Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis tartelette diófrangipane-nal és sós karamell szósszal

Csokis tartelette diófrangipane-nal és sós karamell szósszal
Csokis tartelette diófrangipane-nal és sós karamell szósszal
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, hányan ismerik a diós kosárka nevű "költeményt"... merthogy a nagymamámé mindig olyan volt, mint egy remekbe szabott mestermű. Kicsi kosárkatésztában habos diós krém csücsült, a közepén pedig egy szem meggy/cseresznye bújt meg. Na, ezt pofoztam kicsit át, tettem hozzá ezt-azt, és az eredmény a családi tesztelés után csillagos ötös lett.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A karamell szószhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a 230 g lisztet, a finomra darált diót, a kakaóport, a cukrokat (1 csomag vaníliás és a 80 g kristály), sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott 150 g vajat, és összemorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgát is, és tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Ezután két folpack között kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és tartelette formákba nyomkodjuk. Az alját villával enyhén megbökdössük.
  5. A töltelékhez a 100 g vajat és a 100 g cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és alaposan felhabosítjuk. Végezetül belekeverjük a 30 g lisztet és a 100 g durvára darált diót is.
  6. A tölteléket a nyers tésztára kanalazzuk egészen tele, majd előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a frangipane szép aranybarna nem lesz.
  7. A sós karamell öntethez a 100 g cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat. Átkeverjük, és hozzáöntjük a 2-3 dl tejet. Addig kevergetjük, míg az összeugrott karamell újra folyós nem lesz. A végén kevés sóval ízesítjük.
  8. A kész süteményeket a formában hagyjuk kihűlni, majd szedjük ki belőle, díszítsük gyümölcsökkel, és öntsük le a karamell öntettel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 428
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Afraa

Mióta szakács: 2010.04.17.
39 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kosárka, diókrémes tartelette, diókrémes kosárka sós karamell szósszal és gyümölccsel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1357
finomliszt 230 g
dió 10 g
cukrozatlan kakaópor 10 g
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 80 g
1 csipet
vaj 150 g
tojássárgája 1 db
vaj 100 g
cukor 100 g
tojás 1 db
finomliszt 30 g
dió 100 g
cukor 100 g
vaj 1 ek
2 csipet
tej 2 ek
körte 1 közepes db
szőlő 50 dkg
áfonya 25 dkg