Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés-mascarpone-s fondant torta

Csokoládés-mascarpone-s fondant torta
Csokoládés-mascarpone-s fondant torta
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjemmel csak pár hónap múlva költözünk közös otthonunkba, így az ő szüleivel élünk együtt. Ritkán vagyunk kettesben...Így, amikor a szülei elmentek egy napra, kaptam az alkalmon, hogy egy romantikus vacsorával lepjem meg. Rántott camembert-t készítettem áfonyaszósszal, deszertnek valami különlegeset akartam, így született meg életem első fondant tortája.:)

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz

ajánlat

Kicsit macerás elkészíteni, de isteni finom és látványra sem rossz. Különleges alkalmakra, igazán szép ajándék lehet szeretteinkek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a fondant-t készítjük el. A torta bevonásához a színes pillecukrokat használjuk. A 30 dkg pillecukrot egy vajjal vastagon kikent hőálló tálba borítjuk, majd betesszük a mikróba 4x30 másodpercre, közben megkevergetjük szintén megvajazott fakanállal.
  2. Miután a pillecukor felolvadt, a tálba öntünk kb. 35 dkg porukrot (előtte át kell szitálni, ez nagyon fontos, különben csomós lesz a fondant), összekeverjük, majd kivajazott, a maradék porcukorral megszórt felületre borítjuk. Jól összegyúrtjuk, a fondant-t nem szabad túl keményre gyúrni, hiszen formázni kell. Ezután pár órára betesszük a hűtőbe, alufóliába csomagolva. A fehér fondant-nal ugyanígy járunk el, azzal díszítjük a tortát.
  3. Ezután összeállítjuk a piskótát. Begyújtjuk a sütőt. A tojásfehérjét szétválasztjuk a sárgájától. A fehérjét kemény habbá verjük, apránkét hozzáadjuk a cukrot is.
  4. A tojássárgáját elkeverjük villával, majd a habbá vert fehérjéhez adagoljuk, miután egynemű lett, hozzátesszük kanalanként a kakaóport a sütőporos liszttel elkeverve. Ezzel is verjük a fehérjét, így levegős, könnyű piskótát kapunk.
  5. Megsütjük a piskótát. Hűlni hagyjuk, majd elfelezzük, és ezután cérnával félbevágjuk.
  6. Ameddig a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a mascarpone sajtot. A tejszínt a 2 csomag habfixálóval felverjük. Miután kihűlt a csoki, beleforgatjuk a tejszínt. Egy órára hűtőbe tesszük.
  7. A piskótát megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetjére és körbe is maradjon. (A fondant alá muszáj krémet kenni, különben nem ragad rá).
  8. A fondant-t kinyújtjuk vajazott, porcukrozott felületen kb. 2,5 mm vastagságúra, majd bevonjuk vele a tortát. A fehér fondant-ból rózsákat készítünk, majd fogpiszkáló segítségével a tortára rögzítjük őket. (Számtalan videó van a fondant formázásáról az interneten.)
  9. Egy napig hagyjuk a hűtőben összeérni a tortát. (Érdemes a dekorációt már előre elkészíteni, hűtőben hónapokig eláll.)



 

  • tepsi mérete: 31,5x24,5x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 336
elküldve: 4
receptkönyvben: 204
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gittus

Mióta szakács: 2011.07.14.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fondant torta, mascarpone-s csokoládétorta

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eleni
Eleni / Eleni Tue, 2013-03-26 16:21

Szia Gittus! Szerinted egy 24 centis kapcsos tortaformában is elkészíthető ez a torta ezekkel a mennyiségekkel?

Panka78
Panka78 Tue, 2012-03-06 14:49

Szia Gittus!
Nagyon tetszik a tortád:) Szeretném megkérdezni, hogy a tejszín miatt nem folyt meg fondantod? Egy másik receptnél olvastam, hogy a tejszín megolvasztja a fondantot? Fogyasztás előtt mennyi idővel vontad be a tortát? Köszi és gratula!
Anikó

Gittus
Gittus / Gittus Tue, 2012-03-06 16:51

Kedves Anikó!

Ez a tejszínes krém nem folyós, érdemes hűtőbe tenni és ott lehűteni, nem fog folyni, megáll a kanálon:) A fondant nem fog megolvadni, legalább is nekem nem szokott, de vigyázni kell, ne legyen túlságosan vékony, abban az esetben elázhat kissé. Igazából csak tejszínes krémeket szoktam készíteni, fondant alá is, mivel nem szeretem a vajas töltelékeket.
Remélem, hogy hasznos volt az információ!
Köszönöm az érdeklődést, Üdv:
Gitta

Anna2004
LeCSO / Anna2004 Mon, 2012-02-06 15:12

A recepted alapján elkészítettem a fondantot,jól sikerült.Szépen formálható és jó az íze is.Rózsát készítettem belőle.Hétvégén fogom bevonni vele a tortát,addig hűtőben tartom.Sokkal jobban féltem tőle,eddig nem mertem fozzáfogni,de örülök,hogy megpróbáltam.
Köszönöm a receptet.
Üdv.

Gittus
Gittus / Gittus Mon, 2012-02-06 16:29

Kedves Anna!

Örülök, hogy kipróbáltad. Szerintem is csak ránézésre nehéz, amúgy nagyon egyszerű vele dolgozni, sok tortára készítek ilyen díszeket, az én másik nagy kedvencem a csokoládé rózsa, ami csokiból és mézből van, annak is érdemes utánaolvasni, hogyan készül :)

eczeto
eczeto Wed, 2011-12-14 15:04

Illetve még egy kérdés! A pillecukor házilag receptben elkészített pillecukor hány grammnak felel meg, mennyi lesz belőle? Ehhez a tortához annak hányszorosát kell megcsinálni?

Gittus
Gittus / Gittus Thu, 2011-12-15 00:32

Kedves Eczeto!

A boltban kapható pillecukor színes, rózsaszín-fehér, illetve lehet kapni olyat, ami rózsaszín-narancssárga-fehér. Emiatt lesz ilyen színe a fondant-nak. Lehet kapni fehéret is,de azt csak ritkán, én mostanában nem is láttam. Amúgy azóta már sok ilyen tortát készítettem, azokat már ételfestékkel színeztem, pontosabban ételszínező géllel, mert az egyszerű hagyományos ételfesték nagyon híg és rontja a fondant állagát.
Ami a házilag készített fondant-t illeti...én még nem készítettem, de abból is ugyanannyi kell hozzá, ha otthon csinálsz, akkor ugyanannyi legyen súlyra, mint, ami a receptben van. Nekem személyes véleményem, hogy nem érdemes otthon vacakolni a pillecukorral, mert a bolti elég jó és nekem bevált, könnyű vele dolgozni és nagyon finom, de lehet, hogy a házi még finomabb :)
Remélem segítettem :)

eczeto
eczeto Wed, 2011-12-14 14:57

Szia!
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, a torta gyönyörű. Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy a rózsaszín fondant, az mitől rózsaszín?

Köszi!
Dina

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-08-01 11:15

Hát akkor nem esett messze az alma a fájától... Anyud receptjeit is nagyon szeretem.
Üdv.Edit

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-07-25 08:48

Gittus! Éva (ladybird) az Anyukád??? Vagy ez csak egy megszólítás? :)))

Gittus
Gittus / Gittus Sat, 2011-07-23 09:06

A fondant-nak olyan íze van, mint a pillecukornak, hasonlít amúgy a cukormázhoz, de szerintem sokkal könnyebben lehet szép tortát készíteni belőle. Amúgy, mint tegnap említettem vannak hasonló anyagok, amiket érdemes kipróbálni, mint a sugar gum past (gumi paszta) ebbe még tojás sem kell, csak gum tex, porcukor, glükóz és víz. Ezek mind beszerezhetők az interneten. Hétfőn jön meg a gum texem, majd beszámolok róla, hogy milyen lett.
Ennek a tortának amúgy az íze is nagyon finom, nyugodtan el lehet készíteni , be lehet vonni a krém egy részével.
Amúgy nem vagyok cukrász :) Egyetemista vagyok még. De most nagyon leköt a tortakészítés, nagy örömömet lelem benne, ez volt az első ilyen tortám.
Üdv: Gitta

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-07-22 22:31

Gittám!
Nagyon szép a tortád és nagyon finom is volt! Gratulálok! Puszi!

Gittus
Gittus / Gittus Fri, 2011-07-22 17:54

Kedves Volfi!
Igen, marcipánnal is be lehet vonni, ami lényegesen drágább, de a cukrászok használnak mindenféle anyagot torta bevonásához, nagyon népszerű a glazúr és a gumi paszta is. Nem sokára a glazúrt is kipróbálom, ha azzal is szépen lehet dolgozni, majd beszámolok a fejleményekről! (A glazúr növényi eredetű gum tex-et tartalmaz és tojásfehérjét - nem tudom, hogy az ismerősöd ehet-e tojást?)
Üdv: Gitta

volfi
volfi / volfi Sat, 2011-07-23 01:30

Igen, ehet tojást (különben nem lenne szerencsés a 10 tojásos piskóta :D), és tejterméket is. Amúgy én is vega vagyok, de én "csak" elvből :D. Igaz, hogy egy-két finomságról lemaradunk, de a legtöbb dolgot lehet pótolni, és annyi finom étel van a világon, hogy még sosem volt okom panaszra. XD Tortát sok mindennel be lehet vonni, pl csokival, tejszínhabbal, vajas krémmel, marcipánnal, cukormázzal stb., de úgy tűnt, ennek a receptnek lényegi eleme a máz, mert elég nagy részét teszi ki. De a pillecukor csak cukor meg zselatin, szóval ízre olyan lehet, mint a sima cukormáz, csak talán szebb. (Vagy tévedek?)
Kíváncsi vagyok a kísérleteid eredményére, majd fogom figyelni! :)
Amúgy cukrász vagy? Nagy szakértőnek tűnsz!
Üdv, és minden jót! :)
nora

Gittus
Gittus / Gittus Fri, 2011-07-22 12:08

Kedves Edit!
Köszönöm szépen!
Hamarosan lesznek még fent fondant torták is! :) (És más egyéb:)

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-07-22 11:05

Gittus, ez a torta valami csodás! Nagyon ügyes vagy és szuper feleség, igazán jó dolga van a férjednek. Várom a további receptjeidet. (és igazán szép menyasszony voltál! :))) Gratulálok!
Üdv: Edit

Gittus
Gittus / Gittus Thu, 2011-07-21 23:15

Igazából nem gondoltam rá, hogy miből is van. :)
köszönöm, hogy szóltál, kijavítottam, szegény vegák, minden jóról lemaradnak! :)

volfi
volfi / volfi Fri, 2011-07-22 16:48

Köszi a gyors választ! :)
Ismerek valakit, aki egy betegség miatt nem eheti az ilyesmit, aztán elég kínos, ha nagy jószívvel elkészítjük neki a fincsi tortát, aztán szegény nem ehet belőle. Gondolom marcipánnal is be lehet vonni (bár az nyilván drágább...) A hozzávalók alapján finomnak tűnik, és a szépsége sem vitatható :)

Gittus
Gittus / Gittus Thu, 2011-07-21 22:30

Kedves Judit!

Köszönöm szépen, a kedves sorokat!
Remélem, hogy a többi receptem is elnyeri majd tetszésedet! :)

Judit71
Judit71 Thu, 2011-07-21 22:00

Gittus! Nagyon ügyes vagy! Várjuk a többi receptet.
Judit
Ja, és gyönyörű menyasszony voltál:)

Tulipán
Tulipán / Tulipán Thu, 2011-07-21 15:57

Szia Gittus!

Ez valami meseszép! De szeretném ha nekem is volna ennyi kézügyességem. Nem tudom, hogy a férjed mit szólt hozzá, de engem levettél a lábamról :-)

Beus

Gittus
Gittus / Gittus Thu, 2011-07-21 16:05

Kedves Beus!

http://www.youtube.com/watch?v=ILo0h79d9uw - ez egy nagyon jó videó fondant rózsa készítéséről, én is hasonló módon készítettem. Csak türelem kell hozzá, hidd el, könnyen bele lehet jönni, ezen a tortámon még csak 8 rózsa volt, a következőn már 48. Először én is féltem nekiállni, de ez lett az eredménye. Remélem, hogy sokan kipróbáljátok majd! :)

debmo
Debmo / debmo Thu, 2011-07-21 15:48

Szia Gittus!

Nagyon szép a tortád és úgy látom ez az első feltett recepted. Sok sikert kívánok és remélem megörvendeztetsz még minket egy-két hasonlóan jó recepttel.

Gittus
Gittus / Gittus Thu, 2011-07-21 15:53

Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! Már töltöttem is fel párat, csak még nincsenek feldolgozva, de lesznek szép számmal receptek! :)

1451
tojás 10 db
finomliszt 7 csapott ek
sütőpor 0.5 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 10 ek
étcsokoládé 15 dkg
mascarpone 25 dkg
porcukor 7 dkg
habtejszín 4 dl
habfixáló 2 csomag
pillecukor 30 dkg
pillecukor 30 dkg
porcukor 110 dkg
víz 2 evőkanál
vaj 100 g