Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülkös bableves grízes galuskával

Csülkös bableves grízes galuskával
Csülkös bableves grízes galuskával
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamikor régebben a szokásos zöldséglevesemet kezdtem el készíteni, mikor kiderült, hogy nincs is itthon minden hozzávaló. Gyors körbenézelődés a fagyasztóban, polcokon, és már variáltam is a receptemet csülkös bablevessé. :) Aztán olyan jól sikerült, hogy nem tudtuk abbahagyni az evését, ezért mi Nem-lehet-abbahagyni csülkös bablevesnek hívjuk.

hozzávalók / 12 adag

Füstölt csülök főzése

Bableves

Galuska

ajánlat

Ezután a leves után már csak egy jó csúsztatott rakott palacsinta kell, banánlekvárral és nutellával felváltva töltve.

Szólj hozzá!

elkészítés

Füstölt csülök főzése

  1. A házi füstölt csülköt (legyen az első vagy hátsó) egy nagy lábosban feltesszük főni. Annyi vizet tegyünk bele, hogy jól ellepje.
  2. Durvára felkockázzuk a hagymákat és lereszeljük a fokhagymát, majd a babérlevelekkel együtt beletesszük a lébe, és lefedjük. Hagyjuk, had főjjön lassú tűzön.
  3. Időnként nézzünk rá, forgassuk a csülköt és ha a víz elpárolgott róla, pótoljuk. Addig főzzük az egészet, ameddig a csülök le nem fő a csontról. Ez azt jelenti, hogy kézzel, erőlködés nélkül kihúzhatjuk azt a pár nagy cupákot a húsokról.
  4. Kiszedjük a csülköt, és apró kockákra vágjuk. Vagyis próbáljuk, mert úgyis úgy szét lesz főve, hogy inkább csak majszolni tudjuk majd.
  5. Három fele osztjuk, minden részbe teszünk annyi főzőlevet, amennyi ellepi. Egyharmad megy a bablevesbe, a másik 2 rész mehet a fagyasztóba következő felhasználásig.

Bableves

  1. A babot beáztatjuk előző este, min 12 órát hagyjuk állni. Ha elissza a levét, pótoljuk.
  2. A répákat, fehérrépákat és a hagymát megmossuk, kockára vágjuk. A hegyes erős paprikánkat is apróra vágjuk, majd együtt beletesszük egy nagy lábasba.
  3. Hozzáadjuk az olívaolajat, és elkezdjük dinsztelni. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek, és szép sárgás színe van, akkor belereszeljük sajtreszelőn a fokhagymákat is. Pár kavarás után hozzáöntjük a lecsepegtetett babot és az előzőekben megfőzött csülköt a főzőlevével együtt.
  4. Hozzáadjuk a borsot, az ételízesítőt. Természetesen ki-ki ízlés szerint variálhatja, a csülkök sótartalmától is függ, mennyi kell bele. Hozzákeverjük az édes paprikaőrleményt is, majd hozzáadjuk a vizet. Lefedjük, és lassú tűzön főzzük, ameddig a babok meg nem puhulnak.
  5. Időnként kóstoljuk meg, ha kell, akkor sózzuk nyugodtan. Ha megfőtt, akkor szaggassuk bele a galuskát, forraljuk fel, és tálalhatunk is.

Galuska

  1. A lisztből, grízből, sóból és a 4 tojásból kemény masszát gyúrunk. Ha kell, akkor hígítjuk a vízzel.
  2. Szaggatás előtt 5-10 percet hagyjuk állni, hogy a gríz megdagadhasson rendesen. Szaggassuk a levesbe, és kész.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 060
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomeszka

Mióta szakács: 2013.07.12.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Nem-lehet-abbahagyni csülkös bableves grízes galuskával, bableves sertéscsülökkel, csülkös bableves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

telstar
telstar Sun, 2018-04-22 12:41

Galuskát nem csináltam, de a leves finom lett (anélkül is).

A sárgarépát wokosan megsütöttem/megpirítottam és meg is ettem, pedig bablevesben nem szoktam.

A bab konzerv vörösbab volt.

676
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
babérlevél 5 db
vöröshagyma 3 nagy db
fokhagyma 5 gerezd
vöröshagyma 300 g
sárgarépa 600 g
fehérrépa 300 g
fokhagyma 4 gerezd
hegyes erős paprika 0.33 db
olívaolaj 5 ek
fejtett bab 500 g
fekete bors 1 kk
ételízesítő 1 ek
2 tk
víz 5 l
füstölt sertéscsülök 50 dkg
paprikakrém 1 ek
tojás 4 db
finomliszt 200 g
búzadara 100 g
2 kk
víz 3 ek