Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülök római tálban

Csülök római tálban
Csülök római tálban
165 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon laktató, vendégváró finomság.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt kuktában 1.5 órára feltesszük főzni egy hagymával, 4 gerezd fokhagymával, valamint a babérlevéllel közepes lángon. Közben a római (Pataki) tálunkat beáztatjuk.
  2. A burgonyát megpucoljuk, cikkere vágjuk, és egyet forrázunk rajta. (Azért, hogy biztosan jó puha legyen.)
  3. A római tálba teszünk egy kis zsiradékot, majd alulra rakjuk a krumplit, amit ízles szerint sózunk, borsozunk, fűszerpaprikázunk, rádobunk 3 felkarikázott hagymát. A tetejére helyezzük a csülköt, és kb. 45 percig 200 fokon letakarva még pároljuk.
  4. Majd levesszük a tetejét, 220 fokra emeljük a hőmérsékletet, és sörrel meglocsoljuk,(többször is), hogy szépen megpiruljon, 20-25 perc alatt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 59 229
elküldve: 9
receptkönyvben: 208
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ancsi :)

Mióta szakács: 2015.10.20.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sörös csülök, sertéscsülök cserépedényben, sörös csülök pataki tálban

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katarina956
Katarina956 Mon, 2015-12-07 12:18

Kedves Zoli! Csak most lattam meg a beirasodat, amit nagyon szepen koszonok.Pontosan igy helyes minden,ahogy irtad.Mivel mi magunk fustoljuk a hust,kolbaszt szoktunk csak kesziteni meg fustolt csulkoket,szalonnat-itt Montenegroban nem tudnak jo kolbaszt csinalni-igy mindig van >hazai>fustolt husunk.Csak parolt csulkot arulnak, de annak nincs ize,ezert magunk szaritjuk,fustoljuk a telirevalot. Megegyszer koszonom a valaszokat. Udv.Kata.

Máté Anna
Ancsi :) / Máté Anna Thu, 2015-12-03 09:29

Kedves Zoli!
Köszönöm az építő jellegű kritikát.
Jó az ötlet és legközelebb már így készítem.
Üdv: Ancsi

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-12-03 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2015-12-02 23:16

Kedves Kata!
A dilemmád eldöntésének megkönnyítésére az alábbi tényeket sorolom fel:
Az Igazi füstölt csülök ritka, mint a fehér holló. Ugyanis a füstölés előtt pácolni kell legalább két hétig. Utána a pácléből kivéve szárítani és csak ezután lehet füstölni. Ezeket a macerákat végig szenvedett csülköt nem adják olcsón.
Az igazi füstölt csülköt a felhasználás előtt ki kell áztatni ( legalább két lében ) az erős füstös iz eltávolítása miatt.
A multiknál és a legtöbb húsboltban a gyors pácolt, gyors füstölt ( füstölt???? ) csülköket árulják, ami nitrites pácsót, fúst ízű pácsót és ki tudja még milyen mérgeket tartalmaz. Ezért, ha nem akarod a családodat és magadat mérgezni, ezt nem szabad megvenni.
Ezeket figyelembe véve mindenképpen a nyers csülköt kell előnyben részesíteni.
Még két trükköt ajánlok a figyelmedbe.
Ahogy Ancsi is írta i ( ha a csülöknél gyorsabban megfőlő körettel társítod ) érdemes előfőzni. Amennyiben káposztával társítod, ( bajor csülök ) ez elmaradhat.
Az előfőzés után a bőrét éles késsel két egymásra merőleges irányba óvatosan bevagdalni . Ez azt jelenti, hogy nem szabad a bőrt átvágni. Ezzel egyrészt a sörrel locsolgatás után jobban átsül, másrészt a gasztronómiai élvezet mellett a szemeket is gyönyörködteti.
Kedves Ancsi!
Remélem, hogy nem veszed tudálékosságnak a kiegészítésemet.
Mindkettőtöknek további jó sütés- főzést kívánok!
Zoli

789
sertéscsülök 1.5 kg
burgonya 80 dkg
sertészsír 3 ek
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
babérlevél 5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
sör 2 dl