Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukkinis quiché (cukkinis francia pite)

Cukkinis quiché (cukkinis francia pite)
Cukkinis quiché (cukkinis francia pite)
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végrevalahára megvettük a hőn áhított pitetálamat! :)
Nagyon régóta szerettem volna (anno spenóttal) elkészíteni ezt az ételt, de most mégis a cukkini mellett tettem le voksomat, tekintve, hogy ez volt itthon... :)
Finom lett, kiadós étel 2-3 főre.
A quiche (ejtsd: kish) legalább annyira kedvelt és őshonos étel a franciáknál, mint az olaszoknál a pizza. Mégis, valami miatt nem örvend akkora népszerűségnek. Pedig nagyon finom és sokkal gyorsabban el is készíthető. Továbbá remekül variálható a feltét rajta, nagyon sokféle kombinációban (paradicsom, sonka, spenót, sárgarépa, túró, stb.. még padlizsánnal is el tudom képzelni).
A koncepció lényege, avagy amitől quiche a quiche: omlós tésztára helyezünk valamilyen feltétet, és tojásos-tejszínes (sajtos) szósszal leöntjük, mintegy "odafogatva" az alatta levő réteget.

 

hozzávalók / 3 adag

Az omlós tésztához

A feltéthez

ajánlat

Egyik variációként kapros tejföllel ajánlom, másik módosulata pedig lehet  édeskés paradicsomszósszal (jól harmonizál a pite ízvilágával, főként ha oregánót is teszünk bele).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat / margarint darabokra szeljük és elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, majd gyúrjuk, épp annyit csak, hogy tésztának összeálljon (ha nem állna össze, egy tk langyos vizet tehetünk bele, de csak ha nagyon muszáj).
  2. A tésztát fóliába csomagoljuk és eltesszük pihenni a hűtőbe, míg elkészül a feltét.
  3. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk (kb 1-1,5 csapott ek só mehet rá, kóstolni ne felejtsük el!). Jól kinyomkodjuk és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
  4. Egy tálban a tejfölt és a tojásokat alaposan összekeverjük habverővel. Ízesítjük sóval (2 tk), borssal, szerecsendióval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az átnyomott fokhagymát.
  5. A tésztát gömböcre formázzuk és vékonyra kinyújtjuk, hozzámérve a pitesütő (quiché-tál) belsejéhez (alapkör + perem). (nem kell kivajazni!)
  6. Belesimítjuk a tálba, ráhalmozzuk a jól "lé-mentesített" cukkinit, majd a túrót is rámorzsoljuk.
  7. Meglocsoljuk a tojásos-tejfölös (v. tejszínes) öntettel, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a teteje picit megpirul (kb 30 perc).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 191 931
elküldve: 126
receptkönyvben: 2 767
elkészítve: 138/194
Facebookon megjelent: -

szakács

Andicska

Mióta szakács: 2009.05.22.
18 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cukkinis pite, cukkinipite

Hozzászólások (65)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bomba35
Bomba35 / Bomba35 Sat, 2014-08-02 14:20

Elkészült nálunk is (bár némi kiegészítéssel és változtatással) és nagyon finom lett. Én a tésztába tettem egy tojássárgát, aztán elősütöttem 10 percig, még forrón bekentem kissé felvert tojásfehérjével, a kinyomkodott cukkinit belekevertem a tejfölös krémbe. A tészta nem ázott el, nagyon jól sikerült. Köszönöm a receptet.

rockerlivi17
rockerlivi17 Wed, 2014-07-30 12:04

Szia Andi, elkszitettem a pitet, nagyon-nagyon finom, koszonom a receptet, a tobbieknek is koszonom a segitseget, tettem a tesztaba egy tojast es egy kis tejfolet, nekem nem azott el a teszta.

kicsisas
kicsisas / kicsisas Tue, 2014-07-15 07:58

Szia! Tegnap másodszor készítettem el a pitédet. Isteni finom. Annyi a gondom vele, hogy nekem a tészta része mindig beleragat a tepsibe. Valahogy szétesik. Nincs valami ötleted? Haszáljak papírt? Teflonos a tepsim... :(

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Sun, 2013-11-10 14:26

sziasztok! mivel én nem ismertem ezt az ételt egyáltalán, ---így fogalmam se volt mit készítek-----,csak megtetszett a kép, de a végeredmény isteni. Én teljesen úgy jártam el, ahogy le volt írva,kivétel a só,mert azt több kommentben is sokallták, így már eleve kevesebbet tettem bele.

picipocak
picipocak Sat, 2013-08-31 12:32

Megcsináltam én is a recepted. A kommentelők között sok ügyes szakács van, akik változtattak a recepten. Az eredeti recept szerintem egy csodával érne fel, ha rendesen összeállna a tészta. én tettem hozzá egy tojás sárgáját, ami gazdagítja, és szép színt ad neki. és jobban össze is áll a tészta. Nagymamám az almás pite tésztáját ugyanígy, plusz tejföllel csinálja. isten tésztát kapunk úgy. és azt elő se kell sütni. a grízzel/búzadarával megszórás nagyon jó ötlet. és az elősütés is. ha esetleg elősütnénk és uténa kis felvert tojással megkennénk, és még egy 3 perce visszatennénk, biztos nem lenne baj azzal, hogy átázik a tészta. egy tipp: friss bazsalikomot tettem a tojásos keverékbe. és isteni lett! nagyon illik a cukkini semleges ízéhez.

Cukorka29
Cukorka29 Sun, 2013-07-21 08:16

Mivel ettem már ilyet külföldön korábban és ízlett is, így megörültem egy magyar változatnak:)
Követtem a receptben leírtakat.Tejföl helyett főzőtejszínt használtunk, de így nagyon híg lett a szósz és sajnos nem sült meg a belseje:(
Kellett volna még valamivel sűríteni?

Aksi888
Aksi888 Tue, 2013-06-25 09:15

Köszönöm szépen ezt a remek receptet! Én eléggé átvariáltam az otthon lévő alapanyagok miatt, leírom, hát ha valaki ezek után dönt a sütés mellett. Én tönköly fehérlisztből csináltam, kb. egy deci langyos víz után állt össze a tészta :-) Kisteleki juhtúró volt otthon, ami nagyon sós, azzal csináltam, finom lett, de nem sós. A kommentek után mindenbe csak kevés sót tettem, a végeredmény, még a juhtúró ellenére is egy alig sós, de így nagyon egészéges süti lett. Fokhagymakrémet tettem bele (sós), csípős piros aranyat tettem bele (sós), egy Pick virslit tettem bele felkarikázva. Bureksütőben sütöttem, sütőpapírral, biztos ami biztos :-) A cukkinit legalább fél órát hagytam leveskedni (pont jöttek hozzánk), többször kinyomtam. A 10 percig elősütött tésztára még rászórtam egy halvány réteg búzadarát. Gázsütőm van, az azon saccperkábé 180 fok nekem kevés volt, kb. 10 (tészta elősütés)+30 perc 180 fokon és még utána rákapcsoltam teljesre és még 10 perc és úgy sült meg. De nagyon finom lett! Mégegyszer köszönöm a receptet és a hozzászólásokat is!

viangel
Viangel / viangel Wed, 2013-02-13 15:16

Finom, már többször elkészítettem. Én is elősütöm egy kicsit a tésztát. Sóból jóval kevesebbet teszek bele - nekem a receptben írt sómennyiség felével is majdnem ehetetlenül sós volt, de hát ízlések és pofonok...
A recept szuper egyébként! :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Fri, 2013-01-25 10:44

Akinek elázott a tésztája, ajánlanám, hogy, ha biztosra akar menni, szórja meg a tésztát zsemlyemorzsával, vagy zabpehellyel. A zabpelyhet meg kell darálni, vagy turmixal megaprítani.
A zabpehely beleolvad a cukkiniba és nem érzik ki a íze. Szerintem tökéletes lesz így is.

Solya77
Solya77 Thu, 2013-01-17 18:56

Nagyon jó a recept!
Amikor nincs kedvem tésztát kutyulni, kész leveles tésztát nyújtok hozzá. Úgy is finom. :)

horianna
horianna Mon, 2012-09-17 22:13

Én is megcsináltam, és a családomnak nagyon ízlett. Szintén ugyan az mint a többieknél. Elősütöttem, a cukkinit, nagyon, többször kifacsartam, a tészta mégis elázott, talán ha krumplinyomón áttörjük, nem tudom. Ill. egyszer ettem rakott cukkinit, ott karikázva volt, és a rizst nem áztatta el, talán a cukkinit kell, picit elődinsztelni, vagy sütni... Én dupla adagban csináltam, mert nagyobb volt a tepsim, sajna nem tudom hány cm, de így nem fért rá az összes feltét, csak fokozatosan a sütőidő alatt, viszont nem dupla annyi tojást tettem bele. A tésztába raktam vizet, mert nem állt össze egyáltalán. Összeségében jó lett, a családnak best, nekem csak elmegy, az alábbi problémák miatt.

