Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dalken-torony meggyöntettel

Dalken-torony meggyöntettel
Dalken-torony meggyöntettel
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy kedves nosalty-s szakácstársamnak, Editnek (laraed) ajánlom, akinek építő hozzászólásai és baráti támogatása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy egyre jobban érezzem magam ezen az oldalon. :-)
Az alapreceptet egy osztrák édesség, a "Dalken" képezi (másnéven Liwanze), ami nagyon közkedvelt édesség odaát, leginkább a palacsintához lehetne hasonlítani, de nem egészen az.
Úgy eszik, mint az amerikai palacsintát, mindenféle krémmel, öntettel meglocsolják, és reggelire, ebédre, vacsora fogyasztják. Egy speciális Dalken-sütőforma kéne hozzá (amit kint sem lehet már kapni, esetleg csak bolhapiacokon), aminek hiányában én átkonvertáltam a receptet teflonserpenyőre, és megalkottam hozzá a krémet és a szószt, hogy kissé különlegesebb, mutatósabb desszerthez juthassak. A meggyes öntet egyébként egy másik kedvenc sütim tölteléke, majd ezt is felteszem hamarosan. Ahogy az elkészítésben is írtam, ez az adag pont 4 főre szól, 1-1 darab tortácskával, azaz, aki többet szeretne kihozni belőle, szorozza fel a mennyiségeket. A süti maga kiadós, és nagyon finom, tehát harmadik fogásként pont ennyi kell és nem több.
Mivel a lapocskák sütése őszintén szólva nekem is az inkvizícióval volt egyenlő, az első kettő borzalmas, zajos amőbává alakult, már készültem sikítva kirohanni a konyhából, és otthagyni az egész projektet. De a harmadik már varázslatosan szép lett, és rájöttem, muszáj befejeznem! Az eredmény a képen látható, a prototípusok már az örök sütimezőkön kószálnak valahol... :-)
Ettől függetlenül nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket, ezért leírom nektek az amerakiai palacsinta (pancake) receptjét is, hátha ezzel több kreatív jelölt is akad, aki kipróbálja ezt a finomságot, mert így lényegesen egyszerűbb.
Pancake:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 púpos ek cukor
  • fél kk só
  • 1,25 dl tej
  • 3 dkg olvaszott vaj
  • 1 tojás

Elkészítés:


  1. A tojást jól elkeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olvadt, de már kihűlt vajat.
  2. Hozzászitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, így a hagyományos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kapunk, amit még negyed óráig állni hagyunk.
  3. 1-2 ek olajat közepes erősségű tűzön hevítünk, majd 1-1 evőkanálnyi masszát adagolunk a teflon serpenyőbe. Oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük. Kb. 15 db pancake lesz belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

ajánlat

Különleges alkalmak desszertje is lehet akár, vagy csak mert szeretitek a finomságokat. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat a tejföllel, a liszttel, sóval és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan és lassan az alaptésztához keverjük. Nem folyós, hanem kimondottan hab állagú tészta lesz belőle. Ez kb. 16 kicsi tésztakorongra lesz elég, azaz 4 tornyocskára.
  2. A sajtot, az étkezési keményítőt, a porcukrot, a narancs reszelt héját, a tejfölt és a narancslevet egy villa segítségével jól eldolgozzuk, narancslikőrrel "feljavítjuk", és hűtőbe tesszük dermedni.
  3. A meggyet kis lábasba helyezzük, megszórjuk a kristálycukorral, és hagyjuk kb. 10-15 percig állni, amíg levet nem ereszt, majd lassan, kis lángon felforraljuk. Ha túl kevés levet eresztene, egy kicsi vízzel higíthatjuk, kb. 0,5-1 dl-el. Nem kell sokáig főzni, csak amíg láthatóan fortyog körülötte meggylé, majd vegyük le a tűzről kis időre.
  4. Kiveszünk belőle egy evőkanálnyit, és egy tálkában gyorsan eldolgozzuk az étkezési keményítővel. A lábast visszatesszük  a tűzre, és hozzákeverjük a keményítős meggylevet, és addig főzzük együtt tovább, amíg sűrű, szinte "mozdulatlan" állagú öntetet kapunk.
  5. A vajat megolvasztjuk, és egy kis méretű serpenyőt kikenünk vele. Egy púpos evőkanálnyi tésztahabot tegyünk a serpenyő közepére, és óvatosan terítsük el kör alakban, kb. 10 cm-es átmérővel. Kb. 2 percig kell aranysárgára sütni egy-egy oldalát, majd mikor a pereme már elszíneződni, barnulni kezd, akkor lehet szépen alányúlni egy lapos eszközzel, pl. műanyag tortalapáttal, és óvatosan megfordítani, majd ott is 2 percig sütni. Külsőre olyan, mint egy mini palacsinta, de a tésztája levegős, omlettszerű lesz. Minden adag sütése előtt érdemes kicsit vajazni a serpenyőt!
  6. A tésztakorongokat (személyenként 4 db) egy tányérra helyezzük, egy kanálnyi krémmel megtöltjük a szinteket, majd a következő korongocskát ráhelyezzük. A negyedik korong tetejét megszórjuk porcukorral, és bő evőkanálnyi meggyszósszal szervírozzuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 836
elküldve: 0
receptkönyvben: 128
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Batida

