Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk

A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk
A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta készültem már erre a receptre.
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma hamarosan Magyarországra érkezik, sok-sok év után újra. Örömteli esemény ez még olyanoknak is, akiknek nem feltétlenül van kötődése Tibethez vagy a buddhizmushoz. Valamilyen módon sokan készülnek is erre - és mi mással készülhetnék én - többet között -, mint hogy főzök.
Sokat kutakodtam a neten, és közben rátaláltam néhány tibeti ételt felvonultató oldalra is. Többször botlottam bele a momo névbe, amiről egyáltalán nem tudtam, hogy mit jelent, de amikor megemlítettem Mrs. Smithnek, ő persze rögtön rávágta, hogy: "-...ja, olyan kis gőzölt batyuk, tudom!"
Kicsit jobban belemélyedtem a dologba, kiderült, hogy tulajdonképpen a momo elviekben hasonló, mint a gyoza, az ebi shumai, a dim sum és az összes hasonló elven készülő batyu. Ezek aztán készülek mindenhogyan, riszlisztből, mungóbablisztből, sima lisztből, töltik őket édessel, sóssal, még csirkelábbal is, aztán vagy gőzölik, vagy forró olajban ropogósra sütik, vagy levesben főzik...hát, lehetne sorolni.
A momo a tibeti, nepáli vidékre jellemző. Létezik belőle természetesen nem vegetáriánus változat is, a variációknak száma sincs.
Ez a recept itt pedig a Dalai Láma kedvence. Olyannyira, hogy a neten több helyen is úgy található meg, mint Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma momója - a receptje pedig tőle származik. Nagyon megörültem neki, hiszen, mi más lehetne méltóbb, mint Őszentsége kedvenc ételét az asztalunkra varázsolni?
Így ajánlom e receptet mindazoknak, akiket bárhogyan is, de megérint a Láma látogatása, személye, mondanivalója.
Valójában egy egyszerű étel, mégis átmelenget.
Még a szívet is.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

ajánlat

pH besorolás: közepesen lúgosít
Gyerekekkel kiváló szociális elfoglaltság a batyuk töltögetése - a batyuk formázását még bizony nekem is gyakorolnom kell.
Kb. 50- 60 darab lesz ebből a mennyiségből, ha nem esszük meg mind, a maradék lefagyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vízzel összegyúrjuk. A vizet fokozatosan adjuk hozzá addig, amíg egy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapunk. Tegyük félre letakarva állni.
  2. Közben készítsük el a tölteléket. Hámozzuk meg a krumplikat, kockázzuk fel, és sós vízben főzzük puhára. Ha megpuhult, szűrjük le és még melegen törjük durvára.
  3. Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott gombát és pirítsuk így néhány percig. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük bele az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet. Ezt az egészet keverjük hozzá a krumplihoz, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
  4. Vegyük elő a tésztát: lisztezett kézzel csípjünk belőle diónyi darabokat és liszetezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. 10 cm átmérőjűre. Tegyük a tenyerükbe, thelyezzünk a közepébe egy púpos kiskanálnyi tölteléket és szépen szedjük fel körbe a szélét, amíg körbe nem érünk és össze nem tapad. Ha ezzel nincs kedvünk bíbelődni, egyszerűen félbehajtva tapasszuk össze. Lisztezett felületre ültessük őket, különben odatapadnak.
  5. Főzzük a tésztabatyukat gőzölőedényben 15 percig. (Ha ilyen nincs, serpenyőben, fedővel letakarva, kevés vizet aláöntve párolhatjuk készre őket.)
  6. A leveshez olajon pirítsuk meg a hagymát, vágjuk rá a meghámozott paradicsomot és öntsük fel az alaplével. Vágjuk bele a koriandert és a petrezselymet, sózzuk.
  7. A batyukat a levessel/ levesben tálaljuk. Kínálhatunk még mellé chilis szójaszószt is mártogatósnak. A hozzávalóit csak keverjük el.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 785
elküldve: 7
receptkönyvben: 292
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jmkismadar
jmkismadar Sun, 2016-12-04 20:45

Kedves Eszter!
Nagyon örülök a receptednek - nem tudtam, hogy ennyire kevés víz kell bele a tésztához, és semmi más. Idén nyáron másfél hónapot voltam Észak-Indiában, "Kistibetben". Momot többször ettem, ott árpa lisztből készítik, mindig az idénynek megfelelő zöldségekkel. Augusztusban szinte kizárólag káposztával töltött momót találtam utam során, nagyon hasonlított a tölteléke a hazai káposztástészta ízére. A sajt már extra dolognak számít arrafelé, inkább csak éttermekben teszik bele, egyszerűbb kifőzdékben, vagy háznál nem. A megmaradt momot másnap mindkét oldalán meg szokták pirítani (étteremben lehet eleve így kérni, de háznál nem szokás, csak a maradékot másnap), ez aztán nagyon finom (így pirítva, sütve)!
Ahol én voltam, ott biztos nem lehetett parmezán sajtot kapni, dzomo-tehénke (ez a jak és a tehén keveréke, azt hiszem) tejéből készült sajtot szárítanak, spórolnak vele, egész télen ki kell tartania, "gyógyszerként" használják, a legyengült szervezetnek. Elég fura íze volt, itthon nem kerülne a "jobb" sajtok közé. :)

Peppio
Peppio Mon, 2014-10-27 12:20

Szia! A parmezánt mikor és hogyan keverjük bele? A rizsecet helyettesíthető valamivel?

Tweety
Tweety Sat, 2012-03-03 16:14

Örülök, hogy rátaláltam erre! nagyon szeretem a momót, de eddig csak 1-2szer csináltam, mert igen sok munka...de most újra kedvet kaptam! Köszönöm :-)

Samy
Samy / Samy Sat, 2010-09-04 12:34

Annyira tudtam, hogy ez Te vagy :)). Nagyon jópofa kis recept, a fotód meg, hmmm, ügyi vagy, nagyon kis hangulatos ;) pussz

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-09-03 20:43

Igazán szívesen!Én is örülök ám, ha elkészítem a csodás alkotásaidat, van ami elsőre sikerül, van ami másodjára, van ami elsőre is jó, de nem olyan a kinézete, de fincsi.Szóval, fantasztikus!!!!!Alig hiszem, hogy tényleg nem úgy kezdődik, hogy ovis korom óta figyeltem ahogy főz a mamám vagy anyum, mert olyan dolgokat művelsz, hogy csoda!!!!!!!!!!S nem rég óta főzöl,klassz.Viszont tutira élvezed, és ezért lehet ilyen sikeres!!Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-03 21:48

Jaj, nagyon rülök, hogy találsz az én receptjeim között is azért olyanokat, amiket szívesen el is készítesz. Sajnos - vagy nem sajnos - ugye én nem a hétköznapi receptekről vagyok itt híres, és megértem, hogy sokan nem készítik el őket. Sokuk csak azért kerül fel az oldalra, hogy színesítse a kínálatot és legyenek különlegességek is az oldalon.
Remélem, a továbbiakban is lesznek olyan dolgok, amik tetszenek majd és esetleg el is tudod készíteni.
Köszönöm a kedvességed nagyon!
Sok puszi!
Eszter

crazymary
Makréla / crazymary Sat, 2010-09-04 11:08

Gratulálok a receptedhez, nagyon eredeti! Nem az én ízvilágom, mégis érdeklődve olvastam. :-)
üdv,
Zsani

crazymary
Makréla / crazymary Sat, 2010-09-04 12:16

Köszönöm kérdésed, igen, kezdek újra ember formát ölteni...:-) Úgy látszik tényeg minden csak idő és türelem kérdése...:-)

928
finomliszt 100 dkg
víz 5 dl
burgonya 1 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
gomba 30 dkg
parmezán sajt 20 dkg
koriander 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
zöldség alaplé 2 l
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 4 db
koriander 1 csokor
0 ízlés szerint
szójaszósz 5 ek
chilipaszta 1 teáskanál
rizsecet 1 tk