Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval

Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval
Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem során nem sokszor ettem aranygaluskát, a legutóbbinak is több éve már. Egyik nap megszállt az ihlet, "de ennék egy jó aranygaluskát", úgyhogy a hétvégén nekiálltam. :) Több receptet is találtam, de mivel én mindent cukormentesen készítek, változtattam rajta egy-két dolgot.

Nagyon-nagyon puha lett, még másnap vittem belőle anyukámnak is kóstolóba. :) 

A képhez hozzáfűzném, hogy a kis csíkok sajnos a reluxa miatt kerültek oda, de már nem tudtam új képet készíteni miután észrevettem, mert befaltuk a felét... :)

Természetesen cukrosan is készíthető!

hozzávalók / 6 adag

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Aranygaluska

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a lisztet, sót.
  2. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a liszthez a margarinnal, tojással, citrommal és édesítővel, majd kelt tésztát gyúrunk belőle.
  3. Ha a tészta szépen összeállt, letakarva, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
  4. Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát kb 1-1,5 cm vastagságúra, és egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle kis köröket.
  5. Egy tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
  6. Kb 5 dkg margarin olvasszuk fel a tűzhelyen, keverjük össze a diót az édesítőszerrel.
  7. A kis "pogácsákat" mártsuk bele az olvasztott vajba, majd forgassuk meg az édesítős dióban. Pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Ha a forma megtelt, szórjuk rá a tetejére a maradék diót, majd kelesszük újabb 30 percig.
  8. Előmelegített sütőben 160°C-on 25 perc alatt készre sütjük.

Vaníliasodó

  1. 7 dl tejet forraljunk fel a tűzhelyen.
  2. 4 dkg lisztet keverjük el az édesítővel egy tűzálló tálban/lábasban, adjuk hozzá a vanília aromát, 4 tojássárgáját és 1 dl tejet. Keverjük csomómentesre.
  3. A forralt tejet szépen adagolva, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
  4. Az egészet lassú tűzön, folymatosan keverve (fontos, különben leég!) besűrűsítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 621
elküldve: 5
receptkönyvben: 175
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

DoktorChick

Mióta szakács: 2012.09.20.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

aranygaluska cukormentesen, édesítőszeres aranygaluska, diétás aranygaluska

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Agnessyke
Agnessyke Thu, 2016-05-12 11:30

A por állagú édesítőszert lehet helyettesíteni valamivel, nem lehet ez is folyékony esetleg?

543
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
margarin 2.5 dkg
folyékony édesítőszer 7.5 ml
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 1 teáskanál
dió 15 dkg
édesítőszer 7.5 ek
finomliszt 4 dkg
édesítőszer 3.5 ek
tej 8 dl
vaníliaaroma 1 kávéskanál
tojássárgája 4 db