Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukros mini kalácskák

Cukros mini kalácskák
Cukros mini kalácskák
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacom kofái közül Rákos Margit kínált a Vízben kullogó kunsági lakodalmas süteménnyel (egészen príma volt!), aminek gyorsítottan készülő változatát magam kreáltam. Nem kullog a vízben, nincs lakodalom, és nem a Kunságban vagyunk, így hétköznap uzsonnára azonban szívesen falatozzuk ebben a zord télben! (Kicsit azért régen agyonkomplikáltak mindent, nem?)
Régen volt az is (ha nem is éppen a nagykunsági lakodalmak korában :), hogy utoljára kelt tésztás receptet küldtem Nektek, hát most leírom megint, hogy nem a kalória-spórolás szándéka miatt teszek édesítőt a kelt tésztába, hanem azért, mert tapasztalataim szerint az ízhatáshoz szükséges mennyiségű cukor nagyon ’lehúzza’ a kelt tésztát. Értsd: vagy kevés cukorral dagasztod, akkor nem lesz elég édes, vagy sok cukorral, hogy finom édes legyen, akkor nem kel meg kellőképpen, nem lesz olyan könnyű, ahogy a kelt sütiket szeretjük. Nagyanyám és Sándor Manci néni (Kapolcs) tapasztalatait rendeztem egy kalap alá a kiváló minőség érdekében.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A forgatáshoz

ajánlat

Uzsonnára. Kicsit elbíbelődsz a készítéssel ugyan, de amikor a gyerek hazaér az iskolából, már csak egy bögre teát vagy kakaót teszel mellé, csépelheti a gépet kedvére! Nem folyik, nem ragad, még csak nem is morzsál. Finom viszont!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 ek cukorral és 1 ek liszttel 1 dl langyos tejben megfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba öntjük, krátert képezünk a közepébe, oda öntjük a futtatott, habos élesztőt, lisztet kotrunk a tetejére.
  3. Várunk, míg a liszt repedezni nem kezd.
  4. Közben az edényben, amiben a lisztet futtattuk, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és 1 dl tejet.
  5. Jól elkeverjük, langyosan adjuk a liszthez.
  6. Ráütjük a tojást, reszeljük a citromhéjat, adjuk a sót.
  7. Fakanállal jól összedolgozzuk, ha szükséges, még kevés langyos tejet adunk. A tészta kicsit lágyabb legyen, mint a foszlós kalácsé!
  8. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, dagasztjuk.
  9. A tál közepére halmozva, liszttel szórva, konyharuhával takarva duplájára kelesztjük.
  10. Amikor megkelt a tészta, kettőbe vagy háromba vágjuk (lehet eleve több cipóban keleszteni), keskeny hurkát formálunk.
  11. A hurkát olyan 3 centis szeletekre vagdossuk.
  12. Egy-egy szeletkéből csavart rudacskát képezünk, amelyet kristálycukor halomba nyomkodunk.
  13. A nem cukros felével lefelé kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a csavart és cukrozott kis tésztácskákat. Ne túl szorosan, még kelni fog!
  14. 15 percig újra kelesztjük.
  15. Előmelegített sütőben gyorsan sütjük (180 fokon).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 810
elküldve: 1
receptkönyvben: 270
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

cukorral hintett kelt kalácskák, cukorral hintett kelt tészta, cukros molnárka

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Thea71
Thea71 Fri, 2011-04-08 23:01

Szió! Én is megcsináltam ma és nagyon fini lett, holnap ezzel várom anyukámat :-)
A recept klassz pontos, semmit sem kellett rajta változtatni, köszönet érte!

bero21
bero21 Mon, 2010-05-10 12:27

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy édesítő helyett cukrot is lehet használni?

Üdv: zsó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2010-05-12 16:56

Igen Zsó, használhatsz cukrot, azt azonban tudni kell, hogy a cukor 'lehúzza' a kelt tésztát, nem kel olyan könnyűre. Ezen okból használok én édesítő tablettát cukor helyett, nem a kalória-spórolás okán. Te azonban dolgozhatsz cukorral, és bárki, ha bevállalja, hogy a kelt tésztája kicsit 'nehezebb' lesz.
Üdv: Ildikó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-01-23 14:55

Ezek a régiek! :))) Valahogy mindig ráértek elkészíteni a jó vasárnapi-ünnepi finomságokat, megadták a módját. Kicsit úgy, mint az indiai asszonyok, egész délelőtt az ebédet készítik, s meg is látszik rajta, színes, változatos az eredmény. Jó lenne mindig így ráérni, de ahogy magamat ismerem, hamar megunnám!:) Szépek a kalácskák, üdv: Mrs Smith

802
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
vaj 10 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
élesztő 3 dkg
cukor 1 ek
1 csipet
édesítőszer 15 db
tej 2.5 dl
cukor 10 dkg