Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis zserbó Nusytól

Csokis zserbó Nusytól
Csokis zserbó Nusytól
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ausztiába hoztam ajándéknak mint Hungarikum (egy kis Rákóczi túróssal egyetemben).

A tésztáját kevesellem, mivel szerintem elég vékony lett. De így is nagyon ízlett az osztrákoknak... :) Érdemes tehát kisebb tepsiben elkészíteni.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta összeállítása: A hozzávalókat összegyútjuk úgy, hogy először a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a margarint jól elmorzsoljuk benne, és csak ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, stb.
  2. Majd az összeállított tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Hütőben tároljuk egy keveset. (Míg a töltetléket elkészítjük.)
  3. A lekvárt összekeverjük a rumaromával, félretesszük, hogy jól összeérjen az íze. A diót pedig a többi hozzávalóval.
  4. Kiveszünk egy gombóc tésztát, (he legvastagabbat) elnyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a kb. 3 ek lekvárral, megszórjuk a dióskeverékkel, majd reszelünk rá étcsokit, és befedjük a következő nyújtott tésztalappal. Így járunk el mindig, míg el nem fogy a tészta. A tetejét megszúrkáljuk villával, és mehet is az előmelegített sütőbe, süssük készre légkeverés nélkül.
  5. Ha megsült, várjunk vele, hogy jól kihűljön. (Kemény lesz, mint a beton, de ha összeérik a csokimázzal, jól megpuhul.)
  6. A máz elkészítése: A vaj kivételével mindent összekeverünk, és egy mikrózható tálkában a mikróban öszzemelegítjük, (közben kétszer-háromszor jól megkeverjük), majd mikor már kezd keményedni, gyors mozzdulatokkal elkeverjük benne a vajat, (elolvad benne és szép fényes lesz). Még melegen bevonjuk vele a kihűlt tésztát.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 812
elküldve: 2
receptkönyvben: 95
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusy

Mióta szakács: 2011.08.13.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokipudingos-lekváros sütemény, zserbó másképp

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucaaa
Lucaaa Fri, 2011-11-04 10:08

Már értem. :) Köszi szépen, majd valamikor ki fogom próbálni.
Szép napot!
Luca

Lucaaa
Lucaaa Thu, 2011-11-03 22:32

Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de az élesztőt is csak belemorzsolod a tésztába? Nem kell felfuttatni tejben? Egyébként tetszik a recept, még sosem sütöttem zserbót, ezzel szeretnék debütálni. Köszi.
Üdv: Luca.

Nusy20
Nusy / Nusy20 Fri, 2011-11-04 07:35

Kedves Lucaaa!
Ne kérdeztél hülyeséget, én nem írtam le egyértelműen!
Én szárított élesztőt használtam, így csak hozzá adtam a liszthez, a tejet pedig kicsit felmelegítettem, és úgy öntöttem hozzá.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Nusi

583
finomliszt 250 g
vaj 12.5 g
porcukor 22 g
tojássárgája 1 db
tej 1 dl
1 csipet
élesztő 8 g
sütőpor 0.5 csomag
cukor 15 dkg
dió 25 dkg
sárgabaracklekvár 60 dkg
rumaroma 10 ml
fahéj 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
étcsokoládé 5 dkg
csokoládés pudingpor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 2 ek
tej 2 ek
margarin 3 ek