Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülkös pacalpörkölt

Csülkös pacalpörkölt
Csülkös pacalpörkölt
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én nem szerettem a pacalt, egészen addig, amíg az egyik főzős műsorban nem láttam, hogyan készítik, és olyan guszta volt, hogy rögtön ki akartam próbálni. Igaz, ott nem csülkös volt, de a saját próbák során kialakult ez a családom számára is tökéletes változat. Ez garantáltan ízleni fog annak is, aki még sohasem vetemedett rá, hogy megkóstolja a pacalpörköltet. Hozzáteszem, én is csak az általam készítettet eszem meg, mert az tudom, hogy készül...

hozzávalók / 8 adag

Pacal előkészítése

Pörkölt alap

Pörkölt

ajánlat

Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pacal előkészítése

  1. A pacalt csíkokra vágjuk, megmossuk. Egy leveses fazekat felöntünk vízzel, teszünk bele 2 db negyedbe vágott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál egész fekete borsot, 1 mokkáskanál egész köményt, 2 db babérlevelet, 1/2 citrom levét, 3 dl száraz fehérbort.
  2. Beletesszük a pacalt, és addig főzzük benne, amíg tiszta illata nem lesz. Ezután leszűrjük. Ha kell, ezt a műveletet még egyszer megismételjük.

Pörkölt alap

  1. A szalonnát vékonyra felszeleteljük, és sertészsírral együtt zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott (8 db) vöröshagymát, picit megsózzuk, és aláöntünk kb. 0,5 dl vizet. Párolódni hagyjuk.
  2. Amikor kezd fonnyadni, hozzátesszük a felkockázott paprikákat és paradicsomot (ha lehet, húzzuk le a héját), kevés vizet öntünk hozzá, ha kezd lesülni, és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem esik, ettől lesz jó szaftos a pörköltünk.
  3. Időközben hozzátesszük a fokhagymát, amelyet megpucolunk. Egy deszkát megszórunk kb. 1 mokkáskanál egész köménnyel, és egy konyhakés hátlapjával szétnyomkodunk rajta 6-7 gerezd fokhagymát, melyet utána apróra felszeletelünk, és akkor adjuk a lecsós alaphoz, amikor a hagyma már jól szétesett.

Pörkölt

  1. Ezután beletesszük a lecsepegtetett pacalt. Kicsit pároljuk, majd megszórjuk csemege és csípős pirospaprikával, őrölt borsokkal, majoránnával, szerecsendióval, cayenne borssal, chilivel és babérlevél porral. Jól átkeverjük, és teszünk még hozzá csemege paprikakrémet kb. 1 evőkanálnyit. Kb. 15-20 percig időnként megkeverve főzzük.
  2. Majd hozzáadjuk a csülök csontját, és ha már kezd puhulni a pacal (ez kb. 30-45 perc), hozzátesszük a felkockázott csülköt is, kb. fele felkockázott bőrével együtt. Ekkor felöntjük vörösborral, és hozzáadjuk a pörköltszaft kockákat is.
  3. Érdemes kb. 3-4-szer a fűszerezést megismételni, de ez kóstolás és ízlés dolga. Valamint, aki szereti, tehet bele még szárított, erős fűszerpaprikát is. Ha kezd lesülni, időnként kevergetve kevés vizet adunk hozzá. Természetesen a megadott fűszerek mennyisége az, amelyet az étel teljes elkészítéséig összesen felhasználok.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 30 891
elküldve: 2
receptkönyvben: 22
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszorkány konyha

Mióta szakács: 2015.05.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülkös pacal, pacalpörkölt csülökkel, sertéscsülkös pacal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tynki
Tynki / Tynki Sun, 2016-07-24 15:04

Eddig ennél jobb recepttel nem találkoztam!
Nem egyszerű,de nagyon megéri!

Gregor
Greg / Gregor Tue, 2019-01-15 22:19

Egy kg pacal 8 személyre nem "sok" egy kicsit, A rengeteg fűszer pedig csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a lényegről. Minden esetre ez a pacalrecept a legkevésbé érdemes a pacalpörkölt névre.

766
pacal 1 kg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
fekete bors 1 teáskanál
köménymag 1 kávéskanál
babérlevél 2 db
citromlé 0.5 citromból nyert
fehérbor 3 dl
víz 2 l
kolozsvári szalonna 15 dkg
sertészsír 3 ek
vöröshagyma 8 közepes db
víz 2 dl
1 csipet
hegyes erős paprika 1 db
tv paprika 2 közepes db
paradicsom 2 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
köménymag 1 kávéskanál
fűszerpaprika 2 ek
csípős fűszerpaprika 1 ek
fekete bors 2 teáskanál
fehér bors 1 teáskanál
cayenne bors 1 kávéskanál
majoranna 1 teáskanál
szerecsendió 1 kávéskanál
chili 1 kk
babérlevél 1 db
négyszínű bors 1 teáskanál
paprikakrém 1 ek
sertéscsülök 2 kg
édes vörösbor 3 dl
leveskocka 4 db