Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés mini torták szarvasgombás édesburgonya mousse-szal

Csokoládés mini torták szarvasgombás édesburgonya mousse-szal
Csokoládés mini torták szarvasgombás édesburgonya mousse-szal
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyugat-Franciaországból hoztam vaníliás Fleur de Sel-t (sóvirág), és az elmúlt hónapban azon töprengtem, mihez használhatnám fel. Ezt a pikáns ízvilágú desszertet alkottam vele.

A receptben sima sót és vaníliát írtam a krém elkészítésénél, mert így is tökéletes.

Akinek kedve van, hasonlóan a vaníliás cukorhoz otthon is tud készíteni vaníliás sót. A vaníliarudat hosszában fel kell vágni, a magjait kikaparni és összekeverni tengeri sóval. Üvegbe töltve, a rúd héját is beleszúrva pár nap alatt a só átveszi a vanília aromáját. 

Nem csak az édesburgonya, de a sütőtök, barack, szilva is nagyon jól illik hozzá.

hozzávalók / 8 adag

Kakaós piskóta

Krém

Csokoládé bevonat

ajánlat

Egy ilyen általam összeállított tortácska pont 2 személyre elegendő. Ebből lett nekem 4 minitorta, tehát összesen 8 adag.

Ha tortaformában vagy őzgerincben állítjuk össze, akkor a szokásos szeleteket tudjuk belőle vágni, én azonban szerettem volna egy kicsit eltérni a megszokásoktól.

Szólj hozzá!

elkészítés

Kakaós piskóta

  1. A vizet felforraljuk a kakaóval és 100 g cukorral. Kihűtjük.
  2. 150 g cukrot habosra keverünk szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral.
  4. A tojásos keverékhez hozzáadagoljuk a kakaós vizet, majd a lisztes keveréket.
  5. Homogénné keverjük és egy sütőpapírral lefedett tepsiben készre sütjük. 180 fok, kb. 15-20 perc
  6. Mielőtt tovább dolgoznánk vele, teljesen kihűtjük.

Krém

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és feltesszük főni a vanília kikapart magjaival, héjával és pár karika friss gyömbérrel és egy kevés sóval.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, kivesszük belőle a vanília rudat és a gyömbért.
  3. Pépesítjük egy narancs reszelt héjával és fél narancs levével.
  4. Hozzáadunk egy evőkanál cukrot és ugyanennyi szarvasgomba olajat. Ezt is kihűtjük.
  5. A lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe pár percre, majd kinyomkodjuk és a narancs másik felének levével feltesszük a tűzre, folyamatosan keverjük (ne forraljuk!) amíg felolvad a zselatin.
  6. A langyos zselatint a tejszín felvert habjába keverjük. Ehhez adagoljuk hozzá kanalanként az édesburgonya pürét.

Csokoládé bevonat

  1. Vegyünk 4 db kis tálkát (lehet akár salátás is). A kis tálkákkal megegyező méretű korongokat vágunk a piskótából. Ehhez elég a tálkát ráhelyezni és kiszúrni a piskótát.
  2. A tálkákat béleljük kis háztartási fóliával, majd adagoljuk szét a krémet bennük. A tetejükre nyomkodjuk rá a piskótakorongokat. A túllógó fóliát hajtsuk rá, hogy a piskóta ne száradjon ki.
  3. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 5 órát, de jobb, ha egész éjszaka pihen.
  4. Másnap kiborítjuk a tálkákból (tehetünk alájuk torta alátétet vagy házilag kivágott kartont), lehúzzunk a fóliákat.
  5. Rácsra helyezzük és bevonjuk a gőz fölött olajjal felolvasztott étcsokoládéval.
  6. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 886
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Csokoládés édesburgonya torta, Édesburgonya krémes torta csokoládéval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

648
cukrozatlan kakaópor 50 g
víz 2.5 dl
cukor 250 g
vaj 125 g
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 225 g
szódabikarbóna 0.5 teáskanál
sütőpor 0.5 teáskanál
0.5 kávéskanál
édesburgonya 1 db
vanília 1 db
1 teáskanál
gyömbér 2 cm
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
habtejszín 200 ml
cukor 1 ek
porcukor 2 ek
lapzselatin 6 db
dióolaj 1 ek
étcsokoládé 200 g
napraforgó olaj 2 ek