Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis pohárkrém

Csokis pohárkrém
Csokis pohárkrém
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomszédunkban lakott egy kislány, nálam két évvel idősebb. Szüleim elmondása szerint, amint megtanultam járni, máris hozzá akartam átmenni játszani. Így kezdődött. Hol náluk, hol nálunk tanyáztunk, és eszméletlen jó, elválaszthatatlan barátnők lettünk. Ha egymásnál voltunk, sokszor egymásnál is uzsonnáztunk, vagy ha valamelyikőnk édesanyja sütött valami finomat, akkor azt együtt ettük. Nekünk az is olyan jó mulatság volt, együtt enni. Később persze már nem játszottunk, hanem rajzoltunk, írkáltunk, sugdolóztunk, rengeteget hülyéskedtünk, hatalmasakat nevettünk, és ahová csak lehetett, együtt mentünk. Aztán felnőttünk, munkánk lett, családunk, rengeteg gondunk, és ráadásul messzire kerültünk egymástól. Volt, hogy évekig nem találkoztunk. Eleinte leveleztünk, de az is megszakadt valahogy. Csak a barátság nem. Ha nem is tudunk egymásról hosszú ideig, mégis, ha együtt lehetünk, vagy felhívjuk egymást telefonon, órákig tudunk beszélgetni, ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Fél szavakból is megértjük egymást. Mintha testvérek lennénk. Barátnőm anyukája készítette ezt a krémet többször is, és mi gyerekek nagyon rajongtunk érte. Jól megpakolva tejszínhabbal sokszor együtt nasiztuk. Később mindenféle szakácskönyvben kerestem a receptjét, de ilyen jellegűt nem találtam. Csak sok év múlva bukkantam rá. Örömmel újságoltam a barátnőmnek, aki már szintén nem tudta, hogyan is készült ez a krém egykor. Lediktáltam neki, de valahogy sose találja, ha el akarja készíteni. Innen majd bármikor előkeresheti, és elkészítheti a kisfiának meg magának is, és remélem, ugyanazok a szép emlékek jutnak róla az eszébe, mint most nekem.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ne várjuk, hogy olyanná szilárduljon, mint egy puding. Olyasmi állaga lesz, mint egy gyümölcsös joghurtnak. Barátnőm anyukája  emiatt nem is pohárba, hanem kissé öblösebb kistányérokba töltötte. Melegen folyós, nem kell megijedni tőle. Alaposan ki kell hűteni, akkor a legjobb, addigra viszonylag megszilárdul. Jó sok tejszínhabbal az igazi. Ez nem nagy adag, de desszertnek épp elég, mert tömény. Négy pohárkával lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral.
  2. Felváltva hozzáadjuk a kakaóport és a tejet, csomómentesre eldolgozzuk.
  3. Lassú tűzön kevergetve felfőzzük, és besűrítjük.
  4. A tűzről levéve, néha megkeverve kihűtjük, majd poharakba töltjük.
  5. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy valóban jéghideg legyen.
  6. Jó sok tejszínhabbal tálaljuk.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 687
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 623
elkészítve: 51/87
Facebookon megjelent: 2

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokikrém pohárban, lisztmentes csokikrém,csokoládékrém

Hozzászólások (64)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Réka001
Réka001 / Réka001 Mon, 2016-01-25 14:39

Kedves Fahéj,
régóta szemeztem a pohárkrémeddel, így mikor a legjobb barátnőm (akivel sajnos már csak 2-3 havonta tudunk találkozni) bejelentette, hogy újévkor vendégségbe jönnek, rögtön megfogalmazódott bennem, hogy most jött el az alkalom, hogy ezt a pohárkrémet elkészítsem. A miértje: Barátnőm kismama, így a szokványos módon nem tudtunk volna az újévre koccintani :) így aztán ezzel a csodás pohárkrémmel koccintottunk, gyerekeink nagy-nagy örömére:) Mindenki imádta. Mivel nekem mind a két kisfiam tejfehérje allergiás, így rizstejből készült, s mivel a rizstej jóval hígabb lesz mint a tehéntej, egy kis kanál keményítőt sajnos igényelt. De csodás lett! Köszönöm a receptet!
U.I: NAgyon szeretem a receptjeidet böngészni, mert sok olyan van közötte, ami egyszerű és nagyszerű. Ez pedig egy 15 hónapos babával gyesen levő nőnek nagy érték:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-01-26 22:22

Kedves Réka!
Köszönöm a kedves sorokat, mert nagyon jólesik, ha sikeres valamelyik receptem. Örülök, hogy nem csalódtál benne te se. Sok boldogságot kívánok nektek és további jó sütés-főzést!
Üdv: Fahéj

csokisperec01
csokisperec / csokisperec01 Mon, 2015-03-16 00:47

nagyon kedves a recept story-ja. :) pikk-pakk kész és nagyon finom ez a desszert! és ami nagyon fontos még, hogy olyan alapanyagokból van amik azért szinte minden konyhában alapból vannak, úgyhogy ha az ember megkívánja nem kell szaladni a boltba bevásárolni. :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-03-19 09:18

Ez így igaz. Nálam örök kedvenc marad örökre, és nem csak a sztori miatt. Sztori nélkül is nagyon finom. :)
Üdv: Fahéj

Csajszimajszika
Csajszimajszika Fri, 2014-07-04 16:19

Ez az édesség valami fantasztikus! :) Csak legközelebb dupla adagot kell készítenem belőle, minimum! :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-07-05 09:22

Örülök, hogy neked is ízlik! És tényleg nem rossz gondolat a dupla adag. :)

Gwenditündér
Gwenditündér / Gwenditündér Fri, 2014-02-14 23:18

Kedves Fahéj!
Irtó jó a recept, köszönöm! Én miután kihűlt, a fagyóba tettem be, mert már nagyon meg akartam kóstolni, és egészen megszilárdult - jobb mint a legfinomabb csokis jégkrém! Alig várom a nyarat, ezt fogom hűvös édességként adni a legelső kánikulai napon :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-02-15 11:07

Kedves Gwenditündér!
Nagyon örülök, hogy ennyire megtetszett a recept. Én is nagyon-nagyon szeretem. Nehogy nekiálljak most azonnal, hogy így eszembe juttattad. :)))
Üdv: Fahéj

arte
arte / arte Mon, 2014-01-27 15:03

Kedves Fahéj!
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni! :-) Elkészítettem a pohárkrémet,az íze tényleg nagyon finom és csokis,de az enyémnek az állaga valamiért nagyon "grízes" lett.Friss volt a tojás és a tej is.Nincs esetleg valami ötleted,hogy hol szúrhattam el?
Üdv:
arte

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-01-27 17:43

Kedves Arte!
Attól lett grízes, hogy a tojássárga túlforrósodott és kicsapódott a krémedben. Nagyon lassú tűzön kell főzni és folyamatosan keverni, legjobb egy habverővel. A grízességet úgy lehet kivédeni, hogy gőz fölött főzöd fel és sűríted be.
Üdv: Fahéj

arte
arte / arte Tue, 2014-01-28 10:38

Hú,hát erre nem gondoltam,pedig tényleg sokáig főztem.Olyan kis kellemes volt kavargatni ezt a gyönyörű csoki krémet,közben meg terjengett a csoki illat a konyhában...most,hogy így mondod,akkor tényleg a főzőcskézést vittem túlzásba... :D Nagyon köszönöm a tippet,legközelebb gőz fölött főzőm! (és nem fél óráig...) :D

Tankaranka
Tankaranka / Tankaranka Sat, 2013-11-02 01:43

Még kettő tojássárgája, és egy evőkanál kakaópor kellett még, hogy szilárdabbá, sötétebbé váljon. Hogy ilyen szép színe legyen, mint nálad, szerintem a négy evőkanálnyi kakaót is megkívánta volna. Azért írom le, hogy akinek nem sikerül, az ezekkel segíthet még rajta.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-11-03 00:27

Én az "evőkanál" kakaóport mindig úgy mérem, hogy jó púpos evőkanállal. Az nagyjából kitesz négyet is csapottból. :))

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2013-10-16 14:21

Az úgy kezdődött,hogy aranygaluskát sütöttem. Tudom,hogy szentségtörés,de náluk ehhez a tésztához mindig csokiöntet kell,mert a vaníliát nem szereti a család! Nekikezdtem dupla adaggal,illetve 5 dl tejet használtam csak. Irgalmatlanul édes lett! Nekem! A páromnak a szirup sem elég édes,tehát felvettem a kedvencekhez,marad ez a csokiöntet! Vagy pohárkrém! Mindegy,mert valóban finom,nekem az állaga is jó lett! Legfeljebb legközelebb pár deka cukrot elcsalok belőle! Köszönöm a receptet,mentve!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-16 16:07

Én a fahéjas-csokis rizskochomhoz szoktam öntetként használni. Azzal is nagyon finom. És örülök, hogy neked is bevált.

Holdfény722
Holdfény722 Wed, 2013-10-16 16:44

Kedves Fahéj! Azt a receptedet is lementettem,igazából azzal együtt szerettem volna kipróbálni ezt a krémet,de aranygaluskával is fincsi lett! Kevesebb cukorral nekem is jobban fog ízleni,de ez nem azt jelenti,hogy rossz lett,hanem nekem kellett volna megkóstolni,mielőtt beleszórom az összes cukrot!:))Én nem vagyok annyira édesszájú,mint a párom,de ezzel együtt biztosan máskor is ezt fogom megcsinálni akár aranygaluskához,akár a rizskochhoz,amit jövő héten fogok alkotni! Majd írok,hogy azt hogyan fogadta a család!:)

Burky
Burky Fri, 2012-11-16 16:21

Így lett kedves Fahéj! :D a tejtől túl híg lett, de én megittam kakaónak és amint észrevettem a család többi tagja is elfogyasztotta.. :)Legközelebb figyelek az állagára ! köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-16 17:42

:)) Ez a krém amúgy is egészen lágy, szinte folyékony. Picit több tej, és már nem is csak "szinte". De finomnak akkor is finom lehetett. Ne menjen el a kedved tőle! :) A csokis-fahéjas rizskochom ezzel van tálalva, azon a képen láthatod az eredeti állagát. Üdv: Fahéj

Burky
Burky Fri, 2012-11-16 19:37

Á semmiképpen nem ment el a kedvem! 2 hete kezdtem el a gasztronómia iránt jobban érdeklődni, de rájöttem imádom! Megnyugtat! Addig csinálom míg jó nem lesz! :D Üdv: Burky

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-11-17 07:32

Tökéletes hozzáállás! :) Üdvözöllek a csodálatos Konyha-birodalomban! :) Fahéj

Burky
Burky Wed, 2012-11-14 19:39

Elkészítettem! Én csak 8 dkg porcukrot használtam fel de még így is nagyon édes lett ezért még hígítottam tejjel. De szerintem jó lesz még hűlő félben van :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-14 19:53

Csak nehogy a tejtől meg túl híg maradjon. Az íze viszont biztos jó lesz. :)
Üdv: fahéj

retekszisz
retekszisz Mon, 2012-08-06 11:07

Kedves Fahéj! Rögtön tripla adaggal indítottam, nagyon ízlett mindenkinek. A héten újra elkészítem. Köszönöm a remek receptet. (Csak zárójelben: rengeteg jó recepted van, kiadhatnál egy szakácskönyvet.) Üdv: Retekszisz

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-08-07 09:32

Kedves Retekszisz!
Nagyon köszönöm az elismerést, de nem tudom, van-e szükség az én receptkönyvemre, hiszen annyi szép szakácskönyv van már forgalomban. A pohárkrémet mi is imádjuk. :)
Üdv: Fahéj

sydney5
pitymag / sydney5 Mon, 2012-07-09 19:13

kezdő vagyok,életemben először fogok ilyet csinálni. Szóval nekem a villanyon van 6 fajta hőmérséklet(tekerős).melyiken lenne ajánlatos főzni?
választ előre is köszönöm :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-07-09 22:05

Nekem gázom van, én a legkisebb lángon szoktam főzni. De biztosabb az eredmény, ha gőz fölött sűríted be. Egy kislábasba forralj vizet, arra tedd rá a krémnek valót vékony falú edényben, és úgy kevergesd, míg be nem sűrűsödik. Azt tudnod kell, ez sose lesz nagyon sűrű krém. Ha erős fokozaton készíted, az a tojást összekaphatja, és csomós lesz a krém.
Üdv: Fahéj

wuff23
wuff23 Fri, 2012-06-22 18:10

A családtagok olyan szuper sebességgel elfogyasztották a kisfiam születésnapi zsúrján, hogy esélyem sem volt megkóstolni... :( Tehát biztosan nagyon finom!!!:) talán legközelebb én is fogok belőle enni... Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-06-22 18:34

