Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Darált húsos gersli

Darált húsos gersli
Darált húsos gersli
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos a gersli (hántolt árpa) nem egy kifejezetten elterjedt köret, pedig nagyon egészséges és finom. A reformkonyha elterjedése talán egy kicsit lendített hírnevén, de még mindig nem kap elég figyelmet ez a remek étel. Én személy szerint az amatőr, de annál kiválóbb szakács nagybátyám által ismerkedtem meg vele néhány hónapja, azóta rendszeresen készítem különféle variációit. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gerslit legalább fél órára beáztatjuk, hogy a főzési ideje csökkenjen, és kinyíljanak az árpaszemek.
  2. A lábasban/ nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beleszórjuk a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát, és meghintjük őrölt köménymaggal. Fedő alatt dinszteljük néhány percig, majd lepirítjuk egy kicsit.
  3. Hozzáadjuk a darált húst, a bort, a fűszereket. Kb. 15 percig főzzük, majd hozzáöntjük a lecsepegtetett gerslit. (Egyébként hasonlóképpen készítjük, mint a rizst: 1 rész gersli, 2 rész víz/folyadék.) 1,5 bögrényit 3 bögre alaplével engedünk fel, de ha ez épp nincs otthon, vízzel is helyettesíthetjük.
  4. Forrás után takarékra vesszük, és fedő alatt addig főzzük, míg a gersli meg nem puhul, a leve el nem párolog.
  5. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 118
elküldve: 6
receptkönyvben: 92
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusika

Mióta szakács: 2013.01.22.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

darált húsos hántolt árpa, vörösboros-darált húsos gersli, árpagyöngy darált hússal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andi71.
Andi71. Thu, 2016-03-10 18:41

A szomszédasszonyom most készítette el, nagyon finom, én is megfőzöm. Amúgy Ancsocska, az árpagyöngynek nincs extra íze, nem kell félned tőle.

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Sun, 2015-08-09 08:03

Szia! Még soha nem készítettem gerslit, de a hétvégén vettem egy zacskóval, gondoltam kipróbálom, és a Te recepted tűnik a legszimpatikusabbnak. Mire számítsak? Van valami karakteres íze, vagy inkább egy semlegesebb (mint mondjuk a rizs) aminek a fűszerek adnak ízt?

838
darált sertéshús 0.5 kg
gersli 1.5 bögre
alaplé 6 dl
vörösbor 1 dl
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
paradicsom 1 kis db
fokhagyma 2 gerezd
kolozsvári szalonna 15 dkg
majoranna 2 kk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
fehér bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint