Csudajó szelet recept

Csudajó szelet
Csudajó szelet
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesszájú vendégeket vártunk, és ezt a kalóriadús édességet készítettem, amit régebben egy falusi lagziban kóstoltam meg. Nagyon tömény süti! Fogyókúrázóknak csak módjával  ajánlatos fogyasztani.

hozzávalók / 10 adag

tésztához

töltelékhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos-diós-lekváros szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A vajat habosra keverjük a cukorral a tojások sárgájával és a tejföllel. Apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Ragacsos tésztát fogunk kapni, amit egy lisztezett tányérra borítunk. Fóliával lefedve hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára. A tésztát robotgéppel állítom össze, mert kézzel nem lehet gyúrni!

töltelék

  1. A darált mákot felfőzzük a vízzel, és amikor langyosra hűlt, hozzáadunk 5 dkg cukrot. Ezután belekeverjük a felvert tojást, a 2 dkg vajat és egy evőkanál étkezési keményítőt. Félretesszük. A tojások habját keményre verjük a maradék 20 dkg cukorral és egy evőkanál étkezési keményítővel.
  2. A tésztát kivesszük a hűtőből, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ahol lisztezett kézzel, egyenletesen szétnyomkodjuk a tepsi faláig.
  3. A tésztát megkenjük lekvárral. A lekváron egyenletesen elkenjük a tojáshabot. A tojáshabra össze-vissza "elpettyegetjük", kanál segítségével a sűrű mákos masszát. A mákpettyek közé szórjuk a mazsolát és a durvára vágott diót. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha megsült, félretesszük, és teljesen kihűtjük.
  4. 18 dkg vajat habosra keverjük a sűrített tejjel. A kihűlt habos tésztát hosszában kettévágjuk, és az egyik felét megkenjük a vajkrémmel. A tészta másik felét óvatosan, habos felével lefelé ráborítjuk a megkent tésztára. Kissé összenyomkodjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap, a szokottnál kissé vastagabb szeletekre vágva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x50 cm
  • költség: 1750 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 41
össznézettség: 1 223
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
290 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

963