Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukkinis-pulykás lasagne

Cukkinis-pulykás lasagne
Cukkinis-pulykás lasagne
65 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is szerettem az olaszos tésztákat, a lasagne pedig különösen vonzott (honnan máshonnan ismerném, ha nem a Garfield képregényekből?). Anyukám régebben sokszor csinált előkészített dobozos lasagne-t, porból - ami rettenetesen ízlett, és el is könyveltem magamban, hogy igen, a lasagne ilyen. Aztán éttermekben is láttam, és sokáig nem is értettem - mi az a fehér a paradicsomos szósz mellett? Majd az egyik szakácskönyvemben akadtam rá a bolognai lasagne receptjére, és kipróbáltam - össze sem lehet hasonlítani a dobozos ízével!

Ami pedig ezt a változatot illeti... Már egy ideje rájöttem, hogy bizony nem mindegy, mit eszem, nem úgy megy ez már, mint gyerekkoromban, hogy befalhatok egymás után hat csokis sütit, és ugyanolyan vékony maradok. Így azóta többfélét főzök, és kibővítettem a főzési palettát. De mivel nem csak magamra főzök, figyelembe kell vennem a családi ízlést is. Mert akinél a zöldségek kimerülnek a krumpliban, répában és káposztában, az egy ilyen furcsaságot, mint a cukkini, nem kóstolna meg. Meg itthon amúgy sem szeretik annyira tejfölös/tejszínes szószokat. Azonban praktikusan kell gondolkodnom, így eljutottam a "variációs" főzéshez. Így ha már lasagne-t szerettem volna enni, miért ne alakíthatnám át a receptet? Sok bolognai változatba amúgy is tesznek cukkinit, így úgy döntöttem, megteszem főszereplővé. A húsos szósz pedig legyen pulyka és tejszínes - egyedül a szalonnától nem volt szívem megválni, az íze is annyira passzol ide. Mikor nekikezdtem, jutott eszembe, hogy talán a lilahagyma még jobban illene hozzá, azonban az nem volt itthon, így maradtam a vörösnél.

Szóval ajánlom ezt a receptet másoknak is, akik szeretik a lasagne-t, csak éppen máshogy szeretnék kipróbálni, vagy figyelni szeretnének az alakjukra is - ebben az esetben viszont tényleg jobb kihagyni a szalonnát.

Ha valaki még tovább variálná, a szószhoz lehet adni egy-egy evőkanál mézet és mustárt, ilyenkor a mézzel a húst még a tejföl előtt kell összefőzni.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felkockázott szalonnát a felforrósított olívaolajban kisütjük, majd a finomra vágott vörös- vagy lilahagymát (és ha így használjuk, a fokhagymát) üvegesre pirítjuk benne.
  2. Hozzáadjuk a darált pulykahúst, és azt is megpirítjuk, sóval, borssal és oreganoval fűszerezhetjük. Ha fokhagymakrémet használunk, azt is hozzákeverjük.
  3. Ezután ráöntjük a fehérbort (míg a bolognainál nyugodtan locsolom az édes vörösbort, a száraz fehérrel már sokkal jobban kell vigyázni, nem megfelelő adagolással elveheti a hús ízét), a tejfölt és a tejszínt, összekeverjük, és egy 10-15 perc alatt összefőzzük.
  4. Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat egy edényben megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és kicsit megpirítjuk, majd hozzáadagoljuk a tejet. Így főzzük, amíg el nem kezd forrni, és szép sűrű mártást nem kapunk. A végén fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. (Vigyázat! Szép, csomómentes besamel mártást sokkal nehezebb készíteni, mint bármilyen húsos szószt. Fontos, hogy a tejet csak apránként adjuk hozzá, ne legyünk türelmetlenek, és szépen kevergessük el.)
  5. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, és karikákra vágjuk, majd kezdődhet a rétegezés!
  6. Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára egy kis besamel mártást öntünk. Ezt követi a lasagne tészta (aki úgy szereti, akár elő is lehet főzni), rá a pulykahúsos szósz, rá egy adag cukkini karika, majd újra a besamel mártás. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos, hogy a tetején a húsos szósz ellepje a tésztaréteget, és a cukkini karikákkal fejezzük be.
  7. Az edényt betesszük az előmelegített sütőbe, majd a sütési idő felénél (20 perc múlva) rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot, ezzel hagyjuk összesülni. Ha kész, kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 359
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

narrmilla

Mióta szakács: 2012.11.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejszínes lasagne, lasagne paradicsomszósz nélkül, olasz rakott tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

768
angolszalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 fej
olívaolaj 3 ek
darált pulykahús 30 dkg
fehérbor 0.5 dl
tejföl 2 dl
főzőtejszín 200 ml
vaj 2 ek
tej 4 dl
cukkini 2 db
lasagne tészta 35 dkg
sajt 15 dkg
1 csipet
fekete bors 1 csipet
oregánó 1 csipet
szerecsendió 1 csipet