Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukormentes csodatészta

Cukormentes csodatészta
Cukormentes csodatészta
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fél évet Új-Zélandon töltöttem. Az ottani társadalom rendkívüli környezet és egészségtudatos életre rendezkedett be. A szokásos receptjeimet kissé át kellett alakítani, hogy vendégeim szívesen fogyasszák ételeimet. El kellett hagyni a cukrot és a szokásos cukorpótló vegyi anyagokat. Közben nyitottunk egy kávézót, ahol kizárólag saját készítésű süteményeket szolgálunk fel. A meggyes piskóta, almás pite, tiramisu, somlói galuska előző nap elkészíthető, de kelt tésztát csak frissen szabad készíteni. Ahhoz, hogy már nyitáskor (7 óra) friss kelt tésztánk legyen, sokat kísérleteztem, míg ezt a csodatésztát sikerült megalkotni. A receptnek két fontos ismérve van. Egyrészt cukor helyett datolyamasszát használok, a legtermészetesebb édesítőszert. Másrészt a tészta édes és sós süteményekhez is felhasználható. Vendégvárás előtt egy vagy két nappal elkészíthető, hűtőszekrényben jól tárolható. És ami a legfontosabb: mindig azonos minőséget tudunk biztosítani, nincs alul, vagy túlkelt tészta. Felhasználása korlátlan lehetőségeket kínál, most ebből csak néhányat mutatok be.

hozzávalók / 12 adag

Alaptészta

Édes kifli

Kakaós csiga

Lekváros bukta

Túrós pogácsa

Fűszervajas pogácsa

Datolyamassza készítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaptészta

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, a datolyamasszát.
  2. Langyos tejben elkeverjük az instant élesztőt (ha friss, négyszeres súlyt használunk, és édesített tejben felfuttatjuk), majd a keverékhez öntjük.
  3. Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és egy éjszakán (vagy több napon) át hűvös helyen kelesztjük.

Édes kifli

  1. A tésztánkat másnap szobahőmérsékleten tartjuk fél óráig, két részre osztjuk, mindkettőt vékony kerek lappá nyújtjuk (40-45 cm). Az így kapott tésztát négy egyenlő nagyságú körcikké osztjuk, majd a cikkeket 3-3 felé. Kétszer 12 db körcikket kapunk.
  2. Megszórjuk aszalt bogyós szárított gyümölccsel vagy mazsolával, vagy megkenjük lekvárral. Készíthetjük datolyakrémmel elkevert kakaóval, fahéjjal, mákkal, dióval. De a tölteléket el is hagyhatjuk.
  3. Az előkészített tészta cikkeket szélesebb felüktől indulva kiflikké feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük felvert tojással, és megszórhatjuk mandula forgáccsal, csokoládé chipsszel, vagy barna kristálycukorral.
  4. 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Kakaós csiga

  1. A tésztát fél óra pihentetés után hosszúkás téglalap alakra nyújtjuk (hosszú oldal 24 cm).
  2. Megkenjük 40 g olvasztott vaj, 150 g datolyamassza, 30 g cukrozatlan kakaópor és 10 g fahéj keverékével.
  3. A tésztát szorosan feltekerjük, két centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a kerek oldalára fektetve.
  4. Megkenjük a felvert tojással, 15 percig kelesztjük, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.
  5. Amikor majdnem kész, datolyamasszával édesített tejjel a tetejét lekenjük

Lekváros bukta

  1. A tésztát fél óra pihentetést követően kinyújtjuk 21x28 cm méretre. Hét centis négyzetekre vágjuk, a közepére lekvárt teszünk, és megformáljuk a buktákat.
  2. A kenéshez való vajat felolvasztjuk, és egy kisméretű, magas oldalú előmelegített tepsibe öntjük. A buktákat ebben megforgatjuk, és szorosan egymás mellé rendezzük.
  3. Pihentetjük 15 percig, ezután előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Túrós pogácsa

