Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládékrémes süti Évi nénitől

Csokoládékrémes süti Évi nénitől
Csokoládékrémes süti Évi nénitől
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A főnököm második hete diétázik, és eléggé unja már. A káposztaleves mellett szokott elmélkedni, mi az, amitől elcsábulna. Azt mondta, a csokoládé általi halálért el tudna csábulni. Én próbára tettem. Elcsábult. De mint tudjuk, a jó minőségű csokoládé nem hizlal. Ezt az "édességet" csak elvakult csokoládé rajongóknak ajánlom.

Az eredeti receptben nincs semmilyen liszt, de én nem bíztam a dologban, így ennyit megengedtem magamnak.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

  • 150 g belga étcsokoládé
  • 75 g vaj
  • 4 nagy tojás
  • 40 g mandulaliszt
  • 50 g tönkölybúza liszt
  • 60 g gyümölcsporcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 g apró étcsokoládé lencse

A ganache-hoz:

A mázhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta sütéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A csokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, s ha már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vanília kikapart magjait és a cukrot is.
  3. A masszához keverjük a sütőporral elkevert mandulalisztet, végül fellazítjuk a tojáshabbal.
  4. Szilikon kis sütőformákba rakjuk (kb 2 cm magas), 2/3-ig töltve a formákat. Ekkor szórjuk rá a csokilencsét. 24 db kis forma tölthető meg vele.
  5. A 170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen egy kisebb edénybe vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen. Ebbe rakjuk a formákat, és a tésztát 8-10 perc alatt készre sütjük.
  6. A ganache-hoz a tejszínbe tesszük a csokoládét, és vízgőz felett addig melegítjük, míg megolvad a csokoládé. Ekkor levesszük a gőz fölül, és robotgéppel kemény habot verünk belőle. Hűtőbe tesszük, míg teljesen ki nem hűl.
  7. A kihűlt ganache-val megkenünk egy lapot, és ezzel ragasztjuk hozzá a másikat. Így "megtöltjük" valamennyit.
  8. Újra elővesszük a gőzölős edényünket, és egy keverőtálban felolvasztunk 15 dkg csokoládét, elkeverjük 3 ek szőlőmagolajjal, míg szép fényes, homogén nem lesz. Ebbe mártogatjuk a ganache-val összeragasztott lapokat.
  9. Rácsra tesszük lecsepegni, majd hűtőben lehűtjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x2x4 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 916
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokoládé általi halál, csokis süti, csokoládékrémes süti

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2015-12-02 20:25

Kedves Judit! Köszönöm,hogy figyelmeztettél, valòban kimaradt 5 dkg liszt,màr korrigàltam is.
Udv: Évi néni

Mazsola26
Mazsola26 Fri, 2013-11-29 16:00

Kedves Éva! Én a csokiimádók közé tartozom, így köszönöm a receptedet! Móni :))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-11-29 18:12

Kedves Móni!
Nem akarom fényezni, de ez nagyon ott van. Remélem elnyeri tetszésedet. Üdv: Évi néni

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-06-21 14:43

Kedves Éva!

Sajnos a jó minőségű csokoládé is hizlal.

"A csokoládé kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A hagyományos előállítás során 1 kilogramm kakaóhoz 2 kilogramm cukrot adnak.
Az alapvető összetevők tehát: a kakaómassza, kakaóvaj, cukor, tejpor és vanília. Az étcsokoládé csak kakaómasszát- és vajat valamint cukrot tartalmaz, a tejcsokihoz adnak tejport is. A fehér csoki alig nevezhető csokoládénak: nem is tartalmaz kakaómasszát. Innen a jellegzetes elefántcsontszín."

Üdv.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2013-09-02 08:53

Azért ne hagyjuk figyelmen kívül a kakaóbab alacsony glikémiás indexét sem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-09-03 07:38

Ha már "tudományos értekezést" írunk :)

Artemisz
Artemisz Wed, 2013-09-04 08:26

Kedves Évák!

Egyébiránt a kakaóbabot önmagában (természetes, feldolgozatlan állapotban) fogyasztjátok?
A kakaóbab zsírtartalma mennyi? (53%) Glikémiás index ide vagy oda, a zsír nem hizlal?
A csokoládé, mint végtermék, mennyi kakaóbabot tartalmaz? És mennyi cukrot? A cukor glikémiás indexe milyen is?

További kellemes, minden logikát nélkülöző, áltudományos önámítást! :))))

Üdvözlettel:
Artemisz

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-09-04 08:35

Artemisz!
Úgy látom, neked egy a fontos, hogy tied lehessen az utolsó szó. Hát tessék, várjuk. (Egyébként ha látnál minket, hogy milyen vékonyak vagyunk a sok kakaóbab rágástól. Mindig frissen pörköltet veszek). Várjuk a véleményt az egészségtelen életmódunkról továbbra is , mert igen szórakoztat.
Üdv: V. Éva

Artemisz
Artemisz Wed, 2013-09-04 08:53

Kedves Éva!

Ne terelj. A válaszodban egyetlen érvet nem olvasok az állításaid bizonyítására.

Üdv.
Artemisz

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-09-04 10:26

Kedves Artemisz!
Én békében hagynálak, mert ez nem az én kenyerem. Egyet tehetsz, ne folytassuk ezt a kardozást, mert én nem szeretnék senkit győzködni. Mindenkinek a saját döntése, hogy elkészíti a feltett receptet, vagy sem. Nem úgy tetettem fel, hogy kiplakátoltam, hogy egészséges, fogyaszt, stb. Az viszont biztos, hogy én a jó két év alatt, mióta itt tag vagyok, még egyszer sem szóltam be, mert valami nem az én szám íze szerint történt. Úgy gondolom tehát, hogy ezt az eszmecserét itt befejezhetnénk. Nem az első alkalom, hogy ilyen hangú üzeneteket küldesz nekem. Ezt talán szüntessük meg. Tedd meg, hogy nem nyitod meg a receptjeimet és akkor elkerülhetjük a kettőnk közötti nézeteltérést. Én nem szoktam ilyen üzeneteket írni, de ha jól emlékszem, ez már a második zord hangú levelem feléd. Ennek az oldalnak nem ez a célja.
Üdvözlettel: Vass Éva

Artemisz
Artemisz Wed, 2013-09-04 11:55

Kedves Éva!

Ha ismét elolvasod az ominózus "beszólásomat", megállapíthatod, hogy objektíven(!!!), a legkisebb személyeskedés nélkül(!!!), megindokolva(!!!) jeleztem, hogy sajnos a jó minőségű csokoládé is hizlal. Ha ezt személyed elleni támadásnak minősíted, arról nem én tehetek.

Ráadásul jó szándékkal írtam, amit írtam, mert tudom, hogy a nők mennyit kínlódnak a testsúlyuk megtartásával az ostoba tévhitek miatt.

Üdvözlettel:
Artemisz

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-06-21 20:20

Kedves Artemisz!
Köszönöm a részletes ismertetőt, mellyel nagyjából tisztában vagyok. A megjegyzést azért tettem, mert egy kedves ismerősömet idéztem evvel, s ha olvassa a receptet, biztosan emlékszik majd rá. Természetesen én is hízok a csokitól, csak úgy, mint más. Ez az édesség, melynek "death by chocolate " a neve, csakis csoki imádóknak való és bőségesen elég belőle 1 darabot megenni. Isteni, de nagyon tömény. Egyszer azért belefér, hogy ezt is megpróbálja az ember.
Üdvözlettel: Vass Éva