Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés-mazsolás-mogyorós keksz

Csokoládés-mazsolás-mogyorós keksz
Csokoládés-mazsolás-mogyorós keksz
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tízóraira, uzsonnára, vagy csak magában elmajszolva, bárhol, bármikor.
Jól záródó fémdobozban sokáig elállna, ha idő előtt nem járnánk rá erre a finomságra...


hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zabelyhet kávédarálón megdaráljuk, és az így kapott lisztet összekeverjük a tönkölyliszttel, sütőporral és szódabikarbónával.
  2. A csokoládét, illetve a mogyorót durvára aprítjuk.
  3. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral és az egész tojással. Vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval ízesítjük.
  4. A vajas masszába belekeverjük a csokoládét, a mazsolát és a mogyorót, végül a lisztes keveréket. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk (de akár egy éjszakára is pihentetjük).
  5. A hűtőből kivéve ketté vesszük a tésztát és kb. 4 cm átmérőjű hengert formálunk belőle.
    A gyúródeszkát bőven beszórjuk kristálycukorral, és ebbe hengergetjük a tésztát, majd 0,5 cm-es karikákra vágjuk.
  6. Előmelegített sütőben 200 C-on, sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 5-7 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd a tepsiből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
    Kellő távolságra helyezzük el egymástól a kekszeket, mert sülés közben oldal irányban is terjeszkedik.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 469
elküldve: 2
receptkönyvben: 199
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anzsalej
Anzsalej Tue, 2010-10-26 18:15

Zenderta, végülis rendben mentek a dolgok: adtam még hozzá egy pici tejet utólag és úgy formáztam. Finom lett nagyon és pár nap múlva meg még inkább, amikor is picit puhult. Legközelebb azt gondolom picivel több vajat teszek hozzá és tejet is. Szóval mindeképp elkészítem máskor is, mert nagy nagy örömöm volt amikor a 3 kicsi lányom örömmel majszolta ezt az egészséges nasit és tényleg nyugodtan adtam nekik. Szóval köszönöm és azt is, hogy válaszoltál!

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-10-26 19:59

nagyon örülök, hogy ízlett a leányzóknak! ha már az egészséges nassolnivalóról van szó, akkor ajánlom figyelmedbe a zabpelyhes-almás sütit. vigyázz! függőséget okoz ;-)
üdv,
toma

Anzsalej
Anzsalej Thu, 2010-10-21 08:49

Kedves Zenderta! Egész biztos, hogy a zabpehely 300gr azaz 30 dkg kell, hogy legyen? Tegnap este próbáltam ezt az egészet összeállítani, de még csak nem is lett egy cipó. Rendben van ez így? Morzsálódott és sehogy sem az lett ahogy én egy keksz tésztát elképzeltem. Ma reggel megnéztem, hááát...egy kőkemény darab, fogalmam sincs hogy lehet ezt formázni majd. Csalódott vagyok és picit dühös is- magam miatt. Mindegy, már nincs idő megvárni a válaszodat, neki kezdek és csak reménykedem, hogy ezek az alapanyagok mégsem a kukában landolnak!

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-10-22 23:12

kedves Anzsalej!
igen, 30 dkg zabpelyhet használtam a tésztához. sajnálom, hogy nem sikerült! egyébként egy kis tejet nyugodtan adhatsz hozzá, ha nem akar összeállni. rugalmas tésztát kell kapni, ami könnyen formázható.
azért ne add fel! ;-)
üdv,
toma

Lulu86
Turmix / Lulu86 Sat, 2011-02-12 19:52

Kedves Zederta, csúnyán megszívtam karácsonykor, már összeállítani is nehéz volt, mert nagyon morzsálódott, de a pihentetést követően kőkemény lett. Az volt a szerencse, hogy pihentetés előtt egy kicsit megformáztam, és végül kínomban a kis veknit szeleteltem fel. DE a következő sütésnél megemeltem a vaj mennyiségét 15 dkg-ra, megolvasztottam a vajat, a tojás fehérjét felvertem habnak és így kiváló lett, (Persze az első eset után nem bíztam a véletlenre, két 4 cm átmérőjű rudat formáltam és úgy raktam be a hűtőbe pinenni.) Egy két átalakítást végeztem, de a keksz isteni, mindenki imádja, éppen ma sütöttem anyámnak egy adagot,

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-02-12 20:47

kedves Lulu!
már rég készítettem ezt a kekszet, de elképzelhető, hogy egy kevés tejjel kell puhítani a tésztán, hogy ne legyen vele gond.
a Te ötleted is nagyon jó, a lényeg, hogy a végeredmény finom legyen.
üdv,
toma

445
zabpehely 300 g
tönkölybúza liszt 150 g
melaszos nádcukor 100 g
vaj 100 g
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 0.5 teáskanál
1 csipet
étcsokoládé 50 g
mazsola 50 g
földimogyoró 50 g