Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Curry-s répás hajdina

Curry-s répás hajdina
Curry-s répás hajdina
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam a hajdina előnyös élettani tulajdonságairól, de natúr elkészítve feledhető élményt nyújtott. Nem vagyok önsanyargató aszkéta, de ez a növény nagyon értékes, így mindenképpen fel kellett dobnom valamivel. A hagyma és a répa mindennaposak a főzési kellékeim között, a fűszerek pedig megtették hatásukat.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát üvegesre pirítjuk.
  2. Rátesszük a répát, és 5 percig hagyjuk párolódni.
  3. Ezután következik a megmosott hajdina, amit 2-3 percig pirítunk.
  4. Felöntjük az egészet vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, és forrástól számítva 20 percig főzzük..

  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 26 938
elküldve: 7
receptkönyvben: 407
elkészítve: 41/47
Facebookon megjelent: -

szakács

blackberry03

Mióta szakács: 2010.10.17.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hajdina répával és curry porral

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Redy28
Redy / Redy28 Wed, 2014-01-01 23:02

Ez valami fenséges volt, köszönöm a receptet! Karácsonykor az ünnepi asztalon volt köretként és a család azon tagjai is megdícsérték, akik csak most kóstoltak először hajdinát! Mindenkinek elmondtam, hogy mennyire egészséges és lehet, hogy többen megísmétlik majd otthon is az elkészítését! üdv Edit

pozsy
pozsy Sun, 2013-01-27 01:09

Én véletlenül vettem itt, Lengyelországban hajdinát, itt lehet tasakosan kapni, mint a riszt, nagyon finom ezen recept alapján elkészítve, ajánlani tudom. ;)

kovacsmimi
kovacsmimi Tue, 2013-01-15 16:04

Megjegyzésem a hajdinához!
Pár receptet már elolvastam és ez alapján gondoltam, hogy kipróbálom. Azt tapasztaltam, hogy a leírtaknak nem megfelelő az egész eljárás, mert a hajdinás tasakon az van, hogy több óráig állni hagyni, ez egyáltalán nem jó! a másik pedig , hogy nem kell 20 percig főzni , mert málé lesz belőle...elsőre a leírtakra hallgattam, másodszorra már nem és így egy ehető ételt kaptam, amit gombapörkölthöz ettem natúr zöldségekkel.....

blackberry03
blackberry03 / blackberry03 Sun, 2013-01-27 11:10

Én nem áztatom, ezért kell 20 percig főzni. Ha beáztatnám, természetes, hogy kevesebb idő alatt főne meg. Pirítani viszont szerintem fontos a végső íz miatt. A rizst is így csinálom, így "pergős". Nálam így vált be a hajdina elkészítési módja is.

T.Lilluska
T.Lilluska / T.Lilluska Sat, 2012-11-24 21:48

Sziasztok!
Én elkészítettem. Az külön tetszett, hogy a répa is pont annyira puhult meg amennyire kellett. Én szeretem a hajdinának ezt a kis különleges ízét. Ez a recept is ízlett. Én mondjuk tettem bele még egy kanálnyi curry-t és a többi fűszerből is tettem bele még bőven. :) Nagyon örülök, hogy feltetted ezt a receptet. Köszi! :)

Római kömény
Római kömény Sat, 2012-11-24 13:45

pont így vagyok én is, h nagyon értékes a hajdina, de az íze, szaga nem jött be eddig. úh ennek most nekiállok, remélem jó lesz! férjemet is rá akarom szoktatni, mert ő is imádja az egészségeset, de azért mindent nem hajlandó megenni :)

dadimami
dadimami Mon, 2012-02-20 21:20

kb. 25 évvel ezelőtt Ukrajnában túráztunk, ott ettünk hajdinát köretként, az ízével nem volt bajom, de volt egy furcsa - nem éppen kellemes - illata, amit igen nehezen toleráltam. Ez az élmény azóta is visszatartott, hogy kipróbáljam, mivel nem tudtam eldönteni, hogy a hajdina sajátos illata ez, vagy pedig helytelen tárolás következménye. Most már egy ideje dekkol a szekrényemben szegény hajdina jobb sorsára várva, egy ismerősömtől kaptam az ötletet, amit ebben a receptben is látok, hogy pár percig pirítsam talán így nem fogom érezni a nehezményezett illatot.
Majd most megtudom, de érdekelne a hajdinát többször fogyasztók véleménye is, e tekintetben.
Köszönöm a receptet és a várt véleményeket.

blackberry03
blackberry03 / blackberry03 Tue, 2012-02-21 08:43

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik. Ezért nem véletlen a jellegzetes íz és illat. Nem kell hozzá különösebb vasakarat, hogy így, felturbósítva megegyem. Nekem bejött ez a változat.
Kb. 3 éve én is Ukrajnából hoztam be először. A mai napig praktikusabb ott megvenni, nem akkora kuriózum mint itt, ahol vagy hiánycikk volt, vagy csupán a ténytől, hogy bioboltból stb. szerezhető be, elszálltak az árával.

dadimami
dadimami Fri, 2012-02-24 23:58

Pár napja elkészítettem, a hajdinát pár percig kevés forró olajon átforgattam, utána adtam hozzá a hagymát, majd a répát és pár perc keverés után öntöttem fel és ízesítettem. Finom lett és így nem volt érezhető az emlékeimben élő kellemetlen illat, az íze pedig kellemes jó volt, szóval bejött nekem is. Férjem sem berzenkedett miután megkóstolta, majd megette pedig a dobozt amiben eddig tartottam ő feliratozta ily módon Haj-hajdina kissé pesszimistán.
Azt hiszem máskor is csinálok, csak kár, hogy Ukrajna kicsit messzebb van a sarki közérttől.

erazs
erazs / erazs Fri, 2010-10-22 17:58

A hajdina tényleg nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető. Én még levesbetétnek is szoktam használni zöldségleveshez. És édesen is finom, pl. almával megfőzve, hasonlóan a zabpehelyhez. Ezekkel a fűszerekkel még nem próbáltam, de biztosan nagyon finom lehet, a Hitetlennek pedig nem kell megmondani, hogy ez hajdina, az én Hitetlenem legalábbis, ha nem tudja, olyan szívesen megeszi...

Koni08
Koni08 Fri, 2016-10-14 18:39

Kedves erazs, tudom, hogy régen írtad ezt a kommentet, de tudnál pár sort írni arról, hogy édesen, almával, hogyan készíted el a hajdinát? Köszönöm

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2010-10-22 13:17

Pont ma reggel vettem hajdinát, hogy minek, azt reggel még nem tudtam. Most világosodott meg, hogy hétvégén ez lesz a köret. Már csak azt kell kitalálnom, hogy mihez. Köszi az ötletet.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-10-22 15:16

Köszi ezt is, most már csak meg kell találnom valahol itt nálunk. Hátha tudják majd, miről beszélek... :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-10-22 12:46

Tetszik, el is mentettem.
Majd valahonnan szerzek hajdinát. Nem tudja valaki, hogy hívják németül? :-D
És szép a kép is!
Eszter

blackberry03
blackberry03 / blackberry03 Fri, 2010-10-22 15:08

Én ezt találtam. Németül: Heidekorn, vagyis pogány gabona.
Remélem ízelni fog. Meg kell szokni az ízét. Nekem bejött ez az elkészítési mód, de mindig csinálok másféle köretet a "Hitetlen"-nek.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2010-10-22 13:41

Szia Eszter! Der Buchweizen...mármint a hajdina németül. :-D persze nem tuti, de talán ezen el tudsz indulni. Üdv: Gabi
UI: jajj, most látom, ahogy továbbolvastam, h. már más is elküldte neked.

460
hajdina 1 bögre
víz 5 dl
sárgarépa 2 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
curry por 1 kk
kurkuma 1 csipet
köménymag 1 csipet
gyömbér 1 csipet