Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés-fűszeres mézes

Csokoládés-fűszeres mézes
Csokoládés-fűszeres mézes
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem Édesanyja minden advent időben megsütötte ezt a mézest. Ő héjától megfosztott egész mandulákkal díszítette a tetejét. Én annyit változtattam, hogy a tetejét vékony cukormázzal díszítettem, a 250 g cukrot, amit Anyósom beletett, teljesen elhagytam.

Praktikus tanács: a reszelt csokoládé szállígózását elkerüledóndő, a mézes olvadékban olvasztom a csokoládét.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A cukormázhoz

ajánlat

Illata belengi a lakást, advent hangulatát erősíti. Pléhdobozba zárom karácsonyig, így nem szárad ki és sokáig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a reszelt csokoládét, kakaót, előkészített fűszereket, mandulát, citruskeveréket egy tálban elvegyítjük.
  2. A mézet, vizet, vajat egy lábaskában kb. 40 C fokra felmelegítjük, tűzről levesszük, a szódabikarbónát és szalalkálit benne felpezsgetjük, és azonnal a lisztkeverékhez adjuk, majd a 2 tojást is.
  3. A masszát alaposan elkeverjük. Jól összeáll hamarosan úgy, hogy a tál falát sem keni össze. 
  4. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, abban a masszát egy nedves fakanállal vékonyan elsimítjuk. A hőt a sütőben 10 perc múlva 160, majd további 10 perc múlva 150 C fokra csökkentjük. (30 perc után tűpróbát elvégezni!) A még meleg sütemény tetejét a cukormázzal beecseteljük. Ha kihűlt, tetszés szerinti formára és nagyságra vágjuk. (Kb. másfél kg kész mézes lesz belőle.)
  5. Közben a porcukort a vízzel és citromlével kisméretű habverővel krémszerűre keverjük. Ez lesz a cukormáz.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35X38 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 140
elküldve: 29
receptkönyvben: 290
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Dicker Schokoladenpfefferkuchen, német csokis-mézes-fűszeres

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Thu, 2014-01-02 21:04

Kedves Eva!
Eddig meg csak egy boltban kerestem a szalalkalit, sajnos sikertelenul. :o( Igy kiprobaltam sutoporral, de azt hiszem tul sokat raktam bele, mert eleg szaraz lett szegenyke. Viszont olyan jo ize van, hogy feltetlen elkeszitem megint es mihelyt kiassuk magunkat a terdig ero ho alol, ismet szalalkali vadaszatra indulok!
udv:witch

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2014-01-02 22:30

Én is megsütöttem, én pedig azzal szárítottam el, hogy variáltam:kakaót szórtam bele. Nem lett nagyon száraz, de nem az igazi. Látod, azóta már odaért volna a szalalkáli a borítékban. Nem mennék tönkre a postaköltségtől. Még most sem késő, szívesen küldök. Igazán. Szeretettel Éva

witch
witch / witch Fri, 2014-01-03 15:57

Kedves Eva!
Mukodik a sutoporral is csak legkozelebb nem rakok 2 tk, mert szerintem 1 is eleg. Amiert olyan tomor a teszta, hat berezeltem, hogy egy kanalnyi nem fogja megemelni. :o) A szalalkalit csak kivancsisagbol probalnam ki, ha megis kapok. Van itt egy bolt, ahol nem kicsi uvegekben, hanem kilora lehet fuszereket venni (igy sokkal olcsobb is), szerintem ott biztosan lesz. Megegyszer koszonom, hogy felajanlottad a postazast, nagyon aranyos vagy! :o)
szeretettel udvozollek:Aniko

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2014-01-03 20:03

Sok sikert kívánok újra! Ma vendégek voltak teára és ezt a mézest kínáltam. Legnagyobb meglepetésemre már nem is volt száraz (karácsony óta tupper-dobozban áll)!

witch
witch / witch Fri, 2014-01-03 22:32

Koszonom szepen! Az enyem is puhult amiota megsutottem, en csak lefoliaztam.
A receptet is koszonom, nagyon finom!
szeretettel:Aniko

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2014-01-02 22:32

Úgy rémlik, hogy a régi időkben "hamuzsír" volt a szalalkáli neve Magyarországon.

witch
witch / witch Sat, 2013-12-14 22:44

Kedves Java46!
A szalalkalit lehet helyettesiteni valamivel, mert nem vagyok biztos benne, hogy itt nalunk kaphato-e?
udv:witch

evajahnke
java46 / evajahnke Sun, 2013-12-15 09:51

Azt gondolom, hogy el is lehet hagyni, bár én még soha nem mertem ezt megtenni. Tavaly a TESCO-nál vettem többet, mint kellett vona. Szívesen elküldök egyet borítékban, ha szeretnéd. Üdvözlettel Jahnke Éva
Utóirat: Olyasmi kis papírtasakban kapható, mint a sütőpor

witch
witch / witch Sun, 2013-12-15 15:24

Kedves Eva!
Jaj, de aranyos vagy, de a posta koltseg szerintem sokba kerulne Amerikaba. :o)
Megtalaltam, hogy mi az angol neve, majd megnezem a boltban, hatha megis van itt is. Mindenfelekepp szeretnem megsutni ezt a mezest, mert volt egy cukraszda Pesten, ahol csokis-mezest arultak es az olyan finom volt. Eddig nem is talaltam ilyen receptet, a Tied az elso, nagyon orultem, amikor meglattam. Majd beszamolok, hogy sikeres volt-e a "vadaszat"? Megegyszer koszonom a kedvesseged!
udv:witch

evajahnke
java46 / evajahnke Sun, 2013-12-15 19:36

Sok sikert kívánok hozzá! Nagyon valószínű, hogy a szóda bikarbóna is éppolyan jól működik, mintha szalalkáli lenne benne, viszont Anyósom sohsem hagyta ki a szalalkálit. Nincs karácsony a csooládés-fűszeres nélkül nálunk. Most látom, hogy a neved Witch. Én meg a meggyes-mákos süteményedet vettem le 4 napja netről...Holnap készülök a sütéshez... Szeretettel üdvözöllek.

witch
witch / witch Mon, 2013-12-16 02:25

Koszonom! Eloszor feltetlen a szalalkali keresesbe kezdek, mert szerintem nem veletlen, hogy az van a receptben.
Oooo, de orulok, hogy megtetszett a meggyes-makos, remelem izleni fog!
Gorog joghurtot ajanlok hozza vagy a hagyomanyos ejszakara
szitaba teve, hogy kicsepegjen a leve. Kellemes sutkerezest kivanok!
udv:witch

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-12-12 10:40

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.12.11. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

759
finomliszt 750 g
étcsokoládé 200 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
szegfűszeg 8 g
fahéj 3 g
ánizs 3 g
gyömbér 3 g
szerecsendió 3 g
kandírozott citromhéj 150 g
kandírozott narancshéj 150 g
mandula 100 g
méz 380 g
víz 125 ml
vaj 100 g
tojás 2 db
szalalkáli 8 g
szódabikarbóna 5 g
porcukor 5 ek
víz 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert