Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülökpörkölt krumplival

Csülökpörkölt krumplival
Csülökpörkölt krumplival
140 perc / előkészület: 30 perc főzés: 110 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csülök megosztó személyiség. Aki szereti, lelkesedik a kövérkés részéért, a cuppogós bőréért, a ragacsos szaftjáért. Aki nem szereti, ugyanezt gyűlöli benne. Nincs light csülök! Vagyis ha lecsupaszítjuk az inaktól, hártyáktól, a lényegét dobjuk ki. A bőrrel lehet variálni, de ne feledjük, hogy a bőr alatt lapuló kövérkés réteg ennek a pörköltnek a lelke. A krumpli a ráadás, a csülök szaftjától parádés lesz - és viszont: a szaft meg még sűrűbb, izgalmasabb.

A csípősség ízlés kérdése, én szeretek tőle lángot lehelni, de az erős paprika utólag is beletehető.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nem elég, hogy a csülök magában is testes étel, legjobban a sör csúszik rá. Fogyókúrázók csukják be a szemüket!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt megmossuk. Nem kínlódunk a szőrmaradvány pörkölésével, hanem a húst lefejtjük a bőrről. De ki ne dobjuk, mert beletesszük a pörköltbe! Ha a bőrön pecsét van, azt igyekszünk éles késsel leoperálni - állítólag ez ehető festékkel készül, de jobb a békesség.
  2. A húst falatnyi darabokra összevágjuk. Ne szedjük le a kövérjét, legfeljebb a nagyon inas izomköteg-végeket vágjuk le, mert a kövérkés részeknek lényegi szerepük van a csülökpörkölt végeredményében.
  3. A hagymát finomra, az édes és csípős paprikát, a meghámozott paradicsomot apróra összevágjuk.
  4. Egy kanál zsíron megdinszteljük a hagymát, rátesszük a paprikát-paradicsomot, együtt pároljuk. (Ez kb. 5-7 perc.) Ha már jó pépes, lehúzzuk a tűzről, és bőven meghintjük pirospaprikával.
  5. Belekeverjük a húst és a lefejtett bőrt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon, néha megkeverve készre, puhára pároljuk. (Ez kb. 90 perc.) Ha a víz elfogyna alóla, pótoljuk, a végén levesesnek kell lennie.
  6. Kihalásszuk a csülök bőrét. Most két dolgot tehetünk: a puha bőr szőrtelen részét felkockázzuk és visszatesszük, vagy az egészet a kutyának adjuk.
  7. A megtisztított és hosszú gerezdekre vágott krumplit belekeverjük a kész pörköltbe, ismét sózzuk, és fedő alatt a krumplit is puhára főzzük a pörkölt saját levében (kb. 15 perc). Ha nagyon sűrű vagy ragad az alja, természetesen önthetünk még rá egy kis vizet.
  8. Akkor jó, ha sűrű, pépes szaftja van - ennek elérésében a krumpli is segít. Forrón tálaljuk, mert kihűlve megdermed.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 39 283
elküldve: 8
receptkönyvben: 254
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csülökpörkölt burgonyával, krumplis csülökpörkölt, pörkölt csülökből

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

poppika02
poppika02 Fri, 2013-09-20 09:08

kedves koszider,ne haragudj de ha te leszeded a bőrt,ami elengedhetetlen a csülökpörkölthöz,miért nem veszel lapockát vagy combot és abból készited? üdv attila

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-09-20 15:04

Kedves Attila!
A bőrt leszedem ugyan, de belefőzöm a pörköltbe. (Azért szedem le az elején, mert akkor könnyebb.) Igazából még kidobni se szoktam, amikor jó puhára megfőtt, feldarabolom és csak a nagyon szőrös részét dobom ki, a többit felkockázva visszateszem.
Lapockából is jó a pörkölt, de a csülöknek nincs párja, mert a csülökhús inas-kocsonyás állagából (bőrrel vagy nélküle) lesz a legzamatosabb pörköltszaft (szerintem). Vagy a körömből, mert azt is szeretem - de abba meg egy kis húsos cucc kell. Combból nem is szoktam pörköltet főzni, az a húsféle az én ízlésemnek túl száraz.
Üdvözöl: Koszider

PÉTER946
PÉTER946 Fri, 2012-10-19 15:58

Kedves mindenki! Én imádom a jó csülökpörköltet. De van egy nagyon finom laktato csülökpörkölt, ha mindezt füstölt csülökkel kászitik el. Egy mindenki álltal ismert pörköltalapra a megfött füstölt csülköt darabolva rámelegíteni és krumplival tálalni, Nagyon egyszerü és laktató
PÉTER 946

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-10-19 17:00

Kedves Péter, hűha!! Ez a "füstöltcsülökpörkölt" most aztán alaposan elindította a képzeletemet, nehogy ezt főzzem hétvégén! Mert hogy egy csülöknél csak a két csülök vagy a füstölt csülök lehet jobb.
Üdvözöl: Koszider

napsugar2012
napsugar2012 Fri, 2012-10-19 13:02

Kedves Koszider!
Mindig is imádtam a csülökpörköltet.
A bőrét én úgy oldom meg, hogy gáz felett, leperzselem, utána már simán lekaparom, megmosom és kész. Így, elkészített csülökről, már nem kel eltávolítani a bőrét, mert az attól lesz olyan igazi, puha, szaftos. Ahogy írom ezeket a sorokat, már össze is fut a nyál, a számba. Én feltétlen teszek bele fokhagymát, 3-4 gerezdet, és kömény magot, és a megfőtt pörköltet, sült krumplira halmozva tálalom! Isteni :-)) igaz nem a legdiétásabb étel, de nagyon finom! :-))

Üdv.: napsugar

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-10-19 15:58

Kedves Napsugár!
Amíg nem én csináltam a csülökpörköltet, hanem a bátyám (mert ez azért mégis csak férfias tevékenység) vagy édesanyám, szépen leperzselték a szőrt, ahogy írod. Sajnos, már senki sincs, aki perzseljen helyettem. Nekem meg borsódzik a hátam az égett szőr szagától - nem vagyok finnyás, de ezt nehezen állom. Így maradt a kisipari megoldás: alaposan megvizslatom a puhára főtt bőrt és lenyasszantom, ahol szőrt látok (tapintok). Azért főzés után, mert akkor már könnyen megy a levágás, a nyers bőr viszont kemény és ruganyos, még az éles kés is alig viszi. Nyers állapotában épp elég kínlódás a pecsétet kivágni. Sajnos, ez van.
Üdvözöl: Koszider

napsugar2012
napsugar2012 Fri, 2012-10-19 21:18

Kedves Koszider! :-)
De kis aranyosan írtad :-) Semmi baj nincs ezzel, kis drága, nem vagyunk egyformák, de ez így van jól!
A pecsétes részt én is kivágom! Nekem is nagyon nehéz, ezért olyat vásárolok, ha sikerül, amin nincs pecsét! :-))
Így, vagy úgy, csülök, ide, vagy oda, bőrrel, vagy anélkül, isteni egy lakoma! Az egyszer biztos!

Szép estét!
Üdv.: Napsugár

V.Kata
V.Kata Thu, 2012-08-09 14:53

Kedves Koszider!
Jelenleg abba a kategóriába tartozom akinek be kellene csuknia a szemét,ugyanis fogyókúrázok.(Sajnos) Ez a pörkölt így tökéletes ahogy leírtad!Megfigyeltem sokmindent hasonlóképpen készítek én is ahogyan Te. Én a bőrön lévő szőrt egy új,eldobható borotvával szoktam eltávolítani.Ez pillanatok alatt megvan.A csontozással szintén bajban vagyok,de mivel olyan puhára fő a hús,hogy simán le lehet fejteni a csontról,ezért ezzel sem sokat vergődök és a csontot is belefőzöm.Az esetlegesen túl "rusztikus" darabokat a saját tányéromba csempészem!
Ja, és a cicád gyönyörű! Imádom Őket, Nekem is van kettő!
Minden jót kívánok Neked! További jó sötést főzést!
Üdv:Kata

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-08-09 23:43

Kedves Kata!
Borotva! Milyen pofon egyszerű, de nem jutott volna eszembe. Ki fogom próbálni!
Üdv: Koszider, akinek szintén két macskája van (ez a csíkos a kotnyeles, ezért kerül rá a képekre, a másik megállapodott vénasszony, kerüli a feltűnést)

mkata
M.Kata / mkata Thu, 2012-08-09 13:45

Kedves Koszider! Csülökpörkölt fan vagyok. Én bizony teszek bele 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, egy babérlevelet és pici őrölt köményt is. A fokhagyma még sűrűbbé, "ragacsosabbá" teszi a szaftot, és bizony az íze sem lesz rosszabb tőle. Gratulálok a recepthez, ínycsiklandó! :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-08-09 23:39

Kedves Kata!
Azok közül, akik olvassák a kommentedet, biztos sokan kapnak kedvet ahhoz, hogy fokhagymával is tovább fűszerezzék ezt a pörköltet. Én is ingadoztam, hogy tegyek-e bele, de a végén a natúr csülök győzött.
Üdvözöl: Koszider

Bea-68
Bea-68 Thu, 2012-08-09 13:22

Imádom ezt a kaját, a bőrös részekért ugyan nem rajongok, de a krumplival együtt összetöröm villával, bele a szaftba, és így már isteni. Hozzá kovászos uborka...
A csülökpörköltet még édesapámtól tanultam meg főzni, mert ez egy igazi, férfias étel. Apu is így szokta elkészíteni, de mi már az elején összekockázzuk a bőrt is, és bele szoktuk rakni a csontot is (ez aztán tényleg mehet a kutyának a végén :D ), és szokott beletenni még 4-5 szem szegfűborsot is, ez igazán megbolondítja az ízét. Sajnos már nem tudok tőle tanulni...

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-08-09 13:35

Kedves Bea!
Igen, azt hiszem a nagy vízválasztó a bőr. Én még azt is szeretem, csak az a szőr ne lenne... A csont azért maradt ki belőle, mert ügyetlen vagyok és nem igazán tudom a nyers csülköt kicsontozni, pedig tényleg jó lenne bele (kompromisszum: kicsontozott csülköt veszek). A kovászos uborka valóban elengedhetetlen, pláne így, nyáron.
Üdvözöl: Koszider

483
sertéscsülök 80 dkg
burgonya 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
sertészsír 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint