Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dagasztás nélküli kenyér Évi nénitől

Dagasztás nélküli kenyér Évi nénitől
Dagasztás nélküli kenyér Évi nénitől
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régen kacérkodtam evvel a kenyérrel, de mégis tartottam tőle. Végül is szerintem úgy működik, ahogy én, és még sokan mások is,- az öregtésztát használjuk. Az eredmény teljesen meglepett, nekem teljes mértékben olyan volt, mint gyerekkorom (nagyon régen volt) bolti fehér kenyerei. Régen ettem már ilyet. Jó volt. Arra még nem találtam példát, hogy fehér liszten kívül mással is megsütötték volna ezt a kenyeret, de ki fogom próbálni rozsliszttel is, mert azt szeretem a legjobban.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót összekeverjük pár perc alatt, és lefedve otthagyjuk. (Célszerű este elkészíteni).
  2. 12 óra múlva lisztezett deszkára borítjuk, és borítékformában egymásra hajtogatjuk, majd kilisztezett edénybe (én egy nagy teflon lábasba) tesszük, és fél órát újra kelesztjük.
  3. Majd 230 C-ra előmelegített sütőben (alul-felül sütésen 250 C-on) lefedve fél órát sütjük, majd a fedőt levéve, 200 fokra csökkentve a hőt, még 15 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 129 748
elküldve: 53
receptkönyvben: 923
elkészítve: 36/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fehér kenyér, kenyér, kenyér dagasztás nélkül

Hozzászólások (83)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makec
Makec Fri, 2020-04-03 22:24

Üdv! Nálunk is elkészült... :)
Fedeles jénaiban készítettem, sütőpapírral kibélelve, BL-55-ös sima lisztből. Fél adagot sütöttem, ez nálunk pont elégséges.
Igen finom, jó állagú, ropogós, egyszóval tökéletes :) Hálás köszönet a receptért :)

Norahabraham
Norahabraham Fri, 2016-04-08 13:15

mi van abban az esetben ha nincs eleg idom keleszteni? nincs 12 oram csak mondjuk 10?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2016-04-08 20:45

Szerintem úgy is megkel és megsütheted, de érdemes előbb nekilátni, hisz annyira kevés munka van vele. Nagyon sok minden befolyásolja a kenyér kelését. Próbáld ki, csalódni biztosan nem fogsz . :-)

guminyuszi25
guminyuszi25 Tue, 2015-01-27 21:36

Kedves Éva!

Mi imádjuk ezt a kenyeret. A férjem találta a receptedet és azóta ezt süti, non-stop, már lassan gurulni fogunk! :) Mi kihagyjuk a joghurtot, a vízből teszünk többet bele és így is nagyon-nagyon finom, túlságosan is! :)
Egy kérdésem azonban maradt még. Miben célszerű tárolni, mert amennyiben nem fogy el pillanatok alatt, harmadnapra már nem annyira jó ízű sajnos. Első nap elég egy konyharuha, utána konyharuha+nylonba szoktuk tenni, de ez nem az igazi!
Van ötleted?
Köszönöm!!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2015-01-28 07:34

Szia Guminyuszi25!

Örülök, hogy ízlik a kenyér, de ötletem nincs mert nálunk nem maradt harmadik napra. Esetleg készítsd kisebb adagban. Végül is ez "kovászos" kenyér, ezért ilyen az íze. Hűös helyen tartsátok, ha megoldható.
Üdv: Évi néni

FionaG
FionaG / FionaG Thu, 2015-01-08 15:37

Most sütöttem meg harmadjára ezt a kenyeret. Először beleragadt a lábosba, pedig kiliszteztem - igaz, csak sima lábasom van, nem pedig teflonos. Végül ezt a receptet összeházasítottam a Pataki tálban sütőssel ( http://www.nosalty.hu/recept/hazi-feher-kenyer-11-pataki-talban ), és ezzel már semmi gond. Illetve módosítottam is egy kicsit, 50 deka kenyérliszthez 25 deka világos rozslisztet kevertem és egy kis köménymaggal ízesítettem.
Nagyon finom, jó szerkezetű kenyér lett, belül puha, kívül ropogós.
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk a receptet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2015-01-08 20:37

Én köszönöm, hogy értesítettél róla. Nagyon jó ötlet a kétféle liszt házasítása. Én is kipróbálom. Hálás vagyok az ötletért. Köszönöm.

flikflak
Flikflak / flikflak Wed, 2014-03-12 14:32

Sajnos nekem ez a kenyér nem sikerült. Feltételezem nálam volt a hiba, hiszen rengetegen elkészítették és remek ízélmény várta őket. Az enyémnek meglehetősen erjedt illata volt. A páromnak tetszett az íze, én azonban már meg sem kóstoltam, annyira eltántorított az illat. Sajnálom, nem tudom mi lehetett a probléma.
Üdv
ff

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2014-03-12 16:58

Kedves Flikflak!
Őszintén lövésem sincs, mi lehetett a baj. Nekem mindig nagyon finom volt. Tégy még egy próbát. Lehet, hogy a joghurttal volt baj? Annyira egyszerű ez a recept. Legfeljebb örömet szerzel a párodnak. Szerintem próbálkozz újra.
Üdv: Évi néni

Kata58
Kata58 Sun, 2013-06-23 20:47

Szia Éva néni! Örülök, hogy én is hozzájárulhattam egy kicsit ennek a remek kenyérnek "kinálási-bővítéséhez". Ismerőseimtől is elismerést söpörtem be!Picit tömörebb kenyérre számíts, de az ize mennyei!

Kata58
Kata58 Sun, 2013-06-23 07:37

Sziasztok! Most sül a kenyerem a villanytűzhelyben, már érezni az illatát, és szépen felmagasodott. Most sikértartalmú, rozsos liszttel csináltam BL80-al és ugyanolyan szép lesz mint a képen, talán egy árnyalattal sötétebb...viszont a múltkor teljeskiőrlésű liszttel csináltam, úgy, hogy 15 dkg rozslisztet tettem bele.Fantasztikusan finom lett. Köszönöm a receptet, nekem remekül bevált...
ui.Ha rozsliszttel csinálom, mindig teszek hozzá pici öröltköményt mennyei lesz az ize és az illata....

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-06-23 11:25

Szia Kata!
Köszönöm az új ötleteket a kenyérhez. Nagyon örülök az ilyen hozzászólásoknak, hiszen erről szól az egész, hogy adok egy ötlete és azt mindenki a maga ízlése szerint, máshogyan készíti el. Én is ki fogom próbálni a te variációidat. A teljes kiőrlésű liszt nagyon jó ötlet és a rozs is. Köszönöm még egyszer. Üdv: Évi néni

Kata58
Kata58 Wed, 2013-10-16 11:38

Nem győzöm csinálni a kenyeret...annyira finom lesz.

Kata58
Kata58 Sun, 2013-06-23 21:00

Csak a teljesség igénye nélkül..."Vitamil" liszttel csináltam.Viszont próbáltam csak tiszta rozsliszttel kenyeret sütni...hát a beton lehet puhább lett volna....sajnáltam a lisztet, mert nem olcsó, akkor szoktam betankolni, mikor akciós...De rozsliszt mindig van itthon, hogy akár sima liszthez is tudjak tenni kb 15 dkg-ot, hogy ízletesebb legyen. Ja és lustaságból és kiváncsiságból kenyérsütőgéppel probáltam a rozskenyeret...soha többé azzal max sima liszttel. De most maradok a Te kenyerednél.....tisztelettel Pné Kati

venika
venika Sun, 2013-02-03 17:03

Nagyon jól néz ki, mostanában kacérkodom a kenyér sütéssel. Egy kérdésem lenne: az élesztő mennyisége nem elírás? Mert a 0,8 dkg az még 1 deka sincs, a boltban kapható élesztő 50grammos, azaz 5 dkg....Üdvözlöm :)

Kata58
Kata58 Sun, 2013-06-23 20:49

Nem elírás, de ha egy picit többet teszel nem dől össze a világ....A maradékot meg vagy lefagyasztod, vagy csinálj tejfölös pogácsát..

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-02-03 17:26

Kedves Venika!
Nem elírás. Elég ilyen kicsi mennyiség. Az idő az, ami meghozza az eredményt. Én újabban gyakran sütök kovásszal, teljesen élesztő nélküli kenyeret. Láss neki bátran, nagyon meg fogod szeretni. Üdv: Évi néni

Mazsola26
Mazsola26 Sat, 2012-12-29 14:56

Kedves Évi néni!
Szeretem a receptjeidet, mert érhetőek és nagyon jók. Látva ezt a csodaszép kenyeret, még az este összeállítottam, és ma kisütöttem. (Nem volt itthon joghurt, kefirt használtam.) Finom lett! A külalakon még dolgoznom kell... :)) A férjem már a következő adagot "követeli".
Hálás köszönet érte! :D Békés, boldog új évet kívánok!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-12-29 18:41

Kedves Mazsola!
Teljesen meghatsz kedves szavaiddal. Nagyon köszönöm az elismerést. Annak pedig különösen örülök, hogy a receptjeim közül választottál. További kellemes és sikeres sütés-főzést kívánok! BUÉK! Üdv: Évi néni

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-12-28 15:29

Kedves Evi neni! En is meg szeretnem sutni ezt a kenyeret, csak nem vagyok biztos abban, hogy mennyi szaraz elesztovel lehetne helyettesiteni a friss elesztot, mivel itt nem tudok szerezni. Mindenesetre meg fogom probalni. Koszonom a receptet! udv. Veronika

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-12-29 07:58

Kedves Veronika!

Én nem használok száraz élesztőt, de nagyjából a fele mennyiségre van szükség, mint a frissből. Úgy gondolnám, nem túlzás 5 g-ot használni. Üdv: Évi néni

vending
vending Mon, 2012-12-03 23:14

Kedves Éva néni !
Ez a kenyér mennyei!!
Nem a legszerencsésebb este meleg kenyeret enni,de nem tudtuk megvárni,hogy kihűljön.
Már többször sütöttem kenyeret,de egyik sem sikerült ilyen jól,illetve ilyen kevés munkával.
Köszönöm ezt a remek receptet!!!
Üdvözlettel Kata

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-12-04 15:50

Kedves Kata!
Nagyszerű. Szerencsére ez a kenyér még mindenkinek sikerült és ízlett. Nagyon sokáig kerestem egy receptet amit megfelelőnek tartottam, végül is ezt választottam. Úgy látszik jól tettem. Üdv: Évi néni

Rika63
Rika63 Sat, 2012-10-20 20:01

Kedves Éva néni!
Milyen állagúnak - melyik nyers tésztához hasonló - kell lennie az összekevert tésztának, valamint kicsit részletesebben leírnád a borítékhajtogatást?
Előre is köszönöm szépen a választ.
Üdv: Erika

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-10-21 11:41

Kedves Erika. A tészta nagyon lágy állagú, ezért alaposan lisztezett munkafelületen kell vele dolgozni. Mikor összekevered, olyan mint egy nokedlitészta (az igazság az, hogy ebben nem tudok útmutatást adni, mert még a nokedlit és máshogyan szeretjük). A boríték pedig mind a négy oldalát behajtjuk, ennek a kenyér formázásában van szerepe, hogy a felső felület szép legyen. Eddig még mindenkinek remekül sikerült, aki az adagokat betartotta. Én is hosszas kutakodás után készítettem el ezt a receptet, de nem bántam a hosszú ráfordított időt, mert megérte. Neked is kitartást kívánok. Üdv: Évi néni

Rika63
Rika63 Mon, 2012-10-22 09:34

Kedves Évi néni!
Köszönöm a gyors választ. Én közben már meg is sütöttem, találtam egy videót az elkészítésről, így láthattam, milyen állagú kell legyen. Igaz, hajtogatni nem igazán sikerült a hajtogatás szó igazi értelmében :), de nagyon-nagyon finom lett. Kitartás nem kellett hozzá, az a pár perc összekeverés nem volt munka. :)
Gratulálok a recepthez és a családom nevében is köszönjük!

Üdvözlettel: Erika

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-10-22 20:19

Kedves Erika!

Köszönöm, hogy elmesélted a sikered. Ennék én legalább annyira örülük, mint te. Szép napot! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-10-13 12:51

Ne haragudj Évi, banális kérdés, de ez a 0.8 dkg élesztő mennyi száritott élesztőnek felel meg? Fél kávéskanál? Feltétlen ki szeretném próbálni ezt a receptedet is...
Előre köszönöm, Torma :)
Tegnap egy szuper kovászosat sütöttem, magos, teljes kiőrlésűt...azok az izek! Nagy célom egy igazi, vastag héjú, fehér, ropogós kovászost is sütni, amilyet a drága nagymamám szokott. A nagynénémmel vittük a pékhez süttetni, óriásiak voltak...régi szép idők :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-10-13 20:25

A fele a frissnek, mindig úgy számoljuk. Örülök, hogy így belelendültél. Majd tedd fel! Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-10-14 04:59

Köszönöm Évi! Saccra csináltam a kenyeret es este volt...van fotó, de nem tudnám leírni a receptet. Hat mit mondjak, egyik legjobb kenyér, amit az elmúlt 30 évben ettem! Ezért érdemes sütni!!! Ma csináltam egy sajtot snidling, csili hozza adásával, szuper fincsi es jol megy a kenyérrel! Várom az új receptjeidet! Kellemes hétvégét, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-10-14 14:06

Kedves Márti!
Igazán örülök a sikerednek. Ez a kenyér még mindenkinek sikerült és nagyon finom lett. Engem a régi, gyerekkori kenyerek ízére emlékeztet (ami tudjuk, hogy jó régen volt). Chilis sajtos, izgalmasan hangzik. Ránk férne egy kis napsütés. Sokszor gondolok rád, hohy neked most milyen szép időd lehet ott. Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-09-08 18:52

Ez a kenyér - ha véletlenül megmarad, aminek az esélye a mi családunkban pl. 1:1000-hez :D - harmadnap is nagyon finom!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-08 19:15

Ugye milyen egyszerű. Nagyon fonom kenyér. Én is többet fogom készíteni. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

gabicika
gabicika Mon, 2012-07-16 18:02

Kedves Evi! Köszönöm a receptet! Köszönöm köszönöm köszönöm!!! Megsütöttem a kenyeret, nagyon egyszerü volt, a vegeredmeny pedig gyönyörü szep, es isteni finom!!! Ma töltöttkaposzta az ebed, ahhoz keszitettem el, frissen melegen.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-17 15:33

Kedves Gabi!
Hál istennek nem vagy magad, eddig sokan visszajeleztek erről a kenyérről, és csak pozitívan. Sokáig keresgéltem, gondolkodtam, hogyan csináljam. Örülök, hogy nektek is bejött. Köszönöm szépen, hogy értesítettél róla. Jó étvágyat hozzá! Üdv: Évi néni

andyca73
andyca / andyca73 Fri, 2012-06-15 13:09

Szia!
Isteni finom a kenyered!!! Megkérdezném, hogy kipróbáltad rozs liszttel?
Szép hétvégét!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-06-16 13:13

Kedves Andi!
Igen, ennek a közelében megtalálod. Köszönöm az elismerést. Neked is jó pihenést kívánok! Üdv: Évi néni

vereserka
vereserka Fri, 2012-06-08 16:12

Ez valami csodás kenyér recept!!! A családom ezentúl nem akar bolti kenyeret! Nagyon köszönöm Évi néni!

359
kenyérliszt BL80 75 dkg
víz 4 dl
joghurt 2 dl
cukor 2 teáskanál
2 tk
friss élesztő 0.8 dkg