Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csorba

Csorba
Csorba
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Télen is gondoni kell a szervezetünk egészségére, tele van rosttal és vitaminokkal.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A húsevők gazdagíthatják húsgombóccal.
Nagyon fontos, ha friss zöldségekből készítjük, a zöldségek főzési idejét figyelembe kell venni. Például a zöldbabot tovább kelll főzni, mint a zöldborsót. Ennek sorrendjében kell beletenni a hozzávalókat. Mirelit termékek esetében egyszerre is bele lehet tenni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. A vöröshagymát megpároljuk az olajon a fokhagymával. Hozzáadjuk a répát, petrezselyemgyökeret, póréhagymát, zellergumót/ szárat, borsót, zöldbabot és káposztát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje.
  3. 1 húsleveskockával ízesítjük.
  4. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a két zöldpaprikát, a csokor kaprot és petrezselyemlevelet.
  5. Ha kész a leves, hozzáadjuk a fél citrom levét és elzárjuk alatta a lángot. (Paradicsom esetében főzzük még pár percig.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 54 421
elküldve: 8
receptkönyvben: 544
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Kócs Judit

Mióta szakács: 2009.10.06.
24 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldségleves

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér Sun, 2014-02-09 13:27

Én ezt évtizedek óta főzöm úgy, hogy nem is tudtam,hogy ez a csorba :-) Én simán zöldséglevesként szoktam feladni, nagyon szereti mindenki a környezetemben. Igaz, én zöldpaprikát nem teszek bele (semmibe sem, ami nem lecsó, vagy töltött paprika) mert nagyon elviszi az ízét. De hát ahány ház annyi házmester.

Galeria
Galeria Mon, 2012-08-20 21:07

Én most jöttem haza Erdélyből és itt sikerült a csorbaleves többféle változatát megkóstolnom./paraszt csorbaleves,zöldséges csorbaleves/Mindegyik nagyon finom savanykás ízű leves.Megkérdeztem,hogy mivel van savanyítva és azt mondták lestyánt használnak.Számomra hihetetlen,mert a lestyánnak a zellerhez hasonlító íze van.
Vagy valaki tud valami más fűszert ajánlani?

zellerke
zellerke Mon, 2012-02-27 17:37

Bocs minden erdélyitől-romántól, nekünk magyar-magyaroknak valóban csorbaleves a savanykás zöldségleves.
ami outsiderként észrevétel:a levesek nem olyan izesitettek, mint itthon, ami nem baj, az izesitők nem nyomják el a természtes izeket
ezenkivül a csombor használata, füszernövényként.
valamint az a bors, melyet Erdélyszerte ilyen néven palackozva árulnak- itthon nem ismerik...........
rákeresve az interneten a korpacibere névre hallgató savanykás izesitő,házilag is elkészithető, a pontos arányokat megirhatná valaki

rozsasandor
rozsasandor Mon, 2012-02-27 10:16

a savanyitas szerepet a "bors"nevezetu adaleg adja,attol lessz igazi ciorba ize ,ez a keszitmeny ukran eredetu ,a moldvai nep csak a receptet cserelte.egy erjedt le, korpa ,lestyan, kenyer kerul bele ami meg egeszseges is.Az ize nagyon kulonleges.Ukranok ceklat is tesznek bele etol van egy piros szine.
Citrom helyet .

Gregor
Greg / Gregor Sun, 2012-02-26 20:11

Csorba=leves. A többit már megírták. A románok nagyon jól főzik a ciorba de burta-t azaz a pacallevest. Ahol én ettem, adtak mellé egy kellemesen csípős ecetes paprikát. Finom volt!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-02-26 16:39

Nekem ez a kaja abszolút nem jön be, de muszáj ideírnom, hogy nagyon szép a kép és gyönyörű ez a tányér! Lehet egy ilyen guszta tányérból még ezt a levest is megenném...:-))

bozgorajka
bozgorajka Thu, 2011-09-29 11:56

Mezőségi vagyok sok román nemzetiségű ismerőssel és baráttal! Jókat szórakozom azon, hogy a székelyek hány "echte-román" kaját tartanak valódi erdélyi magyar ételnek :-) lassan már a miccs (mititei) is az lesz :-)

Szabó Julianna
Szabó Julianna Tue, 2011-08-16 08:47

Ez nagyon finom leves!!! Ennyi zöldség valóságos ízorgia, felesleges a leveskocka és ráadásul egészségtelen is. :-)

Batika
Batika Mon, 2010-04-19 12:30

Szia bozgorajka!

A Férjemnek a kedvenc leves volt a Csorba dé burta, azaz pacal leves és azért nyaggat mindig hogy szerezzem meg neki a receptet. Ha tudod légyszíves írd le, vagy azt hol találom meg, mert már annyi receptet olvastam csorba szó alatt, de egyik sem az volt. Köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-17 23:37

...és ez után nyilván elképed a szegény pesti legény, amikor Erdélyben csorbát rendel és savanyú bablevest, vagy káposztalevest, vagy valamilyen "tejfölös krumplis löttyöt", jobbik esetben pacal levest kap :-)) Merthogy ott minden "ciorba", ami nem "édes" leves.
Pontosabban, a román konyha csak a húslevest - ami "szupa" - nem savanyítja (Moldvában ez sem kivétel). Csorba dé burta = pacalleves, csorba dé kártofj = pityóka (krumpli) leves, csorba dé fászolé = fuszulyka (bab) leves.
A tévedés elkerülése végett: a csorba nem erdélyi gulyásleves! :-))
Különben hasonló változatot én is főzök: lestyánnal és borsó nélkül. Egy moldvai ismerőstől tanultam :-)

Igny
Igny Tue, 2011-09-27 13:43

tejfölös krumplis löttyöt", szekely vagy bozgorajka???

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-03-10 19:02

Ez egy nagyon fincsi leves,én is készítettem hasonlót de én egy kevés lestyánt tettem bele zeller helyett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-03-11 17:16

tökéletes mert ez az eredeti fűszere a levesnek, de ha nincs akkor a zeller is kihozza az étel zamatát.

398
zöldborsó 0.5 kg
zöldbab 0.5 kg
sárgarépa 0.5 kg
káposzta 0.5 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
póréhagyma 1 db
fokhagyma 2 gerezd
zöldpaprika 2 közepes db
kapor 1 csokor
petrezselyem 1 csokor
citrom 0.5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 0.5 dl
fehérrépa 2 közepes db
leveskocka 1 db
zeller 0.25 kis db