Ez jó hír! :) Sok boldogságot a kisfiadnak szülinapja alkalmából!
Nagyon szívesen a receptet: Fahéj

Animani67
Animani67 Thu, 2012-02-16 13:19

Kedves Fahéj!Megláttam a receptedet és egy délután gondoltam elkészítem.Hát meg kell mondjam,valami felséges lett!A lányom szerint,aki amúgy is csoki imádó velem együtt,ez a világ legcsokisabb csokija.)))Köszönöm szépen ezt a csodás receptet!Szép napot kívánok!.)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-02-16 18:25

Kedves Animani!
Nagyon szívesen a receptet! Nagyon jól mondta a lányod, tényleg legcsokisabb csokikrém. Az én lányom is nagyon-nagyon szereti, és persze én is. Tényleg megéri néha elkészíteni egy kis kényeztetésképp, ezeken a csúnya hétköznapokon is akár. Üdv: Fahéj

Eda29
Eda / Eda29 Wed, 2011-12-28 19:16

Kedves Fahéj, ma készült el, "Y" martinispohárban nagyon mutatós lett :) És laktatóan finom. Tényleg nem lett túl sűrű, inkább mint egy hígabb puding. Köszi a receptet, elloptam :) Boldog új évet neked, Eda

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2011-12-12 11:38

Kedves Fahéj!
Ez a pohárkrém gyönyörű! Mit gondolsz, kicsit kevesebb cukorral is el lehet készíteni? Esetleg mézzel?
A történeted nagyon kedves! Végig bólogattam, ahogy olvastam, mert ismerős a történet. Bár mi kicsit később szőttük a barátságunkat, de olyan jó, mikor az embernek vagy egy ilyen barátnője!
Üdv: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-12-12 18:21

Kedves Ági! Ha kevesebb cukorral készíted, akkor nagyon keserű lesz szerintem. A 10 dkg cukor az nagyjából 4 ek-nyi, ami 2 ek kakaóhoz épp megfelel. Tömény édesség, azt meg kell hagyni, azért is fontos hozzá a tejszínhab, hogy egy kicsit lágyabbá tegye. Ezt nem az állagára értettem. Persze meg lehet próbálni kevesebb cukorral, és miközben készül, kóstolgatni kell, hogy elég-e bele a kevesebb.
Üdv: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2011-12-12 19:34

Kedves Fahéj!
Köszönöm a válaszodat. Valamit ki kell találnom, hogy elkészíthessem, mert nagyon jól hangzik, s a krém úgy tökéletes, ahogy van, de sajnos nemigen ehetek finomított cukrot.:( Majd megpróbálom kiváltani valamivel.
Békés ünnepeket kívánok! Üdv: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-12-12 23:14

Esetleg mézzel? Vagy van az a nyírfacukor vagy micsoda, nem próbálod ki azzal?
Én is békés ünnepeket kívánok Neked: Fahéj

dincuska
dincuska Thu, 2011-11-03 16:49

Nagyon finom, én a felét még meleg állapotban bekanalaztam, lehet hogy legközelebb megcsinálom forró csokinak, annak is elsőosztályú lehet! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-11-03 17:29

Csak egy csöppet kell hígabbra venni! :)
5-én jelenik meg egy receptem, ott pl. a rizsfelfújthoz használom öntetnek, szebben mondva csokiszósznak. :))

Norcy
Norcy / Norcy Thu, 2011-10-20 17:18

Dupla adagot készítettem belőle, finom lett, jó édes, folyós csokoládés desszert. Köszönöm a receptet!
Üdv: Norcy

Norcy
Norcy / Norcy Thu, 2011-10-20 12:52

Kedves Fahéj!

Most készítettem el a csokis pohárkrémedet. A fotón a megadott mennyiséget osztottad el négy felé? Ha igen, akkor elég soknak tűnik, de a valóságban nem az, hiszen még 1 dl sem jut egy pohárkába.
Délután lesz a kóstolás, majd beszámolok róla hogy hogy ízlett.

196
tojássárgája 2 db
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 3 dl
tejszínhab 2 ek