Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dalmata torta párizsi krémmel töltve

Dalmata torta párizsi krémmel töltve
Dalmata torta párizsi krémmel töltve
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megrendelésre készítettem ezt a tortát egy kislány szülinapjára. Kaptam egy fotót, hogy milyen tortát szeretnének és Én annak alapján készítettem el. A visszajelzés nagyon pozitív volt, a külleme és az íze alapján is nagy sikert aratott!

hozzávalók / 10 adag

A kakaós piskótához

A párizsi krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kakaós piskótát: a tojásokat kettéválaszjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a sárgáját is, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, átszitált lisztet. Kézi habverővel alacsony fokozaton összedolgozzuk.
  2. Egy kapcsos kerek tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalát margarinnal bekenjük. A piskótatésztát belekanalazzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  3. Elkészítjük a párizsi krémet: 500 ml tejszínt a cukorral folyamatosan kavargatva elkezdjük melegíteni. A kakaóport egy kis meleg tejszínnel csomómentesre elkeverjük. Amikor már elég forró a tejszín, beletesszük a kikavart kakaót, és a darabokra tördelt csokoládét. A margarin harmadát is hozzákeverjük, hogy felolvadjon benne. Amikor már csak langyos, a maradék margarint is hozzáadjuk a krémhez. Hűtőben készre hűtjük.
  4. A piskótát három lapra szeleteljük. Mindegyik lapot megtöltjük a krémmel. A tortát kívűlről is bekenjük (vékonyan), majd egy fél órára hűtőbe rakjuk. A maradék tejszínt felverjük, és bekenjük vele a tortát. (Erre azért van szükség, hogy a fondanton ne üssün át a csokoládé.)
  5. A kész tortára rásimítjuk a kinyújtott fondantot, és szépen eldolgozzuk rajta, alul a felesleget körbe levágjuk. Lehet tortasimító lapáttal is dolgozni, azzal még szebb lesz. Végül rárakjuk a tappancsokat és a Dalmata kutyust.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 394
elküldve: 4
receptkönyvben: 108
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Erabell

Mióta szakács: 2012.01.28.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

kutyusos torta, párizsikrémes torta, csokitorta fondant bevonattal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2012-10-24 18:21

Nagyon szép a torta, gratulálok. De Hulala helyett használj állati eredetű - nem főző - tejszínt.
Üdv: Scarlett

erabell
Erabell / erabell Thu, 2012-10-25 15:29

Szia!Köszönöm szépen!Az állati eredetű miben különbözik a Hulalától?Gondolom az íze is másabb.Vagy mégis miben másabb?Köszönöm a választ!:)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2012-10-25 18:52

Megkerestem hogy miből dobják össze a Hulalát (még én is elájultam...):
"A növényi tejszínt gyakran emlegetik az egyik márkanéven Hulalának. Összetétele: víz, hidrogénezett növényi zsírok, cukor, nátrium-kazeinát, só, stabilizátorok, E240ii, E463, emulgeálószerek: E472e, E322, E472b, aromák, színezék: E160e, dinitrogén-oxid."
Az állati eredetű viszont csak a következőket tartalmazza (a Milli összetevői):
"Összetevők: tejszín, módosított keményítő, stabilizátor"
Mindamellett h az állati eredetű igazi tejszín finomabb, kevesebb nem kívánatos összetevőt tartalmaz.
Mostanában még jobban törekszem arra, h legalább itthon a saját készítésű ételek, sütik többé-kevésbé egészségesek legyenek (nem véletlen éltek nagyanyáink sokáig, ennyi készen kapható "szemetet" nem ettek meg). A mottóm "az vagy, amit megeszel"

erabell
Erabell / erabell Thu, 2012-10-25 20:07

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Ezután én is meggondolom,hogy milyen tejszínt fogok használni!Köszi még egyszer!:)

Édrien
Édrien Tue, 2012-10-23 10:07

Kedves Erabell!
Az ilyen egyszerű, és éppen ezért szép sütiket szeretem. (Már ha nem haragszol meg az egyszerű szóért. Talán a letisztult megfelelőbb lenne.) Semmi fölösleges cicoma... :))
A tappancsnyomokat első pillantásra dalmata foltoknak néztem. De mindkét variáció jó lehet.
Köszönöm az ötletet: Adrien

erabell
Erabell / erabell Tue, 2012-10-23 17:44

Kedves Édrien!Nagyon szépen köszönöm a kedves és dicsérő szavakat!Szerintem is éppen attól szép,mert nincs kicicomázva.Nekem is rögtön elnyerte a tetszésem!:)))

1319
tojásfehérje 8 db
tojássárgája 8 db
finomliszt 30 dkg
cukor 30 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
sütőpor 1 csomag
csokoládé 40 dkg
cukrozatlan kakaópor 10 dkg
margarin 50 dkg
cukor 20 dkg
növényi habtejszín 700 ml
cukorfondant 40 dkg
cukorfondant 3 dkg
ételfesték 10 csepp
marcipán 3 dkg