  1. Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. Fele mennyiségű datolyamasszával és kétszeres mennyiségű sóval.
  2. Másnap a tésztát fél óra pihentetés után átgyúrjuk, és kinyújtjuk három milliméter vastagságra.
  3. 120 g túrót összekeverünk 1 dl tejföllel, és a kinyújtott tésztára kenjük. Szorosan feltekerjük, ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagra.
  4. Kivágjuk pogácsaszaggatóval, sütőpapírral borított tepsire tesszük. A szaggatás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, vékony kerek lappá nyújtjuk, a kifliknél leírt módon 12 darab kiflit készítünk belőle.
  5. Az egészet lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Fűszervajas pogácsa

  1. Előző nap elkészítjük a tészta sós változatát. A datolyát felezzük, a sót megduplázzuk. Ugyanekkor 10 dkg vajat tetszőleges fűszerkeverékkel összekeverünk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát másnap fél órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, ráreszeljük a fűszeres vajat, szorosan feltekerjük. Ellapítjuk, és kinyújtjuk egy centi vastagságúra.
  3. Kiszaggatjuk, sütőpapírra tesszük a maradékból formázott kiflikkel együtt, és felvert pirospaprikás tojással lekenjük.
  4. Tizenöt perc pihenés után előmelegített sütőben 195 fokon (légkeveréses sütőben 170 fokon) sütjük.

Datolyamassza készítése

  1. Az aszalt datolyát kimagozzuk, és kissé megvagdossuk.
  2. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Egy éjszakán át áztatjuk.
  3. Másnap merülő mixerrel pürésítjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 418
elküldve: 5
receptkönyvben: 74
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Groundtomi

Mióta szakács: 2015.08.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fűszervajas pogácsa, túrós pogácsa, lekváros bukta, kakaós csiga, édes kifli

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2019-03-24 21:12

Én a kakaós csigát sütöttem meg. A tészta nagyon jó, a tölteléket viszont nem volt könnyű rákenni, mert fel akart tekeredni. Ez volt az első csiga, amit lekentem tejjel és attól pedig nekem nyersnek tűnt, pedig jól meg volt sülve. Lehet, hogy nem kellett volna az összes tej a tetejére? Ami nagyon tetszik ebben a receptben, nem kell cukrot tenni bele. Köszönöm a receptet, azt hiszem ezzel fogok még kísérletezgetni!

L❤ve, witch

folditamasdr
Groundtomi / folditamasdr Sat, 2015-08-29 20:14

Kedves Kiss Anna!

A recept leírásában először az alaptészta szerepel. Azután néhány lehetőség a sok közül. És a végén a datolyamassza készítése.

amilo
amilo Thu, 2015-08-27 12:06

Szia, szeretném megkérdezni, hogy például a kakaós csigát hány percig sütöd?, köszi
Ági

folditamasdr
Groundtomi / folditamasdr Sat, 2015-08-29 20:07

Szia Ági!
25-30 perc. De jobb ha a színét figyeled, és nem az időt, mert minden sütő másként dolgozik. Amikor kezd barnulni, lekened a tetejét édesített tejjel, és még visszateszed pár percre. Ha készen van, a színéről látni fogod. És a második alkalommal már biztosra fogsz menni.
Tamás

folditamasdr
Groundtomi / folditamasdr Fri, 2015-08-21 20:56

Benne van a receptben, de akkor még egyszer. Aszalt de nem cukrozott datolyát kimagozom, kicsit megvágom apróbb darabokra. Egy éjszakára annyi vízben áztatom, ami éppen ellepi. Másnap botmixerrel pürésítem. Hűtőben hetekig lehet tárolni. Arra figyelj, hogy mindig tiszta evőeszközzel vegyél ki a masszából, így nem romlik meg.

nori90
nori90 Fri, 2015-08-21 15:14

Szia! Nagyon tetszik a recept! Annyi kérdésem lenne, hogy a datolyamasszát hogy készíted? :)

782
finomliszt 500 g
vaj 120 g
tej 2.5 dl
2 g
datolya 100 g
instant élesztő 10 g
mazsola 10 dkg
aszalt gyümölcsök 10 dkg
lekvár/ dzsem 5 ek
vaj 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 30 g
datolya 150 g
fahéj 10 g
tej 1 dl
vaj 4 dkg
lekvár/ dzsem 10 ek
tehéntúró 12 dkg
tejföl 1 dl
tojás 1 db
fűszervaj 10 dkg
tojás 1 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
datolya 1 kg
víz 5 dl