Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csupa dió torta

Csupa dió torta
Csupa dió torta
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám nagy dió imádó, így a születésnapjára dió tortát szerettem volna csinálni. Ebből az alkalomból készült évekkel ezelőtt ez a torta, az eredeti, kiválasztott receptet már sehol sem találtam/találom, így azóta úgy készül, ahogy emlékszem rá. :D

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk jó kemény habot.
  2. A tojások sárgáját, a cukorral amennyire csak tudjuk habosra kavarjuk, közben hozzádolgozzuk a vizet is, majd apránként beleforgatjuk a sütőporral és a darált dióval elkevert lisztet. Ha kész vagyunk, a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe.
  3. Egy sütőformát vajazzunk ki, majd kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, két egyenlő részre vágjuk. Bebugyoláljuk konyharuhába, hogy ki ne száradjon, és jöhet a krém.

Krém

  1. A krémhez a 4 tojást, 20 dkg cukrot, valamint a lisztet csomómentesre keverjük, majd nagyon lassú tűzön, sűrű krémet főzünk belőle. Csak addig főzzük amíg egy párat buggyan. Ha kész vagyunk, tegyük félre, és egy-egy kavargatás mellett hagyjuk kihűlni.
  2. A vajat kicsit meglangyosítjuk (ne legyen folyós, csak hogy könnyebben dolgozzunk vele), majd a maradék 15 dkg cukorral, valamint a bourbone vaníliás cukorral habosra keverjük. A diót ledaráljuk. Ha kihűlt a főzött krémünk, hozzákeverjük a vajas krémet, valamint a darált diót.
  3. A díszítésnek szánt diót összetörjük, durvára daráljuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk, rászórjuk a cukrot, vagy akár mézet, és aranybarnára pirítjuk. Mielőtt teljesen megszilárdulna szedjük szét, nehogy összegyógyuljanak, mert aztán törögethetjük.
  4. A tortalapot megszórjuk a pirított diónkkal, majd megkenjük a krémünk 2/3-val, elegyengetjük (ide is szórhatunk a pirított diónkból), majd rátesszük a felső lapot. A torta külsejét a maradék krémmel befedjük.

Díszítés

  1. A befedett tortánkat tetszés szerint díszíthetjük a maradék pirított dióval.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 773
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Sturci

Mióta szakács: 2016.03.01.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diótorta, diós sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1299
tojás 6 db
cukor 20 dkg
víz 4 ek
finomliszt 20 dkg
dió 15 dkg
1 csipet
sütőpor 1 csomag
tojás 4 db
cukor 35 dkg
finomliszt 20 dkg
tej 1 l
vaj 20 dkg
vaníliás cukor 1.5 csomag
dió 20 dkg
cukor 20 dkg
dió 15 dkg