Döncimanci
Döncimanci / Döncimanci Fri, 2013-09-27 11:02

Minél kevesebb vizet teszel bele annál kevésbé áztatja el a cukkini a tésztát, már többször megcsináltam. Volt, hogy nem is lehetett nyújtani a tésztát annyira morzsálódott. Egyszerűen belenyomkodtam a pitetálba a tésztamorzsákat. :-) Isteni finom midig. Eddig egyszer nem sikerült, de akkor is az Én hibám volt, mert nagyon megsóztam a cukkinit és ehetetlenül sós lett. :-D

Döncimanci
Döncimanci / Döncimanci Tue, 2012-09-11 15:44

Sziasztok!
A tésztához Én is tettem vizet, elősütöttem 10 percet, túró helyett apróra vágott gépsonkát tettem bele és ilyen finomat még az életben nem ettem. Még anyósomnak is ízlett és ez nagy szó mivel neki semmi nem ízlik amit Én főzök!

Skiara
Skiara Wed, 2012-09-05 18:19

Finom és rendkívül laktató recept, köszönöm szépen! :) Igaz a sót én is legalább a felére csökkentettem, mert így is elég sós! Viszont a tészta víz nélkül nem áll össze, mivel morzsás, így vagy tojást, vagy vizet mindenképp igényel. Másokhoz hasonlóan én is elősütöttem 10-15 percig, de a kifacsart(!) cukkini mégis eláztatta a tésztát :(.

Ritamin
Ritamin Sun, 2012-07-29 17:35

Elkészült! a tésztába véletlenül :D kicsit több vaj került, meg egy tojgli sárgája, de azért ragyogóan sikerült! Fantasztikus illata volt sütés közben! És igazán finom lett! :)

pakóca
pakóca Sun, 2012-07-22 10:14

Sziasztok!
Megsütöttem, és valami fantasztikus ízkombináció! És is kevesebb sóval készítettem, de ki hogy szereti. Férjem szerint másnapra érnek össze az ízek, neki akkor volt az igazi. Kicsit sok cukkinit ültettem idén, de látom már, hogy lesz mibe felhasználnom. Köszi szépen a receptet!

Pirka
Kama Suflé / Pirka Sat, 2012-07-21 10:36

Ahány recept, annyi féle variációt láttam már az alaptésztára. Én 100g vajhoz 140g lisztet teszek, és pici vizet ha kell. De valaki tojássárgáját is tesz bele.
Mindenesetre a "quiché" szón eléggé meglepődtem, bár nem vagyok franciás. Kiejtve ugyanis "kis"-nek kell mondani, amit szerintem QUICHE-nek kell írni.

Pirka
Kama Suflé / Pirka Thu, 2012-08-30 10:15

Igazán nem akarok vitatkozni a kiejtésen, mivel mint mondtam, nem vagyok franciás. Ellenben van egy kedves barátom, aki több nyelvű akkreditált szakfordító és évek óta Franciaországban él, ő "kis"-nek ejti. Nem mellesleg tőle tanultam a receptet is. :)

kakaóspék
kakaóspék Thu, 2012-08-30 10:17

Félreértettél :D Én is franciát tanulok és pont egyetérteni próbáltam veled :D Mert ha úgy írnák mint ahogyan a receptben szerepel akkor HIBÁSAN "kisé-nek" kellene ejteni :)

Kitke
Kitke Wed, 2012-07-04 16:54

Szemezgettem vele pár napja :) A szomszédomtól kaptam két zsenge cukkinit! Ma rá szántam magam és elkészítettem! :) Nagyon jól sikerült! A tésztát én is elősütöttem 10 percet! A párom,kisfiam, és apukám is díjazta :) Nagyon KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

napocska70
napocska / napocska70 Wed, 2012-07-04 11:21

Elkészítettem finom lett, a recept szerint csináltam, elég sósan eszünk,de ez még nekem is sós volt,legközelebb kevesebb sóval fogom elkészíteni, a tésztával kicsit nehéz bánni, nagyon morzsálódik,de sikerült és jó lett.
Köszi!

emezen
Amazon / emezen Thu, 2012-06-28 19:57

Kedves Andicska!
M elkészítettük az ételt, isteni finom lett...!!! Új magaslatokba emeli a cukkinit :)

barnaagnes
barnaagnes Sat, 2011-12-10 20:55

Sziasztok!

Megcsináltam a pitét, szerintem finom lett, tényleg elég kevesebb só is. Még egy kis kritikával élnék: nem tudom a tésztának milyennek kell lennie, nekem túl porhanyós lett, talán a tojásos változat kissé másabb (még nem csináltam, de kipróbálom): sok helyen írnak a tésztába 1-2 tojássárgáját ill. sütőport.

Andicska
Andicska / Andicska Tue, 2011-09-06 17:30

nem kell meghámozni, amennyiben kicsi zsenge cukkinikből készíted. De a nagyokkal jártam már úgy, hogy rágós lett a héja, biztosabb a hámozott verzió :) A.

Nagyné Nagy Mária
Nagyné Nagy Mária Sun, 2011-08-21 17:23

Kedves Andicska!
Tegnap megsütöttem a recept cukkinis, kapros változatát.
Nagyon jól sikerült, köszönet a receptért. Ma már hidegen
is ettem belőle, így is finom. A tésztája pedig az eddig sütöttek
közül a legjobb. Legközelebb a paradicsomos változatot fogom
kipróbálni. Még egyszer köszönöm. Üdvözlettel Mari

TunyaCsáp
TunyaCsáp / TunyaCsáp Sun, 2011-08-07 13:20

Tegnap elkészítettem ezt a csodát! Isteni finom lett! Szüleimnek egy negyed részt odaadtam kóstolóba, nekik is nagyon ízlett.
Mamma-féle módosítást használtam, csillagtökkel. A tésztát 10 percre én is elősütöttem. Ja és a tésztát szerintem, hogy törik nem kell vele foglalkozni. Kinyújtod, ahogy sikerül, lényeg hogy a tál alja ráférjen, majd a tálat a tésztára rárakva egy késsel vagy egy pizzaszeletelővel körbevágod. Így könnyen bele lehet tenni, a széleit pedig szépen összerakosgatod a maradékból. Szuper recept, ajánlom mindenkinek!

Vicus51
Vicus / Vicus51 Sat, 2011-07-23 09:56

Szia!

Ma én is megsütöttem, olvasva a hozzászólásokat (okultam) és amikor állitottam össze a tésztát és nem akart összeállni 1/2 percre betettem a micróba picit megpuhult gyönyörüen dolgozhattam vele és kihagyhattam a vizet, sütöpapir közé tettem és úgy nyújtottam ki ez is nagyon klassz, bele tettem a tortaformába és úgy pihentettem kicsit a hütőben mig a töltit elkészitettem, már fenséges az illata szerintem az ize még jobb lesz, férjem már ott toporog a sütő előtt( imádja az ilyen ételeket ma cukkini ropogost szeretett volna, de ma ez a meglepi!)
Köszi a receptet hálás vagyok érte...)))

Manda
Manda Tue, 2011-07-19 14:21

Szia!
Köszönöm a receptet, ma megsütöttem, nagyon finom lett.
Ahogy én csináltam: 28 cm-es kapcsos formában sütöttem a tésztát, a hozzávalók mennyiségét megnöveltem, vagyis 30 dkg lisztből és 15 dkg vajból gyúrtam össze. A 40 dkg cukkini helyett 35 dkg-ot reszeltem le (1/2 ek. sóval szórtam meg), illetve az 5 dkg túró helyett 12 dkg apró kockákra vágott csirkemellet használtam (mielőtt rátettem a tésztára megsütöttem/pároltam kevés olívaolajon). A túró helyett a párom miatt tettem bele csirkét...férfiak...:) Szerecsendiót kihagytam, viszont szórtam a feltétbe 1 csapott kk. oregánót (legközelebb kakukkfűvel próbálom ki). A tésztát elősütöttem kb. 6-8 percig, de legközelebb több időt fogok neki adni, legalább 12-15 percet.
Összességében fantasztikus lett. A párom szerint: "ez a pite lehetne nálunk gyakori vendég". Azt hiszem ennél szebb dicséretet nem kaphattam volna. Egyébként annyira laktató étel, hogy ketten a felét se tudtuk megenni, pedig a páromnak elég jó étvágya van...:)
Köszi még egyszer a receptet és a jó tanácsot is...:)

Manda
Manda Mon, 2011-07-18 20:04

Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a pitét. Az lenne a kérdésem, hogy a tésztát nem kell elősütni? Több helyen is azt olvastam, hogy 7-10 percig elősütjük a tésztát, utána rárakjuk a tölteléket és mehet vissza az egész a sütőbe. Vagy rosszul tudom?
Köszi előre is!

Andicska
Andicska / Andicska Mon, 2011-07-18 21:49

Szia!
Biztosabb a tészta átsülése, ha elősütöd, mert előfordulhat, hogy a nem eléggé lecsepegtetett tölteléknekvaló (jelen esetben cukkini) eláztatja, és akkor nagyon nehezen, vagy sehogysem sül át.
üdv:
A.

Mamma
Mamma mia / Mamma Sun, 2011-07-10 18:04

 Nekem is a só soknak bizonyult ezért levesebb is bőven elég ( 1/2 kávéskanál).A második lepényhez patiszont használtam és a tojásos öntetbe 1 evőkanál vágott kaprot raktam. Életem legjobb pitéje lett belőle. Nagyon szeretem mert könnyen elkészíthető 1 órán belül az asztalon van.

manyoka
manyoka Sun, 2011-06-26 12:45

Sziasztok!
Ma mi is elkészítettük ebédre, finom lett. A mi tapasztalatunk: 26 cm-es kerek tortaformában alsó-felső sütéses sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt lett olyan kinézete, mint a képen. üdv: manyoka

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Fri, 2011-06-10 12:13

Nagyon finom volt! Kicsit kevesebb sóval csináltam, mint ajánlottad, és így remek volt! Köszönöm!

kotyvasztó
kotyvasztó Fri, 2011-05-27 03:31

Kedves Anci, koszonom a jo tanacsokat meg a biztatast! Most mar kicsit bolcsebben :) jovo heten ujra probalkozom, ezuttal a cukkinist fogom kesziteni. Ha valaki erre jar szivesen latom vendegul :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-05-26 17:34

Kedves kotyvasztó !
Gyakorlat teszi a mestert tudod biztosan ! Ne szegje a kedved, nyugodtan kísérletezgess a konyhában és nemsokára semmi sem okoz majd gondot !
Vajjal vagy margarinnal is dolgozhatsz, csak ne legyen olvadt vagy olvasztott !
Gyorsan kell összegyúrni az alapanyagokat, mert még a kezünk melegétől is olvadhat a vaj / margarin.
Összedolgozás után tedd legalább 10 percre a hűtőbe, nem fog ragadni nyújtáskor.
- kicsit lisztezheted is- Ha kézzel nyomkodod a formába, lisztezd meg az ujjaidat !
Ha tudtam segíteni neked, örülök ! Szeretettel üdvözöllek : Anci

kotyvasztó
kotyvasztó Thu, 2011-05-26 17:30

Andicska, koszi szepen a tippeket. A vaj szobahomersekletu volt mikor a liszttel es soval osszegyurtam. Az osszegyurt gombocot viszont a hutoben pihentettem es utanna probaltam nyujtani. Kinomban ugy ahogy birtam szepen szetnyomkodtam a tesztat a tal aljan es peremen mig osszefuggo takaro lett belole. Amugy szepen atsult es a szine is szerintem eppen jo volt. Amikor megvagtam akkor sikerult szepen egybe kivennem az adagokat. En spenottal es fustolt sonkaval keszitettem, mert az volt eppen itthon. Friss paradicsom karikakat heleyeztem a tetejere. Juh turot hasznaltam, az ontet viszont a fenti recept szerint csak tobb fokhagymaval. Csak ajanlani tudom a probalkozo kedvueknek :)

kotyvasztó
kotyvasztó Wed, 2011-05-25 22:28

Lanyok, Fiuk - segitseeeeg! Imadok fozni de sajna a suteshez semmi erzekem. Ezert fogalmam sincs, hogy miert esik szet illetve morzsolodik az omlos teszta mikor probalom kinyujtani. Biztos nem nagy fortely a hibat javitani de ha egyszer azt sem tudom mi fan terem a sutes akkor azt sem tudom, hogy mit kell ilyenkor tennem, hisz a receptet beturol-beture kovettem.

Andicska
Andicska / Andicska Thu, 2011-05-26 09:40

Nagyon alaposan össze kell dolgozni a vajjal a hozzávalókat. Egyik hibaforrás az lehet, ha nem dolgoztad jól össze, a másik pedig az, ha vmi nem minőségi vajat vagy margarint használsz, mert az sokszor gátolja az alapanyagok összedolgozhatóságát. Illetve eszembe jutott mégegy :) : mindenképp jó ha nem olvadt vajjal kezded a műveletet, hanem mikor úgy tűnik hogy kész a tészta, várj a nyújtásig egy pár percet, hogy a még jobban elolvadó vaj összefogja. Ezek az ötleteim :) Ha vki másnak más is eszébe jut, ne habozzon ... :)

911
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
1 csipet
cukkini 40 dkg
tojás 3 db
tejföl 3 dl
tehéntúró 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
sajt 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd