Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülökpörkölt bográcsban

Csülökpörkölt bográcsban
Csülökpörkölt bográcsban
260 perc / előkészület: 20 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 30. születésnapomra készítettem ezt a vendégseregnek. Mindenkinek ízlett, én is meg voltam elégedve magammal, hiszen életemben másodjára főztem bográcsban, viszont csülökpörköltet elsőnek készítettem.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is mindent készítsünk elő, mivel a bográcsban főzésnél sokkal jobb, ha minden kéznél van. Sőt készítsük elő a bográcsot, annak helyét, és ha fával fűtünk alatta, akkor azt is időben gyújtsuk meg. Én gázzal főztem, de így is sokkal finomabb a bográcsban készült étel, viszont jobban szabályozható a tűz. :)
  2. A húst, ha szeretnénk, akkor már a hentessel vágassuk le a csontról, így egyszerűbb megvenni a kellő mennyiséget is. Én magam vágtam le a csontról. A bőrt nézzük át, a pecsétes, esetleg sérült részt vágjuk ki. Majd vágjuk kockákra a húst. Volt olyan rész, ahol a húson hagytam a bőrt is, és úgy kockáztam fel, de volt ahol levágtam, és külön a bőrt, külön a húst kockáztam. Így mindenki tud szedni belőle, hiszen nem mindenki szereti a zsíros, bőrös részeket.
  3. A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra. A húsos szalonna bőrét vágjuk le, a szalonnát kis csíkokra vágjuk fel. A paprikát és paradicsomot tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Készítsük elő a fűszereket is, és vigyünk mindent ki a kertbe, ahol a bográcsot felállítottuk.
  4. Ha minden kész, kezdjünk hozzá. Amikor a bogrács átmelegedett, tegyük bele a húsos szalonnát, és süssük, míg zsírt ereszt.
  5. Ekkor tegyük rá a hagymát, és pároljuk üvegesre.
  6. Jöhet bele a paradicsom és paprika, amivel szintén kicsit pároljuk.
  7. Rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Közben keverjük sűrűn, nehogy leégjen.
  8. Amikor a hús kellő levet eresztett és szépen kifehéredett, akkor beletesszük a fokhagymát, babérlevet, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Ha úgy látjuk, hogy nem elég a lé a húson, akkor kevés vizet öntünk rá, de mindig csak egy keveset, mert az a jó, ha sűrű szaftos a pörkölt.
  9. Hagyjuk felforrni, közben keverjünk rajta, majd ha felforrt, akkor addig főzzük, míg a hús megfő. Közben néha-néha megkeverjük, és megkóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük.
  10. Az elejétől kezdve, tehát mikor beletesszük a szalonnát, a hús teljes megfőzéséig, kb. 3-4 órahossza szükséges. Ez függ a hús korától, attól, hogy mekkora darabokra vágjuk és a tűz intenzitásától. Az a jó, ha kicsit gyöngyözve fő.
  11. Köretnek főtt burgonyát és uborkasalátát kínálunk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 360
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

pörkölt csülökből, csülkös pörkölt

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

648
sertéscsülök 3.5 kg
vöröshagyma 60 dkg
kolozsvári szalonna 20 dkg
tv paprika 2 közepes db
paradicsom 2 közepes db
babérlevél 2 db
fokhagyma 4 gerezd
fűszerpaprika 4 teáskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint