Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülökpörkölt bográcsban Fonott Kalács konyhájából

Csülökpörkölt bográcsban Fonott Kalács konyhájából
Csülökpörkölt bográcsban Fonott Kalács konyhájából
120 perc / előkészület: 40 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egy megszokott módja ez a csülök felhasználásának, legalábbis az én családomban csak egészben főzve találkozhattam vele. Most pörköltre vágytam, de mivel az elmúlt napokban állandóan lapockát meg combot ettünk, gondoltam, teszek egy próbát a csülökkel. Jó időben a bogrács is előkerül, az elmúlt két hétben szinte mindent bográcsban főztem meg. Ha csak ketten vagyunk, akkor is érdemes nekifutni, hisz nem több munka van vele, mint a tűzhellyel, és legalább nem a konyha lesz utána koszos. Úgyhogy leültünk a kis szőlőlugasunkban, és összedobtuk ezt a finom ételt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nokedlivel, kovászos ubival és vörösborral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülökről lefejtjük a bőrt és a mócsingot. Ha jóban vagyunk a hentesünkkel, még a boltban megkérhetjük, hogy csontozza ki. A bőrt és a csontot most nem használjuk fel. Én megfőztem a kutyának, de le lehet fagyasztani később bableveshez vagy lencséhez. A 2.5 kg két egész csülök volt, a tiszta hús kb 1.8 kg lett.
  2. Kis kockákra vágjuk a csülök húsát. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük, vagy kis kockákra vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk.
  3. A bográcsban 5 ek zsírt vagy 2 dl olajat melegítünk, majd üvegesre dinszteljük rajta a vöröshagymát.
  4. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, folyamatos kevergetés mellett pépesre főzzük, a vörösborral együtt egy sűrű szaftot készítünk. Ehhez elegendő 10 perc. Megfűszerezzük ízlés szerint, tehetünk bele csípős paprikát is.
  5. A csülköt hozzáadjuk, kevergetjük. Az elpárolgott vizet pótoljuk, én először 2 decit adtam hozzá, majd még 3x2 decit, amikor elfőtte a levét. Nem kell túl nagy lángon főzni, inkább lassabban főjön.
  6. Közben már készíthetjük a köretet, mert elég 10 percenként párat keverni rajta. Ha a hús teljesen megpuhult és a szaft is kellemes állagú, fogyaszthatjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 749
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bográcsban főtt csülökpaprikás, csülökpörkölt, bográcsos vörösboros csülökpörkölt

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1120
sertéscsülök 2.5 kg
vöröshagyma 2 nagy db
paradicsom 6 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
vörösbor 3 dl
2 ek
fűszerpaprika 3 ek
bors 1 ek
sertészsír 3 ek