Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés croissant (Croissant 2.)

Csokoládés croissant (Croissant 2.)
Csokoládés croissant (Croissant 2.)
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Időigényes, de megéri elkészíteni!
Ha reggel frissen sült péksüteményt szeretnénk, annyi a teendőnk, hogy a kifliket előző este elkészítjük egészen a formázásig, majd nyersen hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel csak be kell tolni a forró sütőbe, mire felöltözünk, kész is a frissen sült croissant. :)

hozzávalók / 4 adag

A vajas részhez

A tésztához

A tölteléknek

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajas tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd a mélyhűtőbe tesszük pár percre.
  2. A tészta minden hozzávalójának hidegnek kell lennie, a dagasztás alatt se melegedjen fel a tészta! Mikor kész, téglalapra igazítjuk. A vajas tésztát kivesszük a mélyhűtőből, azt a közepére lapogatjuk, és becsomagoljuk a tésztával. Rövidebb oldalával magunk elé fektetjük, majd a sodrófával ütögetve elkezdjük nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a hajtogatás.
  3. A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára. Elfordítjuk 90 fokkal megint. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttünk, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd a közepén még félbehajtjuk.
  4. Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismételjük.
  5. Fél cm vastagra nyújtjuk, háromszögekre daraboljuk, a szélesebb felére kanalazunk egy kis nutellát. Egy-másfél óra kelesztés után, tojással lekenve mehetnek a 200 fokos sütőbe, kb 20-25 percre.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 63 025
elküldve: 3
receptkönyvben: 872
elkészítve: 13/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki111

Mióta szakács: 2009.10.20.
19 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: bagel, buci, briós, kifli, zsemle, pita, burek, perec, édes leveles, hamburger-buci

egyéb elnevezések

csokis péksütemény, csokis francia kifli

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Mon, 2014-11-17 19:30

"forró péksütik - expressz gyorsasággal" írja a webszakácskönyv. Ez kb 1,5 óra, azt hiszem egész más elképzeléseink vannak az expressz gyorsaságról. A recept egyébként jó!

Ricardo71
Ricardo71 Wed, 2014-01-08 10:24

Hú, nagyon megörültem, amikor megláttam a receptet, de a hajam is égnek mered ettől a hidegtől, meg hajtogatástól. Nekifutok még egyszer.

Silver_Moon
Silver_Moon / Silver_Moon Mon, 2012-12-17 17:17

Szia!

A 4. és 5. rész között, amikor újra kell hajtogatni a tésztát, mindkét esetben ismét 1-1 óra pihentetés is kell neki?
Várom gyors válaszod, hogy mielőbb nekiláthassak elkészíteni! ;)

Üdvözlettel: Silver Moon

dundika86
dundika86 Tue, 2010-12-14 17:02

Kedves Banfizs.
Élesztővel kapcsoltban igazad van de, ha decinek egy kis részét langyosítod meg az élesztőnek, a tej másik felével majdnem hidegre hűtheted vissza.Valamint ha elő készíted hamarabb, teljesen ki is hűl.

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2010-11-27 02:03

Szia! A kérdésem az lenne, hogy a 2. (nem vajas) tésztát úgy kell készíteni, mint egy kelt tésztát? Tehát az élesztőt langyos tejben meg kell futtatni és ezzel kell keleszteni? Mert akkor már nem hideg az összes összetevő (lásd. a langyos tejet). Válaszod előre köszönöm!

megszallott_95
megszallott_95 Tue, 2010-06-15 21:38

en meg csak 14 vagyok ezert nincs sok tapasztalatom de tajekoztatnal reszletesebben a teszta osszegyurasarol elore is koszonom, pl, hogy milyen sorrendben kell osszekeverni a hozzavalokat

ensingmosing
ensingmosing Sat, 2010-03-27 08:11

Na végülis egy egész napot volt a hűtőben, és érdekes ezután már nemigazán volt baj a hajtogatással. Egy-két darabot megsütöttem még este a többit bekészítettem reggelre, de kissé összeszottyadtak... Mind1, legalább azt is megtudtam, hogy nem szabad túlkeleszteni... :-P
Köszönöm a segítséget!

ensingmosing
ensingmosing Fri, 2010-03-26 08:05

Én is hideg vajat használtam, de kiszakad a tészta, ahogy hajtogatom. Meg az sem világos, hogy a tésztát a nyújtás előtt nem kell keleszteni?

mennyei édesség
Niki111 / mennyei édesség Thu, 2010-03-25 23:47

Hogyhogy folyik? Milyen vajat használtál? Nekem egyben maradt, hideg Liga vajat használtam. Mindenképpen hideg vajat kell használni.
Ha elolvasod a receptet, ott leírtam, hogy először ujjnyi vastagra kell nyújtani.
Nekem nem lett olyan rongyos, amilyen a pékségekben van, azt nem tudom, hogy csinálják. :(

ensingmosing
ensingmosing Thu, 2010-03-25 23:35

Segítsetek légyszi!
Most csinálok második alkalommal croissant, de még mindig nem megy...
Most a hűtős pihentetős szakasznál tartok, de már most kiszakadt a tészta, és folyik orrán száján a vajas töltelék. Kizárt, hogy kibírja még kétszer ezt a nyújtást, hajtogatást.
Mi a titka? Jól befedtem az elején minden oldalról a vajat. Vékonyra, vagy vastagra kell nyújtani az elején?
Olyan jó lenne, ha ez is olyan szép levelesre sikerülne.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-14 21:24

Nekem nagyon jól sikerültek csináltam sajtosat és csokisát:) köszi a receptet : zsolti

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-30 18:51

az hogy "négy főre", mit jelent? (persze gondolom attól is függ hogy mekkorákat csinálok, na de mégis?)
köszi szépen!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-21 13:46

Mennyei ez a süti!
Köszönöm a receptet!
Én nem szárított élesztőt használtam nagyon jól sikerült.

mennyei édesség
Niki111 / mennyei édesség Fri, 2009-12-04 15:10

Sziasztok! :)

Durcs, én szárított élesztőt használtam, de szerintem jó a rendes is.
Hűtőbe csak egyszer kell tenni. Legalább is én úgy csináltam... :)
És sajttal is lehet tölteni, de a cukor mennyisége nem változik!

Kati, a pizza tésztát lehet, akkor szerintem ezt is lehet... :)

baby_katika
Katika / baby_katika Fri, 2009-12-04 14:48

Szia!
Nekem annyi kérdésem lenne, hogy fagyasztani vajon lehet a tésztát, hogy mondjuk ha hirtelen megkívánnám, akkor csak sütni kelljen?? :)
Előre is köszi a választ! Kati

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2009-12-04 14:21

Szia!
Van pár kérdésem! : ) Egyrészt, egy csomag szárított élesztő kell a tésztába? Másrészt, hogy a nyújtás-hajtogatás kétszeri ismétlésekor az egy órás hűtőben pihentetés is ismétlődik, ugye? Végül, hogy vajon sajttal is lehet tölteni? Vagy akkor kevesebb cukor kell? Köszi előre is! Durcsó

1091
vaj 20 dkg
finomliszt 8 dkg
víz 1.5 dl
tej 1 dl
cukor 3 ek
1 csipet
tojás 1 db
friss élesztő 25 g
finomliszt 50 dkg
csokoládé 10 dkg