Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukormentes almás morzsás sütemény

Cukormentes almás morzsás sütemény
Cukormentes almás morzsás sütemény
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig irigykedve olvastam az újságokban a különböző morzsás süteményeknek a receptjeit. Sajnos a legtöbbjük rengeteg cukrot tartalmaz, így nem tudtam beilleszteni a candida diétámba. Aztán nemrégiben francia pitét sütöttem, aminek a tésztájába nem kell cukrot tenni, mégis nagyon finom omlós lett. Ez adta az ötletet az alap omlós tésztához. A többi pedig már jött magától. Egyértelmű volt, hogy milyen tölteléket készítek, mivel imádom az almát. A morzsához pedig addig adogattam ezt azt (lisztet, tejfölt, vajat, stb.), amíg egynemű masszává nem állt össze. Hát így született meg ez a recept!

hozzávalók / 6 adag

Az omlós tésztához

A morzsa tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Aki szereti a gyümölcsös édességeket! Ez a recept jól beilleszthető candida diétába. Ez utóbbi esetben a sima lisztet cseréljük zablisztre vagy teljes kiőrlésű búzalisztre. Az ízélményből ez a változtatás mit sem fog levonni. Azt tapasztaltam, hogy a sütemény másnapra még finomabb lesz, mivel az alma hatására a tészta kellően megpuhul. Frissen a tészta kicsit ropogósabb!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tésztához a lisztet a vajjal, a tojássárgájával, a vízzel, a csipet sóval és a nyírfacukorral összedolgozzuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A morzsa tésztához a lisztet a sóval, a vajjal, a tejföllel és a nyírfacukorral egynemű masszává dolgozzuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a fagyasztóba tesszük, hogy teljesen megdermedjen. (Hogy később le tudjuk majd reszelni.)
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesíjtük, és kis lángon puhára pároljuk (el kell főnie az összes levét). Hűlni hagyjuk.
  4. Egy piteformát kivajazunk.
  5. A sütőt előmelegítjük.
  6. Az omlós tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a formába simítjuk. A tésztának legyen pereme, de ne lógjon túl a formán. Villával megszurkáljuk, és a sütőben 10 percig elősütjük.
  7. A morzsatésztát lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán.
  8. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, lekenjük kevés tojásfehérjével, és megszórjuk a darált mandulával. Ráhalmozzuk a tölteléket, és megszórjuk a lereszelt morzsával. 
  9. Végül a sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztának és a morzsának egyaránt halvány aranybarnának kell lennie.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 29 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 426
elküldve: 16
receptkönyvben: 450
elkészítve: 8/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Voracsek Ági

Mióta szakács: 2011.04.18.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás morzsasütemény, diétás almás sütemény morzsával, omlós morzsás süti mandulás almás töltelékkel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsebibaba11
zsebibaba11 Thu, 2016-01-28 16:03

Nagyon fincsi volt. En mezzel potoltam a cukrot. kb 2 ek-lal es pont olyan lett, mint szeretem. Nem edes, hanem pont jo.
Koszi a receptet. Sok oromet okozott :)

qjudit
qjudit Sun, 2014-09-21 20:19

Olyan jók a cukormentes receptjeid, köszönet érte. Ezzel a sütivel egy baj van: sosem elég :)

agnes.sztrelkone
Voracsek Ági / agnes.sztrelkone Sun, 2014-04-06 09:29

Kedves Mivetta,
Én nem helyettesíteném olívaolajjal, az íze miatt. Ha inkább olajat szeretnél használni, akkor valami lágyabb ízűt ajánlanék, mint például a kukoricaolaj. De megvallom őszintén, olajjal még nem próbáltam megsütni, így nem tudom, mennyiben változtathatja meg a tészta állagát.
Üdv, Ági

vam
vam Mon, 2012-08-06 14:26

Isteni finom! Candida diétán vagyok, és nagyon nehéz ilyenkor finomat enni, úgyhogy ez a recept különösen jól jött. Hálás köszönet érte! :)

518
finomliszt 22 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
víz 0.5 dl
1 csipet
xilit 1 teáskanál
finomliszt 10 dkg
vaj 5 dkg
tejföl 1 ek
xilit 2 teáskanál
1 csipet
alma 1 kg
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 1 tk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
mandula 4 dkg
tojásfehérje 1 db