Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülök- és körömpörkölt

Csülök- és körömpörkölt
Csülök- és körömpörkölt
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan gyönyörű, tisztára pörzsölt körmöket és farkokat kaptam az egyik hentesnél, hogy rögtön tudtam, hogy ez lesz a másnapi ebédünk. Semmi gondom nem volt a tisztogatással, ami általában elég sok időt igényel. A körmök pedig olyan aranyos kicsik voltak, tehát nagyon fiatal állat lehetett. Szóval meg is főztem, és a családom velem együtt nagy élvezettel cupákolta a finom husit a csontokról.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körmöt, farkot és a csülköt megtisztítjuk, ha kell, gázlángon még lepörzsöljük a szőrt (nekem szerencsém volt, nem kellett). A csülökről amennyire lehet, lefejtjük a húst, és nagyobb darabokra vágjuk. A körmöket kettévágjuk, a farkokat is 2-3 felé vágjuk.
  2. A hagymát, fokhagymát és a paprikákat feldaraboljuk, a paradicsommal együtt.
  3. Olajat hevítünk, és megsütjük a hagymát, majd a paprikákat és a fokhagymát is beletesszük. Megszórjuk a pirospaprikákkal, beletesszük a húsokat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt, kis lángra vesszük a tüzet, és lassan addig főzzük, amíg olyan puha nem lesz, hogy a csontról leválik. Ez kb. 2-3 óra. (Én kuktába raktam, és 1,5 óra kellett neki.)
  4. Főtt krumplit készítünk hozzá. Ennek kétféle módja lehetséges: 1. Vagy belefőzzük a pörköltbe, 20 perccel mielőtt gondolnánk, hogy a hús majdnem puha, beletesszük a hasábokra vágott krumplit, és készre főzzük az egészet. Ennek az előnye az, hogy a krumpli beveszi a finom pörkölt ízét. A hátránya pedig az, hogy ha marad az ételből vacsorára vagy másnapra, akkor a krumpli már nem olyan finom, ha melegítve van. 2. Vagy külön, kissé sós vízben megfőzzük.
  5. Ecetes savanyúsággal tálaljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 608
elküldve: 2
receptkönyvben: 108
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

körömpörkölt, csülökpörkölt, csülkös körömpörkölt kuktában

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Sun, 2014-10-12 15:24

Tényleg érdemes zsírral készíteni, ha mód van rá. Nálunk ma ez volt az ebéd, nekem csak jobban ízlik, ha marad egy kis belefőtt krumpli másnapra kicsit lepirítva... Ma nem maradt, szóval jó kis recept és finom étel!

otromba
otromba Tue, 2013-05-14 16:56

Csak ne olajjal készítsük el,mert az nem magyaros kaja lesz!
Házi zsírral ez az igazi körömpörköltbe való!

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-05-15 02:57

Azt en is tudom, de mit csinaljon az aki nem tud hazi, de meg bolti zsirhoz sem jutni. Sajnos itt, ahol en elek, es amit a supermarketokban lehet kapni az olyan, hogy inkabb olajjal fozok. Mindattol fuggetlenul, nekunk nagyon izlett, mi mar harminc eve igy fozunk es megszoktuk. Persze aki teheti fozze csak zsirral, az az igazi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-02-14 11:09

Kedves Veronika!

Nagyon guszta és mesésen finomságos ételt készítettél Veronika! :-)

Igen, a csodás időjárás miatt, tényleg itt nálunk most van még az ideje, nagyon, ezen étek elkészítésének, én is készítek, és szerintem sokan mások is...:-)) , de azért ott Nálatok sem elvetendő, főleg ha szuper hentesed van :-) , hogy ilyen magyaros ételt főzhessél.

Micsoda jó cupákos kézzel-lábbal való evés lehetett.:-)

Kívánom , hogy lehessen máskor is, akár ezt, akár más magyaros ételt elkészíteni.:-)
Szép napot!

Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 10:50

Jajjjjajjjj, de fini volt! Nekem aznap este "eno"-t is kellett bevenni, kicsit megulte a gyomrom...de nem igazan ilyen idoben kellett volna fozni, inkabb M.O.-ra valo kaja ez most, az ottani hidegben. Mindenesetre nagyon jol esett, puszi, Cs.

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 11:19

Neha muszáj egy jo kis magyarosat enni melegben is, Csukinca! Mi bogracs-gulyásoztunk mult heten...mmmmmm!!!! puszi, Tormi :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 06:27

Jujjjujjuj, de ennek ebbol! Szerencses vagy a hentessel, hogy ilyeneket kapsz; talan nekem is keresnem kellene egyet? Mutatos, guszta a foto is! ugyes vagy Csuki, puszi, Tormi :)

710
sertéscsülök 60 dkg
sertésköröm 60 dkg
sertésfarok 50 dkg
napraforgó olaj 4 ek
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
zöldpaprika 1 db
piros kaliforniai paprika 1 db
chili 1 db
paradicsom 2 db
fűszerpaprika 1 ek
füstölt pirospaprika 1 tk
bors 0.5 tk
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
0 ízlés szerint