Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dalmát máj

Dalmát máj
Dalmát máj
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem imádja a dinsztelt májat, de mivel hagymának kell lennie rajta, így a sütéskor annyit változtattam rajta, hogy a fokhagyma helyett hagymát metéltem rá. Az eredeti receptben nincs hagyma, csak fokhagyma.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A májat vékony szeletekre szeljük, majd egy éjszakára hideg fokhagymás tejbe áztatjuk.
  2. Másnap leitatjuk róla a tejet, és rostélyon vagy tepsiben mindkét oldalát megsütjük.
  3. Csak a tálon sózzuk, és megszórjuk apróra vágott fokhagymával vagy karikára vágott hagymával (A hagymát vagy a fokhagymát a májjal együt dínsztelhetjük, és úgy szórjuk rá, vagy nyersen, ha valaki úgy szereti.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 25 093
elküldve: 2
receptkönyvben: 339
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fokhagymán dinsztelt máj, májas egytálétel, resztelt máj

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katona Ferenc
Katona Ferenc Fri, 2012-03-30 17:41

Az én "magyarosított" Dalmát májam:

Hozzávalók: létszámfüggők.

Elkészítése:
1.) Egy tálkába beleöntök annyi tejet, amennyit a felcsíkozott sertésmáj fel tud szívni.
Megszórom sóval, borssal, fűszer paprikával, majoránnával, jó bőven zúzott fokhagymával.
Jól összekeverem, a hozzáadott májjal is, és a hűtőszekrénybe teszem (Téves az intelem,
hogy a májat csak a tányéron szabad sózni, különben megkeményedik: miután a májat
felszeleteltük feldaraboltuk, felcsíkoztuk és kellően besóztuk - esetleg egyéb fűszerekkel is
pácoltuk - legalább erős fél órára, maximum egy egész órára a hűtőbe rakjuk, utána
süthetjük-főzhetjük, ahogy akarjuk, nem keményedik meg. Évek óta ez a gyakorlatom).
2.) Amíg a máj a hűtőben pácolódik, egy serpenyőben, vagy vokban, kevés forró zsiradékon
apróra vágott fokhagymát "pattogtatok", vigyázva, nehogy megbarnuljon! Felöntöm
paradicsompürével, kissé lepirítom. Megszórom darabolt zöldpaprikával, amit további
pirítással puhára párolok.
3.) Mindenestül beleborítom a májat, és készre pirítom.
4.) Főtt burgonyával, burgonya pürével és savanyúsággal nagyon finom ebédre, vagy meleg
vacsorára.

267
csirkemáj 0.5 kg
tej 0.5 l
fokhagyma 15 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 nagy fej