Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-tejszínes feketeerdő-torta

Csokis-tejszínes feketeerdő-torta
Csokis-tejszínes feketeerdő-torta
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ismerősöm kért meg, hogy készítsek a lányának születésnapjára feketeerdő-tortát. Sokféle recept kering, de nekem ez a csokis-tejszínes változat az igazi.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A meggykrémhez

A tejszínhab réteghez

A csokiréteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta hozzávalóiból piskótát sütünk: a fehérjét külön egy csipet sóval felverjük, a sárgáját a langyos borral és a cukorral összekeverjük. A sárgájához adjuk a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd összekeverve legutoljára adagoljuk hozzá a kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott tortaformába közepes hőmérsékleten megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A meggykrémez először külön választjuk a meggyet és a levét. A pudingporhoz adjuk a meggykrém hozzávalóinál felsorolt összes többi hozzávalót, majd a meggy levével és a vízzel elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a meggyet, de 16 darabot tegyünk félre, vagy áztassuk be jamaikai rumba. A pudingot főzzük meg. Eddigre már legyen kihűlve a tortánk, és legyen három részre vágva.
  3. A tejszínhab-réteghez a szokásos módon verjük alaposan fel a tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval.
  4. A csokiréteghez egy tábla csokit gőz fölött a vajjal megolvasztunk, és alufóliára két kupacot öntve szépen kör alakúra simítjuk. A kör átmérője akkora legyen, mint a torta átmérője.
  5. Összeállítás: a kihűlt tortát három részre vágjuk. (Javaslom damil használatát, mert azzal nagyon szépen egyenletesen lehet elvágni. A torta széleit késsel bevágjuk, majd a damilt áthúzva átvágjuk.) A rétegezés során az alsó és a középső rétegre kenjük a meggykrémet, majd rövid hűlés után rátesszük a csokilapot. A meggykrém már ne legyen forró, de annyi hő legyen még benne, hogy a csokilap egy picit ráolvadjon. Ezek után ismét hagyjuk hűlni a tortalapokat.
  6. Ha a torta teljesen kihűlt, akkor mehet rá a felvert tejszínhab. Alsó réteget egy tálcára téve rákenjük a tejszínhab 1/3-át, majd rátesszük a középső réteget, erre is jöhet a tejszín 1/3-a, majd az utolsó tortalap, és legvégül fedjük a maradék tejszínhabbal.
  7. A díszítéshez én még külön felvertem 1/2 liter tejszínhabot, mert így fed tökéletesen, de a díszítést másképp is meg lehet oldani, akkor nem kell még külön tejszín. A díszítés fantázia dolga.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 30x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 53 350
elküldve: 3
receptkönyvben: 206
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Debmo

Mióta szakács: 2009.10.22.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tejszínes feketeerdő-torta, meggykrémes feketeerdő-torta, feketeerdő-torta tejszínes meggykrémmel

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gwolf
Gwolf Wed, 2016-04-13 20:22

Ez volt az első tortám. Tökéletes lett. Köszönöm! :-)

debmo
Debmo / debmo Thu, 2016-04-14 07:01

Gratula, köszönöm, hogy az én receptemet választottad. Szép napot :D

ili1000
ili1000 Sun, 2016-01-31 00:39

Jó a recept, csak a piskótájának köze sincs az eredeti Feketeerdei Meggytortáéhoz.

kovacs84
kovacs84 / kovacs84 Mon, 2015-07-20 07:18

Noverem szulinapjara keszitetettem el tegnap a tortat, annyi valtoztatassal, hogy en a meggyes kremet teljesen kihutottem es arra csorgattam a megolvadt csokit, majd arra ment a tejszinhab. Meg en semmibe nem tettem meg pluszba cukrot, a meggybefott edes, a tejszin is, es etcsokival csinaltam. Igy egy fanyarabb, frissitobb tortat kaptam. De nagyon nagyon koszonom a receptet, nagyon jol sikerult :-)

cosmona
cosmona Sat, 2015-06-13 10:26

Elkészítettem kisebb változtatásokkal, és nagyon finom lett, mindenki dicsérte! :) A meggyes krém receptje a legjobb!
Annyi javaslatom lenne, hogy szerintem a hulala mellé már egyáltalán nem szükséges a plusz porcukor, mert az már alapból elég édes. Egyébként köszönöm a receptet, máskor is ebből fogok dolgozni!

debmo
Debmo / debmo Mon, 2015-06-15 08:52

Köszönöm szépen a hozzászólásodat, valóban nem szükséges a hulalába plusz cukor, csak ha igazi tejszínnel dolgozik az ember lánya. Egyébként is elég édes összességében a torta. Örülök, hogy ízlett, köszönöm, hogy elkészítetted. üdv

muminmama86
muminmama86 Tue, 2015-02-10 10:29

80 DL VÖRÖSBOR????????? Ez valami vicc???? Még a 8 dl is rengeteg!! És valaki ezt meg is sütötte? Itt röhögök..... De most komolyan! Miért nem lehet normálisan leírni egy receptet??? -_-'

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Tue, 2015-02-10 14:01

Kedves muminmama86!
Egy szerkesztési hiba miatt szerepelt rossz mennyiség, eredetileg 8 ek volt, javítottuk és elnézést kérünk érte!
Üdv:
Kata

debmo
Debmo / debmo Tue, 2012-09-25 08:04

Szia Nori!
Láttam a képet a tortádról, tényleg jó lett. Még egyszer: örülök, hogy tetszik. Két hét múlva nekem is szülinapom lesz, a munkatársaimnak én is ezzel fogok kedveskedni. Elég kiadós és nagyon finom. Üdv, szép napot :)

dombinori
dombinori / dombinori Mon, 2012-08-27 15:09

Szia Debmo,

Apróbb változtatásokkal elkészítettem a recepted a szülinapomra, hát valami isteni finom lett! :-)
A kollégáknak is nagyon ízlett. Köszi, hogy feltöltötted.
Üdv,
Nóri

debmo
Debmo / debmo Mon, 2012-08-27 15:19

szia Nóri!
Először is Isten Éltessen, boldog szülinapot kívánok neked! Másodsorban örülök, hogy ízlett a recept és ha van kedved, akkor nyugodtan írd meg az apró változtatásaidat, lehet, hogy én vagy akár mások is örömmel fel tudják majd használni. További szép napot :) Üdv.

dombinori
dombinori / dombinori Mon, 2012-08-27 15:44

Én nem tettem a meggykrémbe citromlevet, csak citromhéjat, így is elégnek találtam. :-)
Ezen kívül pedig nekem a rétegezés volt más. Nem akartam bajlódni a csokikrém kenéssel, meg megvárni, hogy kihűljön, ezért inkább úgy csináltam, hogy az alsó és a középső rétegre körkörösen raktam a meggyet(középre egy halom, egy kör kihagy, aztán még egy kör meggy, a másik lapnál pedig fordítva: kívülről kezdtem a kört meggy réteggel, aztán egy üres rész és ismét egy kör meggy, a közepe üres ), arra csurgattam a csokit, még mind a 2 langyos volt, és amikor ezek együtt kihűltek, akkor a meggyrétegek közötti hézagokat feltöltöttem tejszínhabbal. Kicsit komplikált leírni, megcsinálni viszont egyszerű nagyon. Így lecsökkentettem a csoki és a meggykrém hűlési idejét egy kicsit. Díszítésnek meggy+mandula volt. Itt egy kép is róla: http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/574766_484335548245454_23...

_Szilvi_
_Szilvi_ Fri, 2012-05-18 20:52

Nagyon finom ez a torta. Életemben nem ettem ilyen jó feketeerdő tortát...

debmo
Debmo / debmo Sat, 2012-05-19 13:13

Szia Szilvi!
Lelkemnek nagyon kedves amit írtál, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Köszönöm, hogy megosztottad velem az élményedet. Szép napot :)

demene
demene Sat, 2012-02-04 22:28

Szia.
Azzal egyetértek, hogy isteni lehet...
de nem 10 perc előkészület alatt (nekem, (nem kezdő:)) legalább egy óra kellene)

"A pudingporhoz adjuk a felsorolt hozzávalókat" nem egyértelmű számomra, hogy mik azok. Írd meg légy szíves.

Ja és hogyan kell a torta oldalára azt a gyönyörűséget (tejszínhab) odavarázsolni - házi egyszerű módival --???, függőlegesre.

debmo
Debmo / debmo Sun, 2012-02-05 10:45

Még annyit az oldal díszítéséhez: ha ragaszkodsz ahhoz, hogy az oldalát habzsákkal díszíted, akkor előbb egy kevés tejszínréteggel kend körbe a tortát, máskülönben a csíkok leválnak.

debmo
Debmo / debmo Sun, 2012-02-05 10:42

Szia Demene!
Valóban igazad van, a 10 perc kevés, megszokásból írtam. A puding hozzávalói a meggykrémnél felsorolt összes többi hozzávaló, de ezt is pontosítom a receptnél. A függőleges csíkokat habzsák és egy habfej segítségével csináltam úgy, hogy alulról felfele nyomtam ki a habot. Persze az enyém sem lett mindenhol teljesen függőleges, de egyik vitte a másikat. Az a lényeg, hogy az első négy-öt vonalat próbáld meg egyenesre, aztán már a többi adja magát. Persze bárhogy lehet díszíteni, nem szükséges küszködni a hab kinyomásával. Egyszerűen kend körbe tejszínnel és hintsd be csokiforgáccsal. Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom, és nagyon köszönöm az építő hozzászólásodat. Sok sikert a sütéshez, ha megcsináltad számolj be róla, hogyan sikerült. Szép napot. :)

debmo
Debmo / debmo Sun, 2012-01-15 10:34

Szia Ágica!
Valóban nagyon finom a recept, és remélem hogy kipróbálod. Elég édes - mondhatni tömény - sütemény, ha gondolod, akkor a tésztájába tehetsz kevesebb cukrot. Az biztos, hogy a 16 szeletes torta valóban elég 16 főnek. Ha elkészítetted, akkor írd meg, hogy hogyan sikerült. Szép napot!

Agi-ca
Agi-ca Mon, 2012-01-16 02:59

Koszonom a tanacsot, eloszor akkor kiprobalom kevesebb cukorral. Mindenkeppen jelzem majd, hogy hogy sikerult! Neked is szep napot!

Agi-ca
Agi-ca Sun, 2012-01-15 06:42

Nagyon szuperul hangzik ez a recept! Mar regota keresek egy igazan jo feketeerdo-torta receptet es ugy tunik, hogy most megtalaltam. Mindenkeppen kiprobalom! Koszonom, hogy megosztottad!

833
tojás 8 db
cukor 40 dkg
vörösbor 80 ml
finomliszt 25 dkg
sütőpor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 ek
meggybefőtt 40 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 1 kk
rum 1 teáskanál
ásványvíz 1.5 dl
növényi habtejszín 0.5 l
habfixáló 2 csomag
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg