Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dal makhani

Dal makhani
Dal makhani
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha szeretitek a lencsefőzeléket, és más nemzet verzióját is kipróbálnátok, akkor ez a ti receptetek lesz. A dal makhani az egyik legjellegzetesebb indiai fogás, amit a nálunk elterjedt barna és zöld helyett fekete lencséből és némi vörösbabból készítik. Alapfűszere a garam masala, emellett pedig sok vaj kell bele - ez az, amitől olyan csodásan krémes lesz. Tökéletes komfortkaja, ami egy ferde éjszaka másnapján tökéletes választás.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fekete lencsét megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük és félrerakjuk.
  2. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a kaffir lime leveleket, a garam masalát. Ízlés szerint borsozzuk, és megszórjuk csilipehellyel, majd pár percet együtt pirítjuk.
  3. Jöhet a paradicsompüré és pár perc összepirítás. Ezután hozzáadjuk a főtt lencsét és a főtt babot (egy lecsepegtetett konzervnyit), és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alaposan megsózzuk, majd az egészet megkeverjük.
  4. Lefedve 20-30 percet főzzük, hogy a lencse és a bab szinte szétfőljön. Közben időnként keverünk rajta, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
  5. A már majdnem kész lencsét kicsit összezúzzuk egy régimódi krumplinyomóval vagy merülőfejes turmixszal - arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne krémesítsük teljesen. Ha aggódunk emiatt, célszerű a főzelék felét-harmadát kiszedni, és egy tálkában külön pürésíteni, majd visszaönteni.
  6. A lencséhez keverjük a dupla tejszínt (ha sima habtejszínt használunk, adjunk hozzá picit többet), majd egy gyors keverés után ízlés szerint még 1-2 kanál vajat. Talán soknak hangzik, de ettől lesz igazán krémes a végeredmény.
  7. Rottyantunk még egyet a főzeléken, majd tálaljuk is.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 6 439
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1195 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

lencsés egytál

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

472
lencse 25 dkg
vaj 5 ek
fehér hagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
gyömbér 1 ek
lime levél 2 db
garam masala 1 ek
chilipehely 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
passzírozott paradicsom 1.5 dl
vörösbab 20 dkg
víz 3 dl
0 ízlés szerint
dupla tejszín 2 ek