Mióta szakács: 2011.03.05.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

palacsintatortácska, emeletes süti, rakott palacsinta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Batida
Batida / Batida Thu, 2011-07-14 07:59

Nosalty, köszönöm, számomra ez nagyon megtisztelő. Már érdemes volt.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2011-07-14 06:17

Kedves Batida!
Tiéd lett 2011. július 13. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-07-13 23:00

Megemelem kalapom kedves Batida előtted, mind a receptért, mind a storyban leírtakért, mind az emberségedért!!!:))) Köszönjük!A legjobbakat: Mrs Smith

Batida
Batida / Batida Thu, 2011-07-14 07:58

Kedves szurosp, igazán nagyon kedves vagy, köszönöm. Azt hiszem sokan vagyunk így ezzel, ha már egyszer beléptünk a "gourmand-klubba", akkor a nehézségek ellenére is mindent megteszünk a recept érdekében, mert csak így érdemes csinálni. Ha a szívünk-lelkünk benne van, akkor is szeretni fogjuk, ha ronda, de finom. :-D

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-07-13 21:47

Kedves Bogi ! A szemcsés sajtot még nem ismerem. Lehet helyettesíteni valamivel ? Mondjuk túró+mascarpone keveréke????Vagy ha megmondod , hogy hol lehet ilyen szemcsés sajtot venni Tesco Auchan???? Puszi edit

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-07-13 21:53

Tesco, Auchan, Spar, Lidl, Aldi...stb., szinte mindenhol. A dobozos vajkrémek, sajtkrémek mellett keresd, és a "cottage cheese" felirat a sziréna, mert ezen nem változtattak, ez rajta van. Egy doboz pont 15 dkg, legalábbis a Spar-os fajtánál. Azért nem javasolnám a kiváltását, mert a savanykás szemcsék keveredése a többi hozzávalóval külön emeli a töltelék ízét.

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-07-13 20:59

Kedves Bogi / Batida / . A meghatódottságtól egy százas papír zsepi mellett írom - e pár sort . Köszönöm a megtiszteltetést amiért nekem ajánlod ezt a receptet . Azt kell , hogy írjam , hogy ez nagyon jól sikerült fotó lett. Nagyon guszta . Ajánlani fogom az ismerőseimnek ,és rokonaimnak.Sőt azt hiszem a következő családi összejövetelre ezzel lepem meg Őket újdonság ként. Még egyszer nagyon köszönöm , és GYÖNYÖRŰŰŰŰŰ ez a kép GRATULÁLOK hozzá :))))Nagyon guszta . :)))Puszi Edit

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-07-13 21:11

Kedves Edit, a recept neked szól elsősorban, nem is vitás, mert megérdemled. :-)) Nagyon sok kedves konyhatündér van itt még, de Te állsz hozzám a legközelebb, a többit tudod... Abban biztos voltam, hogy MEG FOGOD csinálni, és ez külön öröm,számomra nehogy már a nagy, végtelen, sötét kozmosznak küldözgessem a receptjeim!! :-DD Visszajelzést meg majd légy szíves biggyesszél ide, jó? A süti tényleg finom, aki nem hiszi, járjon úgy mint én, és süsse meg. Puszi, Bogi

391
tojás 2 db
tejföl 6.5 dkg
finomliszt 6 dkg
cukor 4 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
vaj 1 ek
cottage cheese 15 dkg
étkezési keményítő 2 dkg
porcukor 4 dkg
tejföl 2 ek
narancslé 2 evőkanál
cointreau 1 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
meggy 25 dkg
cukor 4 dkg
étkezési keményítő 0.5 evőkanál