Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cureki - görög húsvéti kalács

Cureki - görög húsvéti kalács
Cureki - görög húsvéti kalács
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cureki a görög húsvétvasárnapi asztal elengedhetetlen kelléke. Lambropszomonak is hívják. A termékenység, és az áldás jelképe. Görögország egyes vidékein virág, levél és más tavaszi motívumokkal díszítik, lehet akár nyúl formájú is, de a piros tojás fontos alkotóeleme a kalácsnak ekkor is. Lehet egy hengert sodorni, és azt fűzni-fonni saját magába, kerekre, de lehet egyszerű lepényformájúra is készíteni. A fűszerek és a hozzávalók gazdagsága jelzi, hogy vége a böjtidőszaknak. Vannak helyek, ahol aszaltgyümölcsöket is raknak rá, van ahol szezámmagban hempergetik meg, és van ahol ehető aranypelyhek kerülnek rá. Bevallom őszintén, ezt én is szerettem volna, de sehol nem tudtam egyelőre beszerezni. A cureki kalács szimbolikája szintén a húsvétra utal. A tésztafonat az Élet-terét (szamszára szövedékét) jelzi, a mandula Szűz Mária méhét, (mandorlával szokták jelölni Máriát sokszor) A piros tojások pedig az új életet, a feltámadást, s a termékenységet, a potenciát. Magam hajlok arra a nézetre, hogy a fűszerek jelzik a spiritualitást, a finom szellemi szintet. (Nem is beszélve arról az illatáradatról, amit sütés gözben érez az ember...) Néha meglepődöm, hogy a hagyományos ünnepi ételek milyen spirituális pluszt nyújtanak az embernek, ha egy kicsit hajlandó rácsodálkozni, ráfigyelni. Mutatja ez a kalács is, hogy miután Jézus egy nehéz életfeladatot beteljesített, kegyelmet, s feltámadást nyert. Mutatja ezáltal, hogy mi, mikor nehéz életfeladatot magunk mögött tudtunk, letehetjük azt, s nem kell tovább cipelnünk, bátran kezdhetünk új életet. Próbáljuk csak meg! Néha jobban működik, mint az újévi fogadalom, sokkal bensőségesebb élmény, engedjünk el minden rosszat, s ne emlegessük magunkban újra meg újra, mert már arra a tapasztalatra nincs szükség. Kezdjünk új életet, frisset, tavaszit, örömtelit! :)) Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a "sztori", de remélem nem untattalak Titeket! A Görög Kulinária című könyv alapján dolgoztam, de mivel a recept nem volt pontos, több forrást is figyelembe kellett vennem, és így ötvöztem össze őket.
Idén ezzel a kaláccsal szeretnénk nektek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni! :)))

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Természetesen Húsvétra!:) Elnézést, hogy a lisztmennyiséget így adtam meg, de nincs mérlegem, és a receptek, amiből dolgoztam, nem voltak pontosak. 500 g lisztel kezdtem, és menet közben kellett még hozzá 3 dl-es bögrényi. Így viszont nagyon finom, lágy tésztát kaptam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis fazékba beleöntünk 1,5 dl vizet, beletördeljük a fahéjrudakat, és felforraljuk. Forrás után elzárjuk a tüzet, s hagyjuk ázni a vízben 10 percig. Ezután leszűrjük, és félretesszük a vizet.
  2. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl langyos tejben, s egy kávéskanál cukrot adunk hozzá. Belekeverünk két ek lisztet, s simára kavargatjuk. Olajozott fóliával lefedjük, s félretesszük 1 órára.
  3. Egy tálba szitáljuk az összes lisztet, belekeverjük a sót és 1 tk őrölt szegfűborsot. Megmelegítjük a maradék 1 dl tejet, és felolvasztjuk a 10 dkg vajat, s hagyjuk visszahűlni egy kicsit.
  4. A két tojást a 12 dkg cukorral habosra kavarjuk egy tálban.
  5. Amint az élesztő ideje letelt, hozzáöntjük a liszthez, és belerakjuk a felolvasztott vajat, az 1 dl tejet, a fahéjas vizet mind, valamint a kikavart tojásokat is. (Amennyiben használunk masztixport, ekkor adjuk hozzá azt is.) Jól átdolgozzuk a tésztát, alaposan dagasszuk meg. Ez egy lágy tészta lesz, de elválik a kéztől, amint kész. Amennyiben nehezen alakul, mert függ a liszt minőségétől is, akkor óvatosan egy kicsit utánalisztezünk. (max. egy marék liszt) Amint kész, meleg helyen, kiolajozott fóliával letakarva 1 órát kelesszük.
  6. Amint megkelt a tésztánk, átdagasszuk egy kissé, majd három egyenlő darabra vágjuk. Kis hengereket formázunk belőlük, majd egy 5-10 perces pihentetés után kb 30-35 cm-es hosszú rudakat sodrunk belőlük. A felső végüket összefogjuk, aláhajtjuk, és fonatot készítünk belőlük. A végét aláhajtjuk szintén.
  7. Egy kivajazott sütőlemezre ráügyeskedjük, vagy akár egyből azon is fonhatjuk. A három tojást a fonatok közé nyomjuk, egy-egy kerül a két végére, és egy középre. Próbáljuk meg egy kicsit mélyebbre nyomni, mert kelés után kicsit szétnyílik a tészta azon a helyen. Amikor megvagyunk, megolajozott fóliával letakarjuk, és kelni hagyjuk 1 órát.
  8. Előmelegítjük a sütőt 180°C-fokra (légkeverésesben 160°C). Felverünk kissé egy tojás sárgáját.
  9. Amikor megkelt a kalács (kétszeresére nőtt) Megkenjük a tojássárgájával, és a tetejére szórjuk a mandulaforgácsokat. Betesszük a sütőbe, és sütjük 45 percig. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába betekerjük, mert így puhább lesz a héja.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 633
elküldve: 1
receptkönyvben: 138
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
alkalom: húsvét
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cureki, lambropszomo, görög húsvéti kalács, görög cureki

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oloni
oloni / oloni Mon, 2012-04-09 10:04

Kedves Mrs Smith! Egyszerűen isteni ez a kalács! Tökéletesen időzítve találtam rá egy hete és el is készítettem vasárnap. Igaz azt hiszem túl lágy tésztát sikerült készítenem, mivel olyan szépen elfeküdt a tepsimben, hogy ihaj :D Talán kisebb tepsiben sütöm legközelebb, lehet az is használ majd. :) A tojásokat meg teljesen bekebelezte.. :D De az íze az valami mennyei. Tegnap jó a fele elfogyott kis nassolások közepette, ma reggel pedig be is végeztetett neki :D Megy a kedvencek közé, az biztos! Köszöni is az egész család! :)
További kellemes nyuszizást! :)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-04-20 16:02

Szia Mrs.Smith! Erről a kalácsról jól lemaradtam... Nagyon szép, kis takaros! :-) Nagyon szeretem a kalácsot, és megintcsak azt mondhatom, h. a gyerekkorom jut róla eszembe, mert csak akkor ettem, ha apukám sütött, amikor Pestről lejött meglátogatni. Valamiért az édesebb tésztájút kedvelem jobban. A Varázslatos húsvéti kalácsod is nagyon tetszik, de én tényleg félek a kelt tésztáktól, mivel nem vagyok valami nagy ász a sütés terén. Persze azért elmentettem mindkét kalácsodat, mert egyszer muszáj lesz kipróbálnom. Talán akkor majd azt fogom mondani, h. nem is értem, miért vonakodtam eddig. Puszi: Gabi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 22:55

Kedves Gabi! Örülök, hogy tetszik a recept! Ne félj a kelt tésztától!!! Nagyon jól működnek! Próbáld ki bátran! Ahol elakadsz, írj, majd kisegítünk! Puszi: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-04-11 06:41

Kedves Mrs.Smith!

Megpróbálom,elolvastam a történetet még egyszer, és most a reggel fényében, az értelme,nekem, hogy elkészítem, mindenért, amit oda leírtál:-)))))
Köszönöm.
Szép napot!
Éva-Anyóca

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2011-04-11 00:23

Ránéztem a kis képrészletre, rögtön tudtam, hogy ez nem is jöhet mástól :D :D Öröm volt olvasni a sztorit, a receptről meg a képről nem is beszélve, köszi! :) A húsvét nekem (is? :) az egyik kedvenc ünnepem, alig várom, nektek is legyen nagyon szép! Puszi, Borcsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-04-10 20:24

Kedves Mrs.Smith!
Egy igazán ünnepi csoda, ami az asztalra kerülhet!:-)))
Köszi szépen,elmentve.:-))
Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-04-10 21:24

Köszi szépen kedves Éva-Anyóca! Remélem időt tudsz szánni rá majd, és elkészíted, bízom benne, hogy elnyeri majd a tetszésedet!:)))
A legjobbakat: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-04-10 17:51

Kedves Smithék!
Ez kérem gyönyörű! Kérdés lenne, hogy ízre-állagra milyen kalácshoz/sütihez hasonlít leginkább? Édeskésebb, mint mondjuk a panettone, vagy elfér a sonka mellé? :)
Puszi:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-04-10 18:44

Kedves Nóra! Teljes mértékben a hagyományos kalács íze van, sonka mellé simán befér, a fahéj illat a plusz. De próbálj meg igazi fahéjat venni az Ázsia Bt-ben, (Sri Lankait) és ha lehet ne kassziát használj!:))) Isteni lesz! Nincs olyan édes, mint a panettone egyébként. Puszi: Mrs Smith

571
finomliszt 68 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
víz 1.5 dl
vaj 10 dkg
cukor 12 dkg
2 tk
szegfűbors 1 teáskanál
fahéjrúd 2 db
tojás 2 db
mandulapehely 5 dkg
főtt tojás 3 db
tojássárgája 1 db