcsokoládé 10 dkg