Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csontos tarja egyben sütve

Csontos tarja egyben sütve
Csontos tarja egyben sütve
135 perc / előkészület: 15 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A közeli hipermarketben rendre találok 1-2 napos lejáratú húsokat féláron, amit azonnal zsákolok, és fagyasztok. Nemrég belefutottam két darab másfél kilós, csontos tarjába, amivel nem volt kedvem bíbelődni, szerettem volna a legkevesebb ráfordítással valami nagyon finomat sütni. Kerestem egy leírást, kicsit személyre szabtam, és egy isteni sült lett belőle, nem is beszélve az illatokról, amit a rozmaring és a kakukkfű adott.

hozzávalók / 4 adag

  • 1-1,5 kg csontos tarja
  • 1-1,5 kg apró szemű újkrumpli
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • aprított rozmaring
  • kevés olívaolaj vagy ízlés szerint zsír
  • sütőzacskó

ajánlat

Tipp: A husi hidegen is remek, egy jó kacsazsíros kenyérre vékony szeleteket vágva és egy csepp szafttal kiegészítve isteni reggeli. A két órás sütési időt be kell tartani. Elsőre beleszaladtam, és kivettem kicsivel több, mint egy óra után, és bizony nem volt puha a belseje. Szerencsére volt még egy sütőzacsim, így vissza tudtam tenni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felhasználás előtt egy-két órával kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletre enged. Ez azért fontos, hogy ha betesszük a forró serpenyőbe, a hőmérséklet különbség kisebb legyen, így megakadályozva, hogy kiszökjön a nedvességtartalma a husinak.
  2. A rozmaringból, őrölt köményből, fekete borsból és kakukkfűből egy kis tálba fűszermixet keverünk. 1 kk rozmaring, 1 kk kakukkfű, fél kk bors és fél kk őrölt kömény az arány. 
  3. A húst megmossuk, lerázzuk róla a felesleges vizet, majd kézzel bedörzsöljük a fűszerkeveréket. Ügyelünk arra, hogy egyenletesen eloszlassuk, a kisebb részekbe, hézagokba is juttatunk belőle. A fűszert teljes egészében elhasználjuk, nem kell megijedni tőle, ha soknak tűnik. A fűszerezés után sóval megszórjuk minden oldalát. Ezután a húst alufóliával letakarva pihentetjük egy fél órát - 1 órát, de nem hűtőben.
  4. Serpenyőbe teszünk egy kevés olívaolajat, és beletesszük a húst. Nagy lángon minden oldalát 2-3 percig pirítjuk, folyamatosan forgatva, minden oldalát legalább 2-3 alkalommal érintve. Erre azért van szükség, hogy a hús kapjon egy kis kérget, lezárjuk a pórusokat, így a hosszú sütésnél biztosítva van, hogy nem szökik el a nedvesség, nem lesz a végeredmény száraz.
  5. A két fej vöröshagymát megtisztítjuk, és összevágjuk (nem kell aprítani, elég 4-be vágni).
  6. Veszünk egy magasabb falú tepsit vagy tálat (én kerámia sütőtálat használok), és beletesszük a sütőzacskót. A zacskóba bepakoljuk az összevágott hagymát és a 3-4 gerezd fokhagymát, majd óvatosan ráhelyezzük a húst, ráöntjük a húspirításhoz használt olívaolajat, és alaposan lezárjuk a zacskót. A zacskót a balesetek elkerülése végett néhány helyen megszúrjuk egy hústűvel.
  7. Előmelegített sütőben, alacsonyabb hőfokon 2 órán át sütjük (én gáztűzhelyet használok, itt a takarék lángnál egy hajszálnyival nagyobb hőfokon sütöm, elektromos tűzhely esetén 180 fok elég).
  8. Ha megsült a hús, kivesszük, és óvatosan kibontjuk a zacskót, ügyelve arra, hogy a hús alatt keletkezett gazdag lé el ne folyjon. A húst egy tálra tesszük, és fóliával letakarjuk. Egy kis lábasba fejtjük a zacskóban levő hagymákat és szaftot, esetleg felöntjük 1 dl vízzel, botmixerrel simára keverjük, és kis lángon felforraljuk.
  9. Köretként az újburgonyát összevágjuk, vízbe téve forrásig főzzük, majd még félkemény állapotában forró olajban megpirítjuk.
  10. Tálalásnál a húsból vékony szeleteket vágunk, és a szafttal leöntjük, a pirított burgonyával tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 44 305
elküldve: 11
receptkönyvben: 105
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Milán (egy másik)

Mióta szakács: 2013.07.18.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sütőzacskóban sült sertéstarja, csontos sertéstarja egészben sütve, rozmaringos-kakukkfüves sült tarja

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-08-04 09:56

Kedves Milan,

köszi a valaszt! Biztos, hogy ki fogom probalni, de most tul meleg van a sütöben sütezhez....
Kellemes vasarnapot kivanok! :)
Marti

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-07-24 14:26

Kedves Milan,

nagyon inycsiklando, meg olvasva is! Nem probaltam meg ki eddig a sütözacskot, de nagyon jo megoldasnak tünik (kevesbe zsiros a zaft, stimmel?) kedvet kaptam megprobalni.

Szep napot!
Marti

mgarda
Milán (egy másik) / mgarda Sat, 2013-08-03 01:11

Kedves Márti,
A szaft minimálisan zsíros, csak ami a husiból kisül. Hidegen meg se dermed teljesen.
Sok sikert, írd meg, milyen lett ;)
Üdv